Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tiramisu tylko z Mascarpone

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tiramisu tylko z Mascarpone

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-08 08:58:17

Temat: Tiramisu tylko z Mascarpone
Od: "Mały Ksiąze" <ika77 no spam@o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Muszę przyznać że za namową grupy
zdecydowałem się zrobić Tiramisu
w wersji budżetowej, czyli zamiast
oryginalnego serka Mascarpone dałem
serek waniliowy Campiny,
no i jestem bardzo rozczarowany,
wyraźnie daje się w deserze odczuć kwaśny
smak.
Dla tych co nie wiedzą mówię: Mascarpone
to serek całkowicie pozbawiony wszelkich
kwasów, i jest niebiańsko lekki
Także niech już nikt mi nie pisze, że zamiast
Mascarpone można dać Campine czy
innego Bacha i też będzie dobre, albo i lepsze
-B Z D U R A
Jestem zdegustowany :(((


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-10 13:06:08

Temat: Re: Tiramisu tylko z Mascarpone
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Mały Ksiąze napisał:

> Dla tych co nie wiedzą mówię: Mascarpone
> to serek całkowicie pozbawiony wszelkich
> kwasów, i jest niebiańsko lekki
No ja nie wiem czy z taką zawartością tłuszczu jest on
niebiańsko lekki. Ja wole z serkiem homo mimo wszystko niż z
Mascarpone.


--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-10 15:09:35

Temat: Re: Tiramisu tylko z Mascarpone
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

"Ma"y Ksiąze" <ika77 no spam@o2.pl> wrote:


> Także niech już nikt mi nie pisze, że zamiast
> Mascarpone można dać Campine czy
> innego Bacha i też będzie dobre, albo i lepsze
> -B Z D U R A

Tak trzymac!
Wladyslaw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-11 08:06:34

Temat: Re: Tiramisu tylko z Mascarpone
Od: Konrad Brywczyński <k...@b...tk> szukaj wiadomości tego autora

W news:b9it6h$5n0$1@atlantis.news.tpi.pl,\ walkie!
<w...@w...net.pl> napisał(a):
> No ja nie wiem czy z taką zawartością tłuszczu jest on
> niebiańsko lekki.

Lekki w smaku, a nie w % tłuszczu... Bez mascarpone to po prostu
podróbka, a nie tiramisu.

--
Konrad J. Brywczyński No use to complain
k...@b...tk If you're caught out in the rain
www.brywczynski.tk Your mother's quite insane
GG:1528179 Cat food cat food cat food again


--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-11 12:15:09

Temat: Re: Tiramisu tylko z Mascarpone
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> No ja nie wiem czy z tak? zawarto?ci? t?uszczu jest on
>> niebia?sko lekki.
>
>Lekki w smaku, a nie w % t?uszczu... Bez mascarpone to po prostu
>podróbka, a nie tiramisu.
>
>--
>Konrad J. Brywczy?ski No use to complain
>k...@b...tk If you're caught out in the rain


a ja wlasnie przeczytalam, z przekory i ciekawosci, ze dodatek
mascarpone do tiramisu to dosc nowy wynalazek. dawniej byl to
budyn/sos waniliowy ( stad idziemy do zuppa inglese, stad do
podrozy deseru, lub uzywania go przez roznych, tfu, innostrancow

podzrucam tu wycinek ze strony o tiramisu:

Also known as "Tuscan Trifle," the dessert was initially created
in Siena, in the northwestern Italian province of Tuscany. The
occasion was a visit by Grand Duke Cosimo de'Medici III, in whose
honor the concoction was dubbed zuppa del duca (the "duke's
soup"). The erstwhile duke brought the dessert back with him to
Florence. In the 19th Century, zuppa del duca became popular
among the English intellectuals and artists who lived there
Consequently, it is also known as zuppa Inglese. They took the
dessert to England, where its popularity grew. Zuppa del duca
eventually made its way to Treviso, just northwest of Venice, in
the northeastern province of Veneto. Treviso is best know for its
canals, frescoes and . . . Tiramisu.

Stories are told about how Tiramisu was the favorite of Venice's
courtesans, who needed a "pick me up" (the literal translation of
"tirami-su") to fortify themselves between their amorous
encounters. True? Probably not. But it makes for a colorful
history. Its American popularity arose in San Francisco, and
today, Tiramisu can be found in restaurants throughout the
nation.

The original recipe called for custard and only recently has
Mascarpone cheese been substituted. The basic ingredients are
eggs, mascarpone cheese, ladyfingers, cream, espresso coffee,
liquor -- brandy, marsala, rum are some of the spirits used -- a
little bit of sugar, and cocoa or shaved chocolate.



Trys
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-11 13:08:51

Temat: Re: Tiramisu tylko z Mascarpone
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Konrad Brywczyński napisał:

>>No ja nie wiem czy z taką zawartością tłuszczu jest on
>>niebiańsko lekki.
>
>
> Lekki w smaku, a nie w % tłuszczu... Bez mascarpone to po prostu
> podróbka, a nie tiramisu.
>
W smaku dla mnie jest lekki bo jest tlusty ;-)a bez
mascarpone owszem podrobka ale w cale nie gorsza a moze
nawet lepsza :-)

--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-11 13:28:20

Temat: Re: Tiramisu tylko z Mascarpone
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:b9lhnm$s77$1@nemesis.news.tpi.pl...
> W smaku dla mnie jest lekki bo jest tlusty ;-)a bez
> mascarpone owszem podrobka ale w cale nie gorsza a moze
> nawet lepsza :-)

Ale to juz chyba zalezy od tego, jak go kto przygotuje.. bo np z kremowka
jest dla mnie niesmaczny i mdly, ale taki z samej masy
serowo-jajeczno-cukrowej ..pyszota.. jeszcze te biszkopty w kawie i rumie ..
mmm niebo w gebie
Wlasnie zakupilismy 4 opakowania serka i bedziem robic ktorejs soboty

Marta



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-11 13:42:09

Temat: Re: Tiramisu tylko z Mascarpone
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Marta Trzaska napisał:

>
> Ale to juz chyba zalezy od tego, jak go kto przygotuje.. bo np z kremowka
> jest dla mnie niesmaczny i mdly, ale taki z samej masy
> serowo-jajeczno-cukrowej ..pyszota.. jeszcze te biszkopty w kawie i rumie ..
> mmm niebo w gebie
> Wlasnie zakupilismy 4 opakowania serka i bedziem robic ktorejs soboty
>
> Marta
Jasne,że zależy od przygotowania jednak wydaje mi się, że
ciężkości tego serka nie da się dla mnie wyeliminować.
A biszkopty są mistrzostwem to fakt. Przywiozłabyś kawałek
to może zmienię zdanie ;-)


--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-11 13:52:20

Temat: Re: Tiramisu tylko z Mascarpone
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:b9ljm4$4n6$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jasne,że zależy od przygotowania jednak wydaje mi się, że
> ciężkości tego serka nie da się dla mnie wyeliminować.

Tzn inaczej, on jest bardzo delikatny.. cala masa jest delikatna .. to ze
tlusty, tego nie da sie zaprzeczyc ;) sprobowalam samego, bez dodatkow - byl
wstretny, jakbym na lyzke nalozyla sobie margaryne jaka ;))

> A biszkopty są mistrzostwem to fakt. Przywiozłabyś kawałek
> to może zmienię zdanie ;-)

Sa dwa problemy... jeden to taki, ze dosc trudno sie go przewozi, ze wzgledu
na swa "chybotliwosc" ;)
a drugi ... jakos szybko znika... chyba myszy jakies :))

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-11 14:00:13

Temat: Re: Tiramisu tylko z Mascarpone
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "walkie!" <w...@w...net.pl>

Użytkownik Marta Trzaska napisał:
>
> Ale to juz chyba zalezy od tego, jak go kto przygotuje.. bo np z kremowka
> jest dla mnie niesmaczny i mdly, ale taki z samej masy
> serowo-jajeczno-cukrowej ..pyszota.. jeszcze te biszkopty w kawie i rumie ..
> mmm niebo w gebie
> Wlasnie zakupilismy 4 opakowania serka i bedziem robic ktorejs soboty
> Marta

Jasne,że zależy od przygotowania jednak wydaje mi się, że
ciężkości tego serka nie da się dla mnie wyeliminować.
A biszkopty są mistrzostwem to fakt. Przywiozłabyś kawałek
to może zmienię zdanie ;-)
walkie! -
>>>>>>>>>>>>

Wiesz Justnko, co ja mysle?
Ano mysle, ze Tobie w zadnej postaci tluszcz nie moze smakowa [gastroentero...
etc.]... reszte juz sobie chyba dospiewalas???
Jak znam zycie i przypadlosc, to mleko tez trzeba bylo dla Ciebi ekiedy s rozcienczac
woda...
bo w przypadku mojego Zbyszka tak wlasnie musialam robic.
Pozdrowka :-)
barbara


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.478 / Virus Database: 275 - Release Date: 2003.05.06

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jaki robot kuchenny?
cieciorka ala homos właśnie stworzyłam :)))
babka jogurtowa - pytanie
bazylia i pajaczki
faq95.5

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »