| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-09 20:41:26
Temat: cieciorka ala homos właśnie stworzyłam :)))Cześć,
właśnie zrobiłam w tempie ekspresowym pastę z cieciorki. Uprażyłam kolendrę
i kminek rzymski (mielone) na oliwie i wrzuciłam cebulkę, potem doprawiłam
curry i chilli oraz dodałam cieciorkę z puszki. Dałam jeszcze łyżeczkę
masła. Gdy już cebulka zmiękła zmiksowałam i wyszła taka pasta (jak
mięciutki pasztet). Bardzo mi to smakowało - polecam :).
Pozdrawiam
barbarella
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-10 05:05:08
Temat: Re: cieciorka ala homos właśnie stworzyłam :)))> właśnie zrobiłam w tempie ekspresowym pastę z cieciorki. Uprażyłam kolendrę
> i kminek rzymski (mielone) na oliwie i wrzuciłam cebulkę, potem doprawiłam
> curry i chilli oraz dodałam cieciorkę z puszki. Dałam jeszcze łyżeczkę
> masła. Gdy już cebulka zmiękła zmiksowałam i wyszła taka pasta (jak
> mięciutki pasztet). Bardzo mi to smakowało - polecam :).
czy kolendra i kmin byly swieze czy suszone? a cebulka swieza czy podsmazona?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-10 07:07:45
Temat: Re: cieciorka ala homos właśnie stworzyłam :)))
Użytkownik <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:57e3.000015fe.3ebc8883@newsgate.onet.pl...
> czy kolendra i kmin byly swieze czy suszone? a cebulka swieza czy
podsmazona?
kolendrę i kmin kupiłam już zmielony, a cebulkę świeża i ją podsmażyłam
razem z tymi przyprawami :)
pozdrawiam
barbarella
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-11 16:11:32
Temat: Re: cieciorka a la homos - modyfikacjaBarBarella wrote:
> Cześć,
> właśnie zrobiłam w tempie ekspresowym pastę z cieciorki. Uprażyłam
> kolendrę i kminek rzymski (mielone) na oliwie i wrzuciłam cebulkę, potem
> doprawiłam curry i chilli oraz dodałam cieciorkę z puszki. Dałam jeszcze
> łyżeczkę masła. Gdy już cebulka zmiękła zmiksowałam i wyszła taka pasta
> (jak mięciutki pasztet). Bardzo mi to smakowało - polecam :).
> Pozdrawiam
> barbarella
Wielkie Ci dzieki za ten przepis!
Wlasnie spalaszowalem podobna paste. Chcialem zrobic wedlug Twojego
przepisu, tylko jakos umknela mi ta kolendra i kminek. Zarumienilem wiec
drobno pokrajana jedna mala cebulke, dodalem pol lyzeczki curry i 1/8
lyzeczkie chilli. Potem dodalem do tego rozgnieciona widelcem cierorke i
podsmazylem przez ok. 2 min. Dodalem cwierc lyzeczki soli i wymieszalem
jeszcze raz. Zjadlem z chrupkim pieczywem graham. Past jest lekko slodka,
ale tez ostra, co sprawia, ze trudno przestac ja jesc ;-) Bardoz mi
smakowala!
Ja uzylem suszonej cieciorki (ok. 150g), ktora najpierw moczylem przez pare
godzina, a potem gotowalem przez ponad godzine.
Pozdrawiam!
Nik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-11 18:20:56
Temat: Re: cieciorka a la homos - modyfikacja
Użytkownik "Nikodem Kuźnik" <n...@W...albatros.gliwice.pl> napisał w
wiadomości news:b9lsno$ekj$1@news.polbox.pl...
Cieszę się że Ci takie smaki odpowiadają. :) Ja jadłam to do piwka. (Możnaby
też z nachos albo z chlebem pita). Nie przepadam za piwem, ale do tego aż
się prosiło! Zapomniałam napisać, że dałam też trochę cytryny. ups! Ale bez
pewnie też dobre.
A ten kmin i kolendra to przepis od koleżanki Hinduski.
Na oleju przyprawy w/w (podobno podstawa w ich kuchni to prażyć przyprawy na
tłuszczu - ghee lub oleju), chili i cebula potem cieciorka i gotowe. Jak z
dużą ilością chili to do tego pasuje naturalny jogurt :). A pomysł na
miksowanie na pastę wynikł z potrzeby dla osoby, która nie mogła gryźć. :)
hihi!
pozdrawiam
barbarella
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-12 09:43:38
Temat: Re: cieciorka a la homos - modyfikacjaNikodem Kuźnik napisal(a):
>> właśnie zrobiłam w tempie ekspresowym pastę z cieciorki. Uprażyłam
>> kolendrę i kminek rzymski (mielone) na oliwie i wrzuciłam cebulkę, potem
>> doprawiłam curry i chilli oraz dodałam cieciorkę z puszki. Dałam jeszcze
>> łyżeczkę masła. Gdy już cebulka zmiękła zmiksowałam i wyszła taka pasta
>> (jak mięciutki pasztet). Bardzo mi to smakowało - polecam :).
Ja robie wyrob humusopodobny na podstawie gdzies widzianego przepisu,
ale znacznie prostszego niz ten powyzszy. Jest i tak bardzo dobre
;--). Uzywam albo grochu luskanego i wtedy go rozgotowuje albo
cieciorki (miksuje). Do tego dodaje sporo oliwki z oliwek (powien byc
olej palmowy, ale nie moge go znalezc) oraz wyciskam cytryne i
czosnek.
>Wlasnie spalaszowalem podobna paste. Chcialem zrobic wedlug Twojego
>przepisu, tylko jakos umknela mi ta kolendra i kminek. Zarumienilem wiec
>drobno pokrajana jedna mala cebulke, dodalem pol lyzeczki curry i 1/8
>lyzeczkie chilli. Potem dodalem do tego rozgnieciona widelcem cierorke i
>podsmazylem przez ok. 2 min. Dodalem cwierc lyzeczki soli i wymieszalem
>jeszcze raz. Zjadlem z chrupkim pieczywem graham. Past jest lekko slodka,
>ale tez ostra, co sprawia, ze trudno przestac ja jesc ;-)
Humus, ktory jadalem u Arabow w Warszawie na pewno nie byl ostry, ale
taki lekko gorzkawy - ciekaw jestem co moglo powodowac ta owa smaczna
gorzkosc.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |