Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cieciorka a la homos - modyfikacja
Date: Mon, 12 May 2003 11:43:38 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <1...@4...com>
References: <WnUua.30688$wW3.356157@news.chello.at> <b9lsno$ekj$1@news.polbox.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.160.130.254
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1052732645 20425 212.160.130.254 (12 May 2003 09:44:05
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 12 May 2003 09:44:05 +0000 (UTC)
X-Posting-Agent: Hamster/1.3.19.0
X-Newsreader: Forte Agent 1.93/32.576 English (American)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:155870
Ukryj nagłówki
Nikodem Kuźnik napisal(a):
>> właśnie zrobiłam w tempie ekspresowym pastę z cieciorki. Uprażyłam
>> kolendrę i kminek rzymski (mielone) na oliwie i wrzuciłam cebulkę, potem
>> doprawiłam curry i chilli oraz dodałam cieciorkę z puszki. Dałam jeszcze
>> łyżeczkę masła. Gdy już cebulka zmiękła zmiksowałam i wyszła taka pasta
>> (jak mięciutki pasztet). Bardzo mi to smakowało - polecam :).
Ja robie wyrob humusopodobny na podstawie gdzies widzianego przepisu,
ale znacznie prostszego niz ten powyzszy. Jest i tak bardzo dobre
;--). Uzywam albo grochu luskanego i wtedy go rozgotowuje albo
cieciorki (miksuje). Do tego dodaje sporo oliwki z oliwek (powien byc
olej palmowy, ale nie moge go znalezc) oraz wyciskam cytryne i
czosnek.
>Wlasnie spalaszowalem podobna paste. Chcialem zrobic wedlug Twojego
>przepisu, tylko jakos umknela mi ta kolendra i kminek. Zarumienilem wiec
>drobno pokrajana jedna mala cebulke, dodalem pol lyzeczki curry i 1/8
>lyzeczkie chilli. Potem dodalem do tego rozgnieciona widelcem cierorke i
>podsmazylem przez ok. 2 min. Dodalem cwierc lyzeczki soli i wymieszalem
>jeszcze raz. Zjadlem z chrupkim pieczywem graham. Past jest lekko slodka,
>ale tez ostra, co sprawia, ze trudno przestac ja jesc ;-)
Humus, ktory jadalem u Arabow w Warszawie na pewno nie byl ostry, ale
taki lekko gorzkawy - ciekaw jestem co moglo powodowac ta owa smaczna
gorzkosc.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
|