Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Topinambur

Grupy

Szukaj w grupach

 

Topinambur

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-09-19 07:22:13

Temat: Re: Topinambur
Od: "walkie" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja chcialam sie tylko zapytac co to jest Topinambur? Pierwszy raz slysze
taka nazwe.

--
__________________________
Justyna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-09-19 07:34:57

Temat: Re: Topinambur
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Qwax:
> zaciekawiono mnie na p.r.o. topinamburem
>
> znalazłem przepis (niestety po niemiecku) czy ktoś byłby tak miły i
> przekonwertował to na ludzki język:

uważam, że jest po ludzku. Brzmi smakowicie ;-)

Waldek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-19 07:43:59

Temat: Re: Topinambur
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Qwax:
>>>zaciekawiono mnie na p.r.o. topinamburem
>>>
>>>znalazłem przepis (niestety po niemiecku) czy ktoś byłby tak miły
>>
> i
>
>>>przekonwertował to na ludzki język:
>>
>>uważam, że jest po ludzku. Brzmi smakowicie ;-)
>>
>
> A wiesz dlaczego w Polsce Alemani nazywają się Niemcy?

wiem, bo mówić nie umią ;-) Masz to też innych językach. Choćby w
greckim jest warwar (obcy), czyli ten, co warczy, a nie mówi. Stąd też
imię Barbara, obca, choć czasem może i powarczy.
A żarcie wygląda naprawdę dobrze.

A znasz li ty różnicę między Alemanem a Niemcem? Przetłumaczyć ci ten
tekst na alemański? To już nic nie pojmiesz.

Waldek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-19 07:47:40

Temat: Re: Topinambur
Od: "Mattik" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie. Ale jesli znasz niemiecki to moglbys byc tak wspanialomyslny i jak ktos
prosi to przetlumaczyc. Ja np. NIE ZNAM niemieckiego.

--
Mattik


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-19 07:52:25

Temat: Re: Topinambur
Od: "walkie" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziekuje za uprzejma odpowiedz, na googlu znalazlam same niemieckie strony a
nie rozumien nic w tym jezyku. Z onetu nie korzystam ale za Twoja cudna
namowa (!?!) popatrzylam....

--
__________________________
Justyna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-19 08:11:43

Temat: Re: Topinambur
Od: "Olga" <o...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Ja chcialam sie tylko zapytac co to jest Topinambur? Pierwszy raz slysze
> taka nazwe.
> --
> __________________________
> Justyna
>
Witam serdecznie grupę po raz pierwszy. Czytuję od jakiegoś czasu i
wykorzystuję mnóstwo przepisów, ale dopiero teraz zdecydowałam się napisać.
Tu jest trochę o topinamburze: http://rcd.wroc.pl/RR/rr6/rr046.htm. Zreszta
chyba w czerwcowym numerze "Kuchni" było cos o topinamburze i było kilka
przepisów. Mam zamiar je wypróbować, pod warunkiem, że dziki nie zjadły
wszystkiego i będzie co zbierać:-) ). Ale to się okaże w niedzielę.

Pozdrawiam,
Olga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-19 08:15:21

Temat: Topinambur
Od: "Qwax" <...@...Q> szukaj wiadomości tego autora

zaciekawiono mnie na p.r.o. topinamburem

znalazłem przepis (niestety po niemiecku) czy ktoś byłby tak miły i
przekonwertował to na ludzki język:

Zutaten:

1 kg Topinambur
Salz
200 g Sahne
1 Ei
weißer Pfeffer
100 g geschroteter Grünkern
100 g grob gehackte Haselnüsse
Fett für die Form


Topinambur waschen und in Salzwasser 15-20 Minuten garen. Inzwischen
für den Guß Sahne, Ei, Salz und Pfeffer verrühren. Grünkernschrot und
die Nüsse in einer trockenen Pfanne leicht anrösten. 200 ml Wasser
einrühren. Die Masse salzen und pfeffern. Eine etwa 15 x 30 cm große
Auflaufform einfetten. Den Backofen auf 200 Grad C vorheizen.
Topinambur abgießen, abschrecken, pellen, in etwa 1 cm dicke Scheiben
schneiden und in die Auflaufform geben. Den Guß darüber gießen und die
Grünkern-Nuß-Masse darauf verteilen. Im Ofen (Mitte, Umluft, 180 Grad
C) braun backen.



Pozdrawiam

Qwax


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-19 08:34:29

Temat: Re: Topinambur
Od: "Qwax" <...@...Q> szukaj wiadomości tego autora

> > zaciekawiono mnie na p.r.o. topinamburem
> >
> > znalazłem przepis (niestety po niemiecku) czy ktoś byłby tak miły
i
> > przekonwertował to na ludzki język:
>
> uważam, że jest po ludzku. Brzmi smakowicie ;-)
>
A wiesz dlaczego w Polsce Alemani nazywają się Niemcy?

Pozdrawiam
Qwax

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-19 08:37:41

Temat: Re: Topinambur
Od: "Qwax" <...@...Q> szukaj wiadomości tego autora


> Ja chcialam sie tylko zapytac co to jest Topinambur? Pierwszy raz
slysze
> taka nazwe.
>
Wrzuć w Google lub na Onet.pl (!!)

Poza tym sugeruję: pl.rec.ogrody

wątek: W sprawie szybkiego żywopłotu

podwątek: Ewy Szczęśniak

Pozdrawiam
Qwax

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-19 08:44:06

Temat: Re: Topinambur
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Mattik:
> Nie. Ale jesli znasz niemiecki to moglbys byc tak wspanialomyslny i jak ktos
> prosi to przetlumaczyc. Ja np. NIE ZNAM niemieckiego.

przetłumaczę, choć nie proszono, ale obrażano. Bo wiesz, ja jestem
Niemcem i też mówię po ludzku. Ot taki siurpryz natury.
No to do dzieła:

1 kg topinambura
sól
200 g śmietany (z definicji kwaśnej bym dał, topinambur i tak słodki)
1 jajko
biały pieprz
tu będą schody i to strome:
100 g zmielonego orkisza (gatunek pszenicy), zbieranego w stanie
niedojrzałym i wędzonego nad dymem buka,
100 g grubo posiekane orzechy laskowe
tłuszcz do formy

Topinambur umyć i ugotować w osolonej wodzie 15-20 minut. Smietanę, sól,
jajko i pieprz wymieszać. Orkisz i orzechy lekko podprażyć na suchej
patelni. Dodać 200ml wody, osolić i opieprzyć. Formę (ok 15x30cm)
natłuścić. Piekarnik nagrzać do 200C. Odcedzić topinambur, spłukać zimną
wodą i obrać. Pokroić w plastry grubości 1cm i ułożyć w formie. Zalać
zalewą śmietanowo-jajkową i przykryć masą orkiszowo-orzechową. Piec, aż
będzie brązowe na środkowej szynie piekarnika.

Waldek




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

strona
slonina
Pizza-ciasto
Muffins z jagodami
Paj z jablkami

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »