Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tort??

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tort??

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-08-09 05:15:29

Temat: Tort??
Od: "Jarosław Malinowski" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam, pierwszy raz piszę na tym forum.
Mam mały problem, moja córa ma niedługo urodziny
(kończy trzy latka) i chcę jej przygotować tort lub coś podobnego.
Problem w tym iż jest uczulona na jajka i śmietanę.
Jedyny pomysł który mi na szybko przychodzi do głowy
to tort - galaretka różnokolorowa z śmiesznie poukładanymi owocami
w środku. Ale może macie coś innego ciekawego w zanadrzu.
Pozdrawiam Jarek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-08-09 05:51:47

Temat: Re: Tort??
Od: "Lenka" <m...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

>Witam, pierwszy raz piszę na tym forum.
>Mam mały problem, moja córa ma niedługo urodziny
>(kończy trzy latka) i chcę jej przygotować tort lub coś podobnego.
>Problem w tym iż jest uczulona na jajka i śmietanę.
>Jedyny pomysł który mi na szybko przychodzi do głowy
>to tort - galaretka różnokolorowa z śmiesznie poukładanymi owocami
>w środku. Ale może macie coś innego ciekawego w zanadrzu.
>Pozdrawiam Jarek

Witaj!
Fajnie wygląda coś co moje dzieci nazywają "wulkan".
Do półmista wkładam kominek z foremki do babki. Wlewam krzepnące galareki.
Kilka kolorów, żeby porobiły się wyraźne granice między nimi. W każdej
galaretce są inne owoce - tak, żeby całość do siebie pasowała smakiem. Jak już
wszystko skrzepnie, ostrożnie wyjmujesz z półmiska na talerz (ma stać do góry
nogami) i równie ostrożnie pozbywasz się kominka. W powstałą dziurę wkładam
ubitą śmietanę i całość polewam czekoladą.
Efektowne i smaczne , a przede wszystkim dzieci lubią. Skoro córka nie może
jeść śmietany, możesz owoce zamiast do galaretki włożyć w tę dziurę w środek.
Pozdrawiam
Lenka
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-09 09:38:50

Temat: Re: Tort??
Od: "Jarosław Malinowski" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witaj!
> Fajnie wygląda coś co moje dzieci nazywają "wulkan".
> Do półmista wkładam kominek z foremki do babki. Wlewam krzepnące galareki.
> Kilka kolorów, żeby porobiły się wyraźne granice między nimi. W każdej
> galaretce są inne owoce - tak, żeby całość do siebie pasowała smakiem. Jak
już
> wszystko skrzepnie, ostrożnie wyjmujesz z półmiska na talerz (ma stać do
góry
> nogami) i równie ostrożnie pozbywasz się kominka. W powstałą dziurę
wkładam
> ubitą śmietanę i całość polewam czekoladą.
> Efektowne i smaczne , a przede wszystkim dzieci lubią. Skoro córka nie
może
> jeść śmietany, możesz owoce zamiast do galaretki włożyć w tę dziurę w
środek.
> Pozdrawiam
> Lenka

Dzięki za przepis.... mam tylko pytanie, przepraszam że tak banalne...
ale galaretka łatwo odchodzi od ścianek foremki?? czy może trzeba czymś
posmarować?
ostatni raz galaretke jadlem z lat temu.... i z tego co pamiętam łatwo to
ona nie chciała odchodzić ....
Pozdrawiam Jarek


> --
> ============= P o l N E W S ==============
> archiwum i przeszukiwanie newsów
> http://www.polnews.pl
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-09 10:13:18

Temat: Re: Tort??
Od: "Lenka" <m...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

>Dzięki za przepis.... mam tylko pytanie, przepraszam że tak banalne...
>ale galaretka łatwo odchodzi od ścianek foremki?? czy może trzeba czymś
>posmarować?
>ostatni raz galaretke jadlem z lat temu.... i z tego co pamiętam łatwo to
>ona nie chciała odchodzić ....
>Pozdrawiam Jarek

Wystarczy na chwilę zanurzyć półmisek (na wysokość galareki) w ciepłej wodzie,
tak, żeby galaretka znajdująca się przy ściankach odrobinę się rozgrazała. A
kominek wyjmuę rozgrzewając go ciepłą ściereczką. Może wymaga to odrobiny
wprawy, ale nie jest trudne...

Znalazłam jeszcze przepis na tort bez jajek. Niestety nie mam zapisane skąd go
mam, ale jest pyszny. Przyda się?

BISZKOPT
2 szkl. mąki tortowej
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
1 szkl. kefiru
1/2 szkl. oleju
1 cytryna
1 łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy
KREM
1,5 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki kefiru
25 dkg orzechów włoskich
kilka kropel olejku arakowego
3 łyżki mleka w proszku (w razie potrzeby)
Powidła śliwkowe

Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki biszkoptu,
(bez cytryny, proszku do pieczenia) należy wrzucić do miski. Skórkę ze
sparzonej cytryny, obetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Skórkę dodać do
składników w misce. Na wierzch wysypać proszek do pieczenia, zalać go sokiem z
cytryny. Proszek szybko powinien się spienić. Dopiero teraz zmieszać dokładnie
wszystko mikserem przez około 5 minut. Do średniej, wysmarowanej tłuszczem
tortownicy (26 cm) wlać połowę ciasta. Wstawić na około 40 minut do piekarnika
nagrzanego do 180 st. C na środkowy poziom. Upieczony biszkopt powinien mieć
złoty kolor. Po upieczeniu zaczekać ok. 15 minut i wyjąć biszkopt z
tortownicy. Tortownicę umyć, osuszyć i znów wysmarować tłuszczem. Wlać resztę
ciasta upiec następny biszkopt.

KREM. Z orzechów wybrać 8-10 połówek do dekoracji. Resztę wsypać do wąskiej
blaszki do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10 minut. Orzechy uprażą się i
nabiorą aromatu. Kiedy ostygną, zmielić je w młynku (lub utłuc w moździerzu)
na masę przypominającą masło orzechowe z drobnymi kawałkami orzechów.
Do miski włożyć pokrojone drobno masło (musi być miękkie!), wsypać cukier
puder i zmiksować na pulchną masę, po paru minutach stopniowo dodawać kefir, a
potem zmielone orzechy. (Gdyby krem się ściął, dodaj parę łyżek mleka w
proszku pod koniec miksowania).
Wystudzone biszkopty przekroić wzdłuż, każdy na dwa placki. Każdy placek
nasączyć paroma łyżkami ponczu (sok z cytryny, 2 łyżki cukru, olejek arakowy
wymieszane z 3/4 szklanki przegotowanej wody).
Krem podzielić na trzy części. Jedną częścią posmarowaćj jeden z placków,
przykryć drugim plackiem, na nim równomiernie rozsmarować powidła. Na powidła
połóż trzeci placek, posmaruj go następną częścią kremu. Wszystko zakryj
ostatnim plackiem. Pozostałym kremem wysmarować wierzch i boki tortu.
Udekorować.


--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-09 11:29:38

Temat: Re: Tort??
Od: "Jarosław Malinowski" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lenka" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
news:04080912131843@polnews...
> >Dzięki za przepis.... mam tylko pytanie, przepraszam że tak banalne...
> >ale galaretka łatwo odchodzi od ścianek foremki?? czy może trzeba czymś
> >posmarować?
> >ostatni raz galaretke jadlem z lat temu.... i z tego co pamiętam łatwo
to
> >ona nie chciała odchodzić ....
> >Pozdrawiam Jarek
>
> Wystarczy na chwilę zanurzyć półmisek (na wysokość galareki) w ciepłej
wodzie,
> tak, żeby galaretka znajdująca się przy ściankach odrobinę się rozgrazała.
A
> kominek wyjmuę rozgrzewając go ciepłą ściereczką. Może wymaga to odrobiny
> wprawy, ale nie jest trudne...
>
> Znalazłam jeszcze przepis na tort bez jajek. Niestety nie mam zapisane
skąd go
> mam, ale jest pyszny. Przyda się?
>
> BISZKOPT
> 2 szkl. mąki tortowej
> 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
> 1 szkl. cukru
> 1 szkl. kefiru
> 1/2 szkl. oleju
> 1 cytryna
> 1 łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy
> KREM
> 1,5 kostki masła
> 1/2 szklanki cukru pudru
> 1/2 szklanki kefiru
> 25 dkg orzechów włoskich
> kilka kropel olejku arakowego
> 3 łyżki mleka w proszku (w razie potrzeby)
> Powidła śliwkowe
>
> Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki biszkoptu,
> (bez cytryny, proszku do pieczenia) należy wrzucić do miski. Skórkę ze
> sparzonej cytryny, obetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Skórkę dodać do
> składników w misce. Na wierzch wysypać proszek do pieczenia, zalać go
sokiem z
> cytryny. Proszek szybko powinien się spienić. Dopiero teraz zmieszać
dokładnie
> wszystko mikserem przez około 5 minut. Do średniej, wysmarowanej tłuszczem
> tortownicy (26 cm) wlać połowę ciasta. Wstawić na około 40 minut do
piekarnika
> nagrzanego do 180 st. C na środkowy poziom. Upieczony biszkopt powinien
mieć
> złoty kolor. Po upieczeniu zaczekać ok. 15 minut i wyjąć biszkopt z
> tortownicy. Tortownicę umyć, osuszyć i znów wysmarować tłuszczem. Wlać
resztę
> ciasta upiec następny biszkopt.
>
> KREM. Z orzechów wybrać 8-10 połówek do dekoracji. Resztę wsypać do
wąskiej
> blaszki do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10 minut. Orzechy uprażą
się i
> nabiorą aromatu. Kiedy ostygną, zmielić je w młynku (lub utłuc w
moździerzu)
> na masę przypominającą masło orzechowe z drobnymi kawałkami orzechów.
> Do miski włożyć pokrojone drobno masło (musi być miękkie!), wsypać cukier
> puder i zmiksować na pulchną masę, po paru minutach stopniowo dodawać
kefir, a
> potem zmielone orzechy. (Gdyby krem się ściął, dodaj parę łyżek mleka w
> proszku pod koniec miksowania).
> Wystudzone biszkopty przekroić wzdłuż, każdy na dwa placki. Każdy placek
> nasączyć paroma łyżkami ponczu (sok z cytryny, 2 łyżki cukru, olejek
arakowy
> wymieszane z 3/4 szklanki przegotowanej wody).
> Krem podzielić na trzy części. Jedną częścią posmarowaćj jeden z placków,
> przykryć drugim plackiem, na nim równomiernie rozsmarować powidła. Na
powidła
> połóż trzeci placek, posmaruj go następną częścią kremu. Wszystko zakryj
> ostatnim plackiem. Pozostałym kremem wysmarować wierzch i boki tortu.
> Udekorować.
>
Baaaaardzo Dziękuję!!;))))))
na pewno się przyda;)
pozdrawiam Jarek
>
> --
> ============= P o l N E W S ==============
> archiwum i przeszukiwanie newsów
> http://www.polnews.pl
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-09 11:37:03

Temat: Re: Tort??
Od: "Jarosław Malinowski" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lenka" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
news:04080912131843@polnews...
> >Dzięki za przepis.... mam tylko pytanie, przepraszam że tak banalne...
> >ale galaretka łatwo odchodzi od ścianek foremki?? czy może trzeba czymś
> >posmarować?
> >ostatni raz galaretke jadlem z lat temu.... i z tego co pamiętam łatwo
to
> >ona nie chciała odchodzić ....
> >Pozdrawiam Jarek
>
> Wystarczy na chwilę zanurzyć półmisek (na wysokość galareki) w ciepłej
wodzie,
> tak, żeby galaretka znajdująca się przy ściankach odrobinę się rozgrazała.
A
> kominek wyjmuę rozgrzewając go ciepłą ściereczką. Może wymaga to odrobiny
> wprawy, ale nie jest trudne...
>
> Znalazłam jeszcze przepis na tort bez jajek. Niestety nie mam zapisane
skąd go
> mam, ale jest pyszny. Przyda się?
>
> BISZKOPT
> 2 szkl. mąki tortowej
> 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
> 1 szkl. cukru
> 1 szkl. kefiru
> 1/2 szkl. oleju
> 1 cytryna
> 1 łyżeczka masła do wysmarowania tortownicy
> KREM
> 1,5 kostki masła
> 1/2 szklanki cukru pudru
> 1/2 szklanki kefiru
> 25 dkg orzechów włoskich
> kilka kropel olejku arakowego
> 3 łyżki mleka w proszku (w razie potrzeby)
> Powidła śliwkowe
>
> Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki biszkoptu,
> (bez cytryny, proszku do pieczenia) należy wrzucić do miski. Skórkę ze
> sparzonej cytryny, obetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Skórkę dodać do
> składników w misce. Na wierzch wysypać proszek do pieczenia, zalać go
sokiem z
> cytryny. Proszek szybko powinien się spienić. Dopiero teraz zmieszać
dokładnie
> wszystko mikserem przez około 5 minut. Do średniej, wysmarowanej tłuszczem
> tortownicy (26 cm) wlać połowę ciasta. Wstawić na około 40 minut do
piekarnika
> nagrzanego do 180 st. C na środkowy poziom. Upieczony biszkopt powinien
mieć
> złoty kolor. Po upieczeniu zaczekać ok. 15 minut i wyjąć biszkopt z
> tortownicy. Tortownicę umyć, osuszyć i znów wysmarować tłuszczem. Wlać
resztę
> ciasta upiec następny biszkopt.
>
> KREM. Z orzechów wybrać 8-10 połówek do dekoracji. Resztę wsypać do
wąskiej
> blaszki do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10 minut. Orzechy uprażą
się i
> nabiorą aromatu. Kiedy ostygną, zmielić je w młynku (lub utłuc w
moździerzu)
> na masę przypominającą masło orzechowe z drobnymi kawałkami orzechów.
> Do miski włożyć pokrojone drobno masło (musi być miękkie!), wsypać cukier
> puder i zmiksować na pulchną masę, po paru minutach stopniowo dodawać
kefir, a
> potem zmielone orzechy. (Gdyby krem się ściął, dodaj parę łyżek mleka w
> proszku pod koniec miksowania).
> Wystudzone biszkopty przekroić wzdłuż, każdy na dwa placki. Każdy placek
> nasączyć paroma łyżkami ponczu (sok z cytryny, 2 łyżki cukru, olejek
arakowy
> wymieszane z 3/4 szklanki przegotowanej wody).
> Krem podzielić na trzy części. Jedną częścią posmarowaćj jeden z placków,
> przykryć drugim plackiem, na nim równomiernie rozsmarować powidła. Na
powidła
> połóż trzeci placek, posmaruj go następną częścią kremu. Wszystko zakryj
> ostatnim plackiem. Pozostałym kremem wysmarować wierzch i boki tortu.
> Udekorować.
>
Baaaaardzo Dziękuję!!;))))))
na pewno się przyda;)
pozdrawiam Jarek
>
> --
> ============= P o l N E W S ==============
> archiwum i przeszukiwanie newsów
> http://www.polnews.pl
>



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-08-15 13:14:34

Temat: Re: Tort??
Od: "eMONIKA" <m...@K...pompy.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Jarosław Malinowski" <j...@g...pl> napisał w
wiadomości news:cf71tt$g6l$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam, pierwszy raz piszę na tym forum.
> Mam mały problem, moja córa ma niedługo urodziny
> (kończy trzy latka) i chcę jej przygotować tort lub coś podobnego.
> Problem w tym iż jest uczulona na jajka i śmietanę.


Ja właśnie piekę szarlotkę na kruchym cieście. Będzie jutro tortem
urodzinowym dla mojego synka, który kończy 3 lata i który tez jest na
diecie mleczno-jajecznej.

:-) Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

z jakiej śmietany krem/piana?
Shitake- grzyby
kurki - grzybki
Polecam ser...nazwijmy to reklama
[REQ] Przepis na sos Jack Daniel's

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »