Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tort orzechowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tort orzechowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-09-04 18:51:16

Temat: Tort orzechowy
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Specjalnie dla Magdy
Mój ulubiony i sprawdzony przepis.

Tort orzechowy

Spód:
- 7 jaj
- 0,5 szklanki cukru
- 300g orzechów włoskich
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 50g wódki

Krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Orzechy zmielić.
Białka ubijać mikserem. W trakcie ubijania dodawać partiami cukier.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Orzechy wymieszać z bułką i proszkiem i delikatnie wmieszać do masy.
Piec w 175-180°C ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem).
W tortownicy 23-24 cm wyszło wysokie na 4,5 cm. Jak masz większą
blachę to odpowiednio zwiększ ilość składników. Nie powinno być
niższe niż 2,5-3 cm bo nie przekroisz (jest bardzo pulchne).
Po wystudzeniu (najlepiej piec dzień wcześniej) przekroić poziomo
na dwie części.
Ciasto po przekrojeniu wydaje się bardzo wilgotne ale to złudzenie -
trzeba nasączyć.

Śmietanę schłodzić. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku
(ok. 1/3 szklanki) i dokładnie wymieszać. Po jej rozpuszczeniu
dodać kawę rozpuszczalną, wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
Gdy żelatyna zaczyna gęstnieć ubić śmietanę, przesiać do niej
cukier, powoli wlewać żelatynę z kawą dokładnie mieszając.

Dolny placek nasączyć i rozsmarować na nim połowę kremu.
Przykryć drugim plackiem (można go odwrócić "do góry nogami" -
będzie łatwiej nasączyć a poza tym wierzch gotowego tortu będzie
równiejszy) i także nasączyć. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu
i bokach. Wierzch tortu udekorować według uznania. Ja oprószyłem
tartą gorzką czekoladą.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-09-04 21:40:03

Temat: Re: Tort orzechowy
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 4 Sep 2008 20:51:16 +0200, Alek napisał(a):

> Specjalnie dla Magdy
> Mój ulubiony i sprawdzony przepis.
>
> Tort orzechowy
>
> Spód:
> - 7 jaj
> - 0,5 szklanki cukru
> - 300g orzechów włoskich
> - 2 łyżki bułki tartej
> - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
>
> Poncz:
> - 0,5 szklanki wody
> - 1 łyżeczka cukru
> - 50g wódki
>
> Krem:
> - 500 ml śmietanki kremówki 30%
> - 4 łyżki cukru pudru
> - 2 płaskie łyżeczki żelatyny
> - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Na pewno pycha; u nas funkcjonuje w rodzinie przepis na krem do tortu
orzechowego tylko w formie masy maślano-budyniowej, przy czym ów budyń jest
gotowany oczywiście z mąki ziemniaczanej, cukru i mleka, a do gorącego
(ważne!) wsypuje sie drobniutko zmielone orzechy aby się zaparzyły w nim,
chwilę jeszcze trzymając na malutkim ogniu. Budyń się studzi i ubija z
mięciutkim masełkiem plus kieliszek (50 ml) brandy. Tort orzechowy u nas
jest orzechowy w stu procentach.


--

"Ludzki mózg jest zbyt skomplikowany, aby dał się poznać
samemu sobie... A gdyby taki nie był, byłby po prostu zbyt głupi, aby
siebie poznać."
S. Lem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Historyczne odmiany pszenicy
KUCHENNIE
blender / mikser
Pytanie do użytkowników Kitchen Aid
pyszny zawsze-sie-udajacy serniczek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »