Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tort orzechowy
Date: Thu, 4 Sep 2008 23:40:03 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 40
Message-ID: <1x1cpv3fgbf7s$.zpgx63fy8crj.dlg@40tude.net>
References: <g9pan7$a2l$1@news.onet.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: blj113.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1220564405 24698 83.28.203.113 (4 Sep 2008 21:40:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 4 Sep 2008 21:40:05 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315178
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 4 Sep 2008 20:51:16 +0200, Alek napisał(a):
> Specjalnie dla Magdy
> Mój ulubiony i sprawdzony przepis.
>
> Tort orzechowy
>
> Spód:
> - 7 jaj
> - 0,5 szklanki cukru
> - 300g orzechów włoskich
> - 2 łyżki bułki tartej
> - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
>
> Poncz:
> - 0,5 szklanki wody
> - 1 łyżeczka cukru
> - 50g wódki
>
> Krem:
> - 500 ml śmietanki kremówki 30%
> - 4 łyżki cukru pudru
> - 2 płaskie łyżeczki żelatyny
> - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Na pewno pycha; u nas funkcjonuje w rodzinie przepis na krem do tortu
orzechowego tylko w formie masy maślano-budyniowej, przy czym ów budyń jest
gotowany oczywiście z mąki ziemniaczanej, cukru i mleka, a do gorącego
(ważne!) wsypuje sie drobniutko zmielone orzechy aby się zaparzyły w nim,
chwilę jeszcze trzymając na malutkim ogniu. Budyń się studzi i ubija z
mięciutkim masełkiem plus kieliszek (50 ml) brandy. Tort orzechowy u nas
jest orzechowy w stu procentach.
--
"Ludzki mózg jest zbyt skomplikowany, aby dał się poznać
samemu sobie... A gdyby taki nie był, byłby po prostu zbyt głupi, aby
siebie poznać."
S. Lem
|