Data: 2008-09-04 21:40:03
Temat: Re: Tort orzechowy
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 4 Sep 2008 20:51:16 +0200, Alek napisał(a):
> Specjalnie dla Magdy
> Mój ulubiony i sprawdzony przepis.
>
> Tort orzechowy
>
> Spód:
> - 7 jaj
> - 0,5 szklanki cukru
> - 300g orzechów włoskich
> - 2 łyżki bułki tartej
> - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
>
> Poncz:
> - 0,5 szklanki wody
> - 1 łyżeczka cukru
> - 50g wódki
>
> Krem:
> - 500 ml śmietanki kremówki 30%
> - 4 łyżki cukru pudru
> - 2 płaskie łyżeczki żelatyny
> - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Na pewno pycha; u nas funkcjonuje w rodzinie przepis na krem do tortu
orzechowego tylko w formie masy maślano-budyniowej, przy czym ów budyń jest
gotowany oczywiście z mąki ziemniaczanej, cukru i mleka, a do gorącego
(ważne!) wsypuje sie drobniutko zmielone orzechy aby się zaparzyły w nim,
chwilę jeszcze trzymając na malutkim ogniu. Budyń się studzi i ubija z
mięciutkim masełkiem plus kieliszek (50 ml) brandy. Tort orzechowy u nas
jest orzechowy w stu procentach.
--
"Ludzki mózg jest zbyt skomplikowany, aby dał się poznać
samemu sobie... A gdyby taki nie był, byłby po prostu zbyt głupi, aby
siebie poznać."
S. Lem
|