Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Winko do rolad

Grupy

Szukaj w grupach

 

Winko do rolad

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-11-26 20:48:41

Temat: Winko do rolad
Od: "Drzewko" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Mam pytanko poniewaz wogole sie nie znam na winach chcialbym poznac wasze zd
anie na temat winka do rolad .. biale czy czerwone wytrawne czy polwytrawne
?? bo pewnie slodkiego to nie ?? ;-)

PS: jezeli mieliscie juz doczynienia z jakims dobrym winkiem ktore by pasowa
lo do rolad prosze nazwe jego (oby bylo w miare tanie) ;-)

Pozdrawiam :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-11-27 11:06:53

Temat: Re: Winko do rolad
Od: "turecky " <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Drzewko <d...@p...onet.pl> napisał(a):

> Witam
> Mam pytanko poniewaz wogole sie nie znam na winach chcialbym poznac wasze zd
> anie na temat winka do rolad .. biale czy czerwone wytrawne czy polwytrawne
> ?? bo pewnie slodkiego to nie ?? ;-)
>
> PS: jezeli mieliscie juz doczynienia z jakims dobrym winkiem ktore by pasowa
> lo do rolad prosze nazwe jego (oby bylo w miare tanie) ;-)
>
> Pozdrawiam :-)

Gwoli uścislenia, bo nie każdy tu Ślązak; mówiąc rolady masz na myśli wołowe
zrazy zawijane, z ogórkiem kiszonym, boczkiem wędzonym, cebulą i musztardą,
podawane kluskami ziemniaczanymi i czerwoną kapustą, dobrze mówię ?

W kwestii win ja chodzę do sieci sklepów Festus i mówię do czego potrzebuję
wino i ile chcę wydać i jeszcze nigdy się nie zawiodłem.



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-11-27 22:11:13

Temat: Re: Winko do rolad
Od: "taurus" <t...@w...skonet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Polecam najlepszy obecnie na rynku wino MERLOT p/w czerwony z
www.winnicemoldowy.pl


Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-11-29 14:51:18

Temat: Re: Winko do rolad
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

jolka wrote:
> Do wolowych tylko czerwone pólwytrawne, moze byc Kadarka. Do rolad
> z indyka to oczywiscie biale.
>

hospodin pomiluj!

Ale ja tego nie muszę pić, dobrze?

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-11-29 14:58:45

Temat: Re: Winko do rolad
Od: ZYHUS <k...@...internecie.invalid> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 26 Nov 2005 21:48:41 +0100, Drzewko napisał(a):

> Witam
> Mam pytanko poniewaz wogole sie nie znam na winach chcialbym poznac wasze zd
> anie na temat winka do rolad .. biale czy czerwone wytrawne czy polwytrawne
> ?? bo pewnie slodkiego to nie ?? ;-)
>
> PS: jezeli mieliscie juz doczynienia z jakims dobrym winkiem ktore by pasowa
> lo do rolad prosze nazwe jego (oby bylo w miare tanie) ;-)
>
> Pozdrawiam :-)

Witam
W kuchni pracuje od kilkunastu lat i moge tylko powiedziec tyle, ze do
dzisiaj - zaznaczam nie ze wzgledow finansowych - wiele kuchni uzywa wina
Sophia. W/w wino doskonale nadaje sie do potraw z racji tego, ze ma slaby
aromat przez co nie potrzebuje długotrwalego wygotowania. Smak jest jak
najbardziej wlasciwy. Do sosow ciemnych oczywiscie wino czerwone do jasnych
- najczesciej opartych na smietanie - wino biale półwytrawne.
Pozdr.
--
Zbyszek B.
Polski Serwis Brydżowy
http://3nt.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-11-29 15:20:30

Temat: Re: Winko do rolad
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "ZYHUS" <k...@...internecie.invalid> napisał w wiadomości
news:1urtaavdj81rm$.dlg@3nt.pl...

> W kuchni pracuje od kilkunastu lat i moge tylko powiedziec tyle, ze do
> dzisiaj - zaznaczam nie ze wzgledow finansowych - wiele kuchni uzywa wina
> Sophia. W/w wino doskonale nadaje sie do potraw z racji tego, ze ma slaby
> aromat przez co nie potrzebuje długotrwalego wygotowania.

To po co wlewać wino, jesli jego zaletą jest znikomy aromat?? Dotąd
uważałem, ze wlewa się wino, nie wodę, ze względu na smak i zapach.

A Sophia tak czy owak śmierdzi, przynajmniej ta najtańsza. Smierdzi octem.

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-11-29 15:32:03

Temat: Re: Winko do rolad
Od: ZYHUS <k...@...internecie.invalid> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 29 Nov 2005 16:20:30 +0100, Dominik Jan Domin napisał(a):

> Użytkownik "ZYHUS" <k...@...internecie.invalid> napisał w wiadomości
> news:1urtaavdj81rm$.dlg@3nt.pl...
>
>> W kuchni pracuje od kilkunastu lat i moge tylko powiedziec tyle, ze do
>> dzisiaj - zaznaczam nie ze wzgledow finansowych - wiele kuchni uzywa wina
>> Sophia. W/w wino doskonale nadaje sie do potraw z racji tego, ze ma slaby
>> aromat przez co nie potrzebuje długotrwalego wygotowania.
>
> To po co wlewać wino, jesli jego zaletą jest znikomy aromat?? Dotąd
> uważałem, ze wlewa się wino, nie wodę, ze względu na smak i zapach.
>
> A Sophia tak czy owak śmierdzi, przynajmniej ta najtańsza. Smierdzi octem.
>
> DJD

Wino uzywa sie glownie do smaku nie aromatu. Zreszta inna sprawa jest fakt,
ze uzywanie win silnie wąnnych powoduje utrate zapachu sosu, ktory - w
przypadku ciemnego sosu - tak dlugo uzyskujemy duszac mieso na wolnym
ogniu.
--
Zbyszek B.
Polski Serwis Brydżowy
http://3nt.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-11-29 22:07:10

Temat: Re: Winko do rolad
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mardi 29 novembre 2005 ŕ 16:32:03, dans <x...@3...pl> vous écriviez :

>> A Sophia tak czy owak śmierdzi, przynajmniej ta najtańsza. Smierdzi octem.
>>

> Wino uzywa sie glownie do smaku nie aromatu.

Smak i aromat to dwie strony tej samej monety.

> Zreszta inna sprawa jest fakt,
> ze uzywanie win silnie wąnnych powoduje utrate zapachu sosu, ktory - w
> przypadku ciemnego sosu - tak dlugo uzyskujemy duszac mieso na wolnym
> ogniu.

Czy sadzisz ze dosypujac cukru zabijasz smak / aromat czosnku ?
Pytam, bo z twojej wypowiedzi na to wyglada.


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-11-30 09:59:52

Temat: Re: Winko do rolad
Od: ZYHUS <k...@...internecie.invalid> szukaj wiadomości tego autora


> Czy sadzisz ze dosypujac cukru zabijasz smak / aromat czosnku ?
> Pytam, bo z twojej wypowiedzi na to wyglada.
>
>
> Ewcia

Ewka - bede z Toba szczery i powiem, ze nie uzywam cukru do sosow ciemnych,
jesli chcesz uzyskac sloodkawy posmak wystarczy mieso natrzec miodem przed
jego obróbką. Czasami pieczoną szynke posypuje sie po przyrzadzeniu
brazowym cukrem i zapieka w piekarniku przed podaniem na stol, jednak jesli
chodzi o kwestie sosu... no coz - ja nie uzywam cukru.

--
Zbyszek B.
Polski Serwis Brydżowy
http://3nt.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pilne- pomocy
jak jesc sushi?
Skrzydełka
Przepis na dobry pasztet
Kluski śląskie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »