« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-13 18:19:10
Temat: Władysław Łoś - mój nauczycielOd pewnego czasu w dyskusjach na prk Pan Władysław Łoś przeciwstawiał się
niszczeniu mięsa poprzez różne marynaty sztuczne, posypki znanej i
dominującej na rynku firmy.
Dziś w poszukiwaniu tematu do zjedzenia czegoś tam, a niezbyt wyrafinowanego
postanowiłam upiec kuraka. Idąc za radami mego Wielkiego Nauczyciela
zrezygnowałam ze wszelkiego rodzaju wynalazków i kuraka natarłam solą, a
następnie różnymi ziołami bazylią, majerankiem, szafranem, imbirem,
estragonem, a następnie przeciśniętym czosnkiem w ilości jednej główki.
Zwłoki kuraka tak uszanowane odpoczęły sobie 2 godziny w lodówce, a
następnie je upiekłam w prodziżu w czasie 1,5h obracając dwa razy. Pod
koniec pieczenia dodałam dwie głowki czosnku w koszulkach i trzy szare
renety. Jakie pyszne mięsko wyszło! Już dawno nie jadłam takiego kuraka.
Mięso zachowało swój smak z lekką nutą przypraw (a nie jak do tej pory
zje..ne było przyprawami). Do tego podałam startą białą rzodkiew, którą w
ostatniej chwili polałam śmietaną ( bo w tedy bardzo puszcza soki - ciekawe
dlaczego?).
Dlatego też Wiekie Dzięki Ci mój Nauczycielu.
ziuta
---
" jest to otwarta grupa i skoro ja moge tu pisac, to i scierwo tez moze"
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-13 20:07:44
Temat: Re: Władysław Łoś - mój nauczyciel
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:35568493.20040213211152@yahoo.com...
> Le vendredi 13 février 2004 ŕ 19:19:10, ścierwo a écrit :
> Dzdzu, a czy ty tylko eksperymenty miesne opisujesz ?
> (pamietam boczek :-) )
Bo ja jestem mięsożerna ponad wszystko i to mnie kręci najbardziej!!
ziuta
--
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
Sent: Thursday, February 12, 2004 8:07 PM
"to otwarta grupa i skoro ja moge tu pisac, to i scierwo tez moze."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-13 20:11:52
Temat: Re: Władysław Łoś - mój nauczycielLe vendredi 13 février 2004 ŕ 19:19:10, ścierwo a écrit :
> Od pewnego czasu w dyskusjach na prk Pan Władysław Łoś przeciwstawiał się
> niszczeniu mięsa poprzez różne marynaty sztuczne, posypki znanej i
> dominującej na rynku firmy.
> Dziś w poszukiwaniu tematu do zjedzenia czegoś tam, a niezbyt wyrafinowanego
> postanowiłam upiec kuraka.
(...)
Dzdzu, a czy ty tylko eksperymenty miesne opisujesz ?
(pamietam boczek :-) )
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |