| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-06 15:51:08
Temat: Z czym chleb pita?Witam.
Mam pytanie. Czy ktoś jadł chleb pita? Z czym to się je i jak to się je? Na
ciepło czy na zimno? Na słodko czy na słono?
A. Styś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-06 16:15:06
Temat: Re: Z czym chleb pita?Użytkownik Anna Styś napisał:
> Witam.
>
> Mam pytanie. Czy ktoś jadł chleb pita? Z czym to się je i jak to się je? Na
> ciepło czy na zimno? Na słodko czy na słono?
>
> A. Styś
>
>
Mnie najbardziej smakuje z salatkami. Jest to delikatne pieczywo. Dobre
na zimno i na cieplo, z przewaga tego drugiego. Przed zjedzeniem laduje
pite najczesciej na 20 sekund do mikrofali. Jak juz pisalam smakuje mi z
salatkami, sama, jako dodatek do obiadu, do potraw gyrosopodobnych.
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-06 17:57:19
Temat: Re: Z czym chleb pita?
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b98li1$qct$1@news.onet.pl...
> Witam.
>
> Mam pytanie. Czy ktoś jadł chleb pita? Z czym to się je i jak to się je?
Na
> ciepło czy na zimno? Na słodko czy na słono?
>
> A. Styś
>
>
Zapraszamy do Wroclawia, pity i knysze sa doslownie wszedzie, mozna probowac
do woli, oczywiscie jesli ktos lubi.
Pozdrawiam z upalnego Wroclawia, Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-06 21:18:14
Temat: Re: Z czym chleb pita?"Anna Styś" wrote:
> Mam pytanie. Czy ktoś jadł chleb pita? Z czym to się je i jak to się je? Na
> ciepło czy na zimno? Na słodko czy na słono?
Wlasnie dzis wieczorem robilem dla przyjaciol. Porcja na trzy pity. Takie
srednie, pakowane w folie po cztery sztuki; nazywaja sie "Pitta quality foods.
Numer jeden w kraju". Sa kiepskie, ale lepszych nie znalazlem.
(Na marginesie, moze ktos wie jak samemu zrobic takie chlebki?)
Do farszu wzialem dwie podwojne, niewielkie piersi kurczaka. Zasypalem na
godzine sola pieprzem, odrobina curry i zalalem dwiema lyzkami wodki.
Mieso podsmazylem. Do tego dwie srednie cebule pokrojone w piorka. Do tego po
kilku minutach jedna papryka pokrojona w gruba kostke. Poddusilem,
przyprawilem, odparowalem, zeby nie ociekalo wlasnym sosem.
Pity natarte wodš wsadzilem na trzy minuty do nagrzanego piekarnika.
Pitom scialem brzegi, otworzylem, jak koperty. Naladowalem farszem i polalem
sosem czosnkowym (smietana, majonez, czosnek, drobniutko posiekana pietruszka).
Podalem zawiniete w serwetki bo te pity ("Numer jeden w kraju" ;)) ) lubia
przeciekac.
Pozdrawiam,
Michal.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-07 02:14:07
Temat: Re: Z czym chleb pita?Anna Styś wrote:
> Witam.
>
> Mam pytanie. Czy ktoś jadł chleb pita? Z czym to się je i jak to się je? Na
> ciepło czy na zimno? Na słodko czy na słono?
>
> A. Styś
>
>
Witam,
1) mozna pite przeciac na pol, odchylic nieco tak powstala
"kieszonke", posmarowac majonezem, dalej potraktowac jak
normalna kanapke, czyli wlozyc jakas wedline, salate,
pomidora, kielki rzezuchy - pycha!
2) klasycznie po grecku: podsmazone kawalki miesa np.
kurczaka polozyc na pite, dodac salate, kawalki pomidora,
wiorki cebuli, polac sosem tzatziki, zawinac w rolke i
smacznego!
3) pita w wersji "na cieplo" a la pizza: pite rozlozyc na
blaszce, posmarowac lekko olejem, polozyc plastry wedliny,
pomidora i posypac zoltym serem. Zapiekac w srednio
nagrzanym piekarniku przez 5-10 minut. Bardzo szybka i
smaczna przekaska lub lekka kolacja!
Pozdrawiam,
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-07 06:14:21
Temat: Re: Z czym chleb pita?
> (Na marginesie, moze ktos wie jak samemu zrobic takie chlebki?)
Witajcie
Podaję przepis na chlebek pitta zapożyczony z Super Expressu:
Grecki chlebek pitta
1,5 dag drożdży
300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki oliwy z oliwek
50 dag mąki
1/2 łyżeczki soli
Cukier rozpuszczamy w wodzie. Odlewamy 1/4 do miski, dodajemy drożdże i
rozrabiamy zaczyn widelcem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Pozostałą osłodzoną wodę przelewamy do ogrzanej miski. Dodajemy sól, oliwę,
mąkę i zaczyn. Wyrabiamy dosyć szybko ciasto, tak by było ścisłe i
przekładamy na stolnicę. Miskę natłuszczamy olejem, z powrotem wkładamy do
niej ciasto, pakujemy razem do plastikowej torby i szczelnie zawiązujemy.
Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 8-10 części. Każdą rozpłaszczamy w
dłoniach nadając jej elipsowaty kształt i układamy na kolejne 30 min.
Chlebki pitta pieczemy ok. 6 minut na wysmarowanych oliwą blachach w
piekarniku nagrzanym do temp. 230 st. C. Przed wstawieniem do pieca wierzch
smarujemy zimną wodą.
Jeszcze go nie robiłam, więc nie wiem jak smakuje.
Pozdrawiam Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-07 06:54:57
Temat: Re: Z czym chleb pita?Zapomniałam dodać, żę poszukuję czegoś bezmięsnego. Ale już mam pojęcie z
czym to się je.
Dzięki za rady.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-08 09:34:17
Temat: Re: Z czym chleb pita?Dnia 2003-05-06 19:57, Użytkownik Kasia S. napisał :
> Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:b98li1$qct$1@news.onet.pl...
>
>>Witam.
>>
>>Mam pytanie. Czy ktoś jadł chleb pita? Z czym to się je i jak to się je?
>
> Na
>
>>ciepło czy na zimno? Na słodko czy na słono?
>>
>>A. Styś
>>
>>
>
> Zapraszamy do Wroclawia, pity i knysze sa doslownie wszedzie, mozna probowac
> do woli, oczywiscie jesli ktos lubi.
> Pozdrawiam z upalnego Wroclawia, Kasia
Jak dotad najlepsza byla Szaorma w pieczywie w Zlotym Psem...
Mikrofalowane pieczywko i potem do opiekacza coby troche chrupala, dobre
miesko (nie mielone) i doskonaly sosik... 6 zł. I to na Rynku!
--
Maciej Lewczuk
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (0 71) 343 61 67 w. 108, faks (0 71) 341 99 11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-09 07:48:27
Temat: Re: Z czym chleb pita?In article <b9aagi$a98$1@news.onet.pl>, a...@p...onet.pl says...
> Zapomniałam dodać, żę poszukuję czegoś bezmięsnego. Ale już mam pojęcie z
> czym to się je.
> Dzięki za rady.
>
Ja robilem tak jak bruchette (tak to sie chyba pisze :))
Przechlastalem na pol, na patelni podsmarzylem zombek czosnku na oliwie
z oliwek, pite wytarzalem w oliwie z czosnkiem (od strony przeciecia)
przesmarzylem na resztce oliwy z czosnkiem pomidory posiekane w kostke +
odrobina bialego pieprzu, bazyli i czego tam chcesz, jak odparuje na
pite i juz mniam :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |