Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: Michał Kowalewski <M...@a...waw.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Z czym chleb pita?
Date: Tue, 06 May 2003 23:18:14 +0200
Organization: Aster City Net
Lines: 23
Message-ID: <3...@a...waw.pl>
References: <b98li1$qct$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.64.2.199
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: foka1.acn.pl 1052255876 40953 10.64.2.199 (6 May 2003 21:17:56 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Tue, 6 May 2003 21:17:56 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Accept-Language: pl,en
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (Win95; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:155192
Ukryj nagłówki
"Anna Styś" wrote:
> Mam pytanie. Czy ktoś jadł chleb pita? Z czym to się je i jak to się je? Na
> ciepło czy na zimno? Na słodko czy na słono?
Wlasnie dzis wieczorem robilem dla przyjaciol. Porcja na trzy pity. Takie
srednie, pakowane w folie po cztery sztuki; nazywaja sie "Pitta quality foods.
Numer jeden w kraju". Sa kiepskie, ale lepszych nie znalazlem.
(Na marginesie, moze ktos wie jak samemu zrobic takie chlebki?)
Do farszu wzialem dwie podwojne, niewielkie piersi kurczaka. Zasypalem na
godzine sola pieprzem, odrobina curry i zalalem dwiema lyzkami wodki.
Mieso podsmazylem. Do tego dwie srednie cebule pokrojone w piorka. Do tego po
kilku minutach jedna papryka pokrojona w gruba kostke. Poddusilem,
przyprawilem, odparowalem, zeby nie ociekalo wlasnym sosem.
Pity natarte wodš wsadzilem na trzy minuty do nagrzanego piekarnika.
Pitom scialem brzegi, otworzylem, jak koperty. Naladowalem farszem i polalem
sosem czosnkowym (smietana, majonez, czosnek, drobniutko posiekana pietruszka).
Podalem zawiniete w serwetki bo te pity ("Numer jeden w kraju" ;)) ) lubia
przeciekac.
Pozdrawiam,
Michal.
|