Data: 2003-05-06 21:18:14
Temat: Re: Z czym chleb pita?
Od: Michał Kowalewski <M...@a...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Anna Styś" wrote:
> Mam pytanie. Czy ktoś jadł chleb pita? Z czym to się je i jak to się je? Na
> ciepło czy na zimno? Na słodko czy na słono?
Wlasnie dzis wieczorem robilem dla przyjaciol. Porcja na trzy pity. Takie
srednie, pakowane w folie po cztery sztuki; nazywaja sie "Pitta quality foods.
Numer jeden w kraju". Sa kiepskie, ale lepszych nie znalazlem.
(Na marginesie, moze ktos wie jak samemu zrobic takie chlebki?)
Do farszu wzialem dwie podwojne, niewielkie piersi kurczaka. Zasypalem na
godzine sola pieprzem, odrobina curry i zalalem dwiema lyzkami wodki.
Mieso podsmazylem. Do tego dwie srednie cebule pokrojone w piorka. Do tego po
kilku minutach jedna papryka pokrojona w gruba kostke. Poddusilem,
przyprawilem, odparowalem, zeby nie ociekalo wlasnym sosem.
Pity natarte wodš wsadzilem na trzy minuty do nagrzanego piekarnika.
Pitom scialem brzegi, otworzylem, jak koperty. Naladowalem farszem i polalem
sosem czosnkowym (smietana, majonez, czosnek, drobniutko posiekana pietruszka).
Podalem zawiniete w serwetki bo te pity ("Numer jeden w kraju" ;)) ) lubia
przeciekac.
Pozdrawiam,
Michal.
|