Data: 2003-05-07 06:14:21
Temat: Re: Z czym chleb pita?
Od: "Gosia" <g...@v...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> (Na marginesie, moze ktos wie jak samemu zrobic takie chlebki?)
Witajcie
Podaję przepis na chlebek pitta zapożyczony z Super Expressu:
Grecki chlebek pitta
1,5 dag drożdży
300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki oliwy z oliwek
50 dag mąki
1/2 łyżeczki soli
Cukier rozpuszczamy w wodzie. Odlewamy 1/4 do miski, dodajemy drożdże i
rozrabiamy zaczyn widelcem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Pozostałą osłodzoną wodę przelewamy do ogrzanej miski. Dodajemy sól, oliwę,
mąkę i zaczyn. Wyrabiamy dosyć szybko ciasto, tak by było ścisłe i
przekładamy na stolnicę. Miskę natłuszczamy olejem, z powrotem wkładamy do
niej ciasto, pakujemy razem do plastikowej torby i szczelnie zawiązujemy.
Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 8-10 części. Każdą rozpłaszczamy w
dłoniach nadając jej elipsowaty kształt i układamy na kolejne 30 min.
Chlebki pitta pieczemy ok. 6 minut na wysmarowanych oliwą blachach w
piekarniku nagrzanym do temp. 230 st. C. Przed wstawieniem do pieca wierzch
smarujemy zimną wodą.
Jeszcze go nie robiłam, więc nie wiem jak smakuje.
Pozdrawiam Gosia
|