Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!solaris.elektrownia-lagis
za.com.pl!news
From: "Gosia" <g...@v...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Z czym chleb pita?
Date: Wed, 7 May 2003 08:14:21 +0200
Organization: ATMAN
Lines: 29
Message-ID: <i...@s...elektrownia-lagisza.com.pl>
References: <b98li1$qct$1@news.onet.pl> <3...@a...waw.pl>
NNTP-Posting-Host: amon.pke.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.atman.pl 1052288103 63115 195.245.224.251 (7 May 2003 06:15:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 May 2003 06:15:03 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:155208
Ukryj nagłówki
> (Na marginesie, moze ktos wie jak samemu zrobic takie chlebki?)
Witajcie
Podaję przepis na chlebek pitta zapożyczony z Super Expressu:
Grecki chlebek pitta
1,5 dag drożdży
300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki oliwy z oliwek
50 dag mąki
1/2 łyżeczki soli
Cukier rozpuszczamy w wodzie. Odlewamy 1/4 do miski, dodajemy drożdże i
rozrabiamy zaczyn widelcem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Pozostałą osłodzoną wodę przelewamy do ogrzanej miski. Dodajemy sól, oliwę,
mąkę i zaczyn. Wyrabiamy dosyć szybko ciasto, tak by było ścisłe i
przekładamy na stolnicę. Miskę natłuszczamy olejem, z powrotem wkładamy do
niej ciasto, pakujemy razem do plastikowej torby i szczelnie zawiązujemy.
Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 8-10 części. Każdą rozpłaszczamy w
dłoniach nadając jej elipsowaty kształt i układamy na kolejne 30 min.
Chlebki pitta pieczemy ok. 6 minut na wysmarowanych oliwą blachach w
piekarniku nagrzanym do temp. 230 st. C. Przed wstawieniem do pieca wierzch
smarujemy zimną wodą.
Jeszcze go nie robiłam, więc nie wiem jak smakuje.
Pozdrawiam Gosia
|