« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-14 10:54:51
Temat: Re: Zacier z drozdzy winnych ? Nieco OT ;)
> My to robiliśmy całkowicie amatorsko w czasach wyjazdów pod namiot. Maszyna
> była z czasów PRLu z bańki po mleku i całkiem nieźle szło. Raz tylko lut (z
> cyny) puścił i troche plecy przy ucieczce poparzył. Rozcieńczaliśmy to z
> sokiem , albo robiliśmy zapalanke, szło wypić...
> Słyszałem kiedyś, że w warunkach domowych da się zrobić wódkę, ale
> przestałem wyjezdzac pod namiot.
Wiem o co chodzi, choc sie w taki sposob nigdy z tym nie bawilem.
W warunkach domowych jest o tyle trudno uzyskac cos lepszego, ze nie
jesli nie masz porzadnej werzownicy, to nie da sie precyzyjnie
kontrolowac temperatury. Jesli natomiast masz dobra wezownice i
termometr, mozesz kontrolowac przeplyw cieczy chlodzacej (czyli mowiac
po ludzku wody), to mozesz dostac calkiem niezly produkt nawet po
pierwszym razie.
Pamietam, ze ojciec przy jakiejs okazji, a i troche dla zabawy, robil to
wlasnie "jak nalezy" a werzownice mial dobra, to po drugim razie mial
praktycznie spirytus.
Pozdr.,
Shrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-18 16:34:20
Temat: Re: Zacier z drozdzy winnych ?
Uzytkownik "." <0...@z...punkt.pl> napisal w wiadomosci
news:bhdn8k$ju0$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Jak zrobie zacier z drozdzy piekarskich i cukru ("1410")
[.................]
>
> Piotr
>
Witam
Polecam;
1. http://homedistiller.org/
2.http://www.agcom.purdue.edu/AgCom/Pubs/AE/AE-117.h
tml
3.http://www.distilling.net/index.html
4.http://stillmaker.tripod.com/instruction.html
:-) milej lektury i "ostrych" wynikow
Krzysiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-18 18:54:33
Temat: Re: Zacier z drozdzy winnych ?Użytkownik "Krzysiek" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> Polecam;
> 1. http://homedistiller.org/
> 2.http://www.agcom.purdue.edu/AgCom/Pubs/AE/AE-117.h
tml
> 3.http://www.distilling.net/index.html
> 4.http://stillmaker.tripod.com/instruction.html
>
Ech szkoda że nie ma czegoś takiego po polsku.
--
Pozdrawiam
Shivman
s...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-18 18:57:36
Temat: Re: Zacier z drozdzy winnych ?Użytkownik "Krzysiek" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości > > 4.
http://stillmaker.tripod.com/instruction.html
A gdzie można kupić takie kolumny destylacyjne w Polsce?
--
Pozdrawiam
Shivman
s...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-19 10:05:42
Temat: Re: Zacier z drozdzy winnych ?
Użytkownik "Shivman" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bhr7kh$3j4$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Krzysiek" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości > > 4.
> http://stillmaker.tripod.com/instruction.html
>
> A gdzie można kupić takie kolumny destylacyjne w Polsce?
> --
> Pozdrawiam
> Shivman
....kompinuj Jasiu, kompinuj ;-)
Krzysiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-19 14:35:22
Temat: Re: Zacier z drozdzy winnych ?Użytkownik "Krzysiek" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> > A gdzie można kupić takie kolumny destylacyjne w Polsce?
>
> ....kompinuj Jasiu, kompinuj ;-)
>
Oj Krzysiu ja skombinowałem i mam szklaną wężownicę, ale gdyby mieć taką
metalową to by sama przyjemność była tworzyć własne wyroby spirytusowe.
--
Pozdrawiam
Shivman
s...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-29 18:55:25
Temat: Re: Zacier z drozdzy winnych ?. <0...@z...punkt.pl> wrote:
> Jak zrobie zacier z drozdzy piekarskich i cukru ("1410")
> to jest on dosc slaby i trzeba go wiele przedestylowac.
> Wiem, ze to przez mala wytrzymalosc drozdzy piekarskich
> na alkohol nie moze naciagnac wiecej. Czy dalo by sie
> zamiast drozdzy piekarskich uzyc drozdzy do wina?
Moim lekarstwem na Twój problem jest próba pozyskania
drożdży z innego źródła. Z praktyki wiem, że ilość uzyskanego
spirytusu mocno zależy od jakości drożdży. Jeśli robię 35-40 litrów
zacieru to dodaję to tego pięć 100 gramowych kostek. Nie kupuję
jednak wszyskich kostek w jednym sklepie chcą tym samym
zminimalizować ryzyko kupna szajsu. Na kiepskie drożdże trafiam
jednak napradę mało kiedy. Na stronie http://homedistiller.org/ jest
dokładny kalkulator do obliczania teoretycznych ilości uzyskiwanego
spirytusu z określonej ilości cukru.
Niski % zacieu może też wynikać ze zbyt niskiej lub wysokiej
temperatury w kórej przeprowadzna jest fermentacja. Innym
powodem może być zbyt duża ilości rozpuszczonego cukru
w stosunku do ilosci wody. Na podanej wcześniej stronie jej
kalkulator i do tego.
Moje doświadczenia z drożdżami winnymi są podobne do Twoich.
Mino, że robiłem wszystko zgodznie z instrukcją, dodałem nawet
pożywkę, efekt był mierny. Z 2kg cukru uzyskałem 100 ml 93%
spirytusu.
Gdybyś miał pytania chętnie odpowiem...
Pozdr Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |