« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-09 20:08:50
Temat: Re: Zapiekane kartoflakiJanusz Zabłocki ( j...@w...pl ) napisał:
> >Użytkownik "Iwona" napisał:
> > -przekręcić przez maszynkę ziemniaki (ilość zależna od potrzeb -może być
> > 1kg, albo 4kg)
> > -pokrojony boczek wędzony, kiełbasę i cebulkę podsmażyć na patelni
>
> Witam.
> Mam pytanie, ile tak "cirka ebaułt" na kilogram ziemniaków, boczku i
> kiełbasy ?
Hm, na kg ziemniaków? Nigdy nie ważyłam, po prostu "na oko", ale może coś
ok. 10dag boczku i 1 laska kiełbasy (toruńska) na 1kg ziemniaków.
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-10 07:10:35
Temat: Re: Zapiekane kartoflaki>Użytkownik "Iwona"
> Hm, na kg ziemniaków? Nigdy nie ważyłam, po prostu "na oko", ale może coś
> ok. 10dag boczku i 1 laska kiełbasy (toruńska) na 1kg ziemniaków.
Właśnie o to "oko" mi chodziło.
Pozdrawiam.
--
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-10 14:17:23
Temat: Re: Zapiekane kartoflaki
Użytkownik "joanna" < napisał w wiadomości >
> A jak zestawić innego kartoflaka?
>
ziemniaki ugotowane pokroić w plastry , włożyć do naczynia żaroodpornego ,
na to pokrojony w kostkę i podsmażony filet z kurczaka + puszka marchewki
+puszka kukurydzy+puszka fasoli szparagowej -polać całość mlekiem wymiesznym
z topionym serkiem , wierzch posypać zółtym serem .
pozdr.dorcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-11 21:25:31
Temat: Re: Zapiekane kartoflaki
Użytkownik "Iwona" <i...@W...pl> napisał w wiadomości
news:c2klvb$853$1@absinth.dialog.net.pl...
> joanna ( j...@w...pl ) napisał:
> > W naczynie żaroodporne wrzucić pokrojone ugotowane kartofle, dodać
cebuli
> > zesmażonej, jajek z dwa, przyprawy, zapiec posypując serem pod koniec
> > zapiekania. A jak zestawić innego kartoflaka?
> > joanna
>
> "babka kartoflana":
> -przekręcić przez maszynkę ziemniaki (ilość zależna od potrzeb -może być
> 1kg, albo 4kg)
> -pokrojony boczek wędzony, kiełbasę i cebulkę podsmażyć na patelni
> -kilka łyżek mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków)
> -jajka (1-3)
> -sol, pieprz
> Wymieszać wszystko i przełożyć do wysmarowanej smalcem/olejem prostokątnej
> foremki i piec do zrumienienia.
>
> Najlepsze jest odsmażane na patelni.
>
> Iwona
a robiliscie cos takiego tylko we flaku?takim jak do kaszanki-tym
grubym?smak dziecinstwa i wakacji u babci:)
pozdr
magda
kucharzem nie jestem,ale czasem czytam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-12 09:33:50
Temat: Re: Zapiekane kartoflakimadzia ( m...@o...pl ) napisał:
> a robiliscie cos takiego tylko we flaku?takim jak do kaszanki-tym
> grubym?smak dziecinstwa i wakacji u babci:)
>
> pozdr
> magda
> kucharzem nie jestem,ale czasem czytam
Jasne;))) Pycha, mniam, mniam. Tzw. kiszka ziemniaczana.
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-12 16:56:52
Temat: Re: Zapiekane kartoflaki
Użytkownik "madzia" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c2qlg8$oat$1@news2.ipartners.pl...
>
> Użytkownik "Iwona" <i...@W...pl> napisał w wiadomości
> news:c2klvb$853$1@absinth.dialog.net.pl...
> > joanna ( j...@w...pl ) napisał:
> >
> > Iwona
> a robiliscie cos takiego tylko we flaku?takim jak do kaszanki-tym
> grubym?smak dziecinstwa i wakacji u babci:)
>
Jasne, tyle, że wtedy można parzyć, czyli gotować we wrzącej wodzie lub piec
we flaku. Ja jeszcze dodaję sporo czosnku i ziół (prowans, majeranek,
odrobinkę kminku i pieprz, pieprz, pieprz duuuuużo pieprzu)
pzdr
Miszon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |