Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!not-for-mail
From: "madzia" <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zapiekane kartoflaki
Date: Thu, 11 Mar 2004 22:25:31 +0100
Organization: Internet Partners
Lines: 31
Message-ID: <c2qlg8$oat$1@news2.ipartners.pl>
References: <c2kipe$3f3$1@nemesis.news.tpi.pl> <c2klvb$853$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.153.174.77
X-Trace: news2.ipartners.pl 1079040328 24925 217.153.174.77 (11 Mar 2004 21:25:28
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Mar 2004 21:25:28 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:194853
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Iwona" <i...@W...pl> napisał w wiadomości
news:c2klvb$853$1@absinth.dialog.net.pl...
> joanna ( j...@w...pl ) napisał:
> > W naczynie żaroodporne wrzucić pokrojone ugotowane kartofle, dodać
cebuli
> > zesmażonej, jajek z dwa, przyprawy, zapiec posypując serem pod koniec
> > zapiekania. A jak zestawić innego kartoflaka?
> > joanna
>
> "babka kartoflana":
> -przekręcić przez maszynkę ziemniaki (ilość zależna od potrzeb -może być
> 1kg, albo 4kg)
> -pokrojony boczek wędzony, kiełbasę i cebulkę podsmażyć na patelni
> -kilka łyżek mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków)
> -jajka (1-3)
> -sol, pieprz
> Wymieszać wszystko i przełożyć do wysmarowanej smalcem/olejem prostokątnej
> foremki i piec do zrumienienia.
>
> Najlepsze jest odsmażane na patelni.
>
> Iwona
a robiliscie cos takiego tylko we flaku?takim jak do kaszanki-tym
grubym?smak dziecinstwa i wakacji u babci:)
pozdr
magda
kucharzem nie jestem,ale czasem czytam
|