Data: 2004-03-11 21:25:31
Temat: Re: Zapiekane kartoflaki
Od: "madzia" <m...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Iwona" <i...@W...pl> napisał w wiadomości
news:c2klvb$853$1@absinth.dialog.net.pl...
> joanna ( j...@w...pl ) napisał:
> > W naczynie żaroodporne wrzucić pokrojone ugotowane kartofle, dodać
cebuli
> > zesmażonej, jajek z dwa, przyprawy, zapiec posypując serem pod koniec
> > zapiekania. A jak zestawić innego kartoflaka?
> > joanna
>
> "babka kartoflana":
> -przekręcić przez maszynkę ziemniaki (ilość zależna od potrzeb -może być
> 1kg, albo 4kg)
> -pokrojony boczek wędzony, kiełbasę i cebulkę podsmażyć na patelni
> -kilka łyżek mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków)
> -jajka (1-3)
> -sol, pieprz
> Wymieszać wszystko i przełożyć do wysmarowanej smalcem/olejem prostokątnej
> foremki i piec do zrumienienia.
>
> Najlepsze jest odsmażane na patelni.
>
> Iwona
a robiliscie cos takiego tylko we flaku?takim jak do kaszanki-tym
grubym?smak dziecinstwa i wakacji u babci:)
pozdr
magda
kucharzem nie jestem,ale czasem czytam
|