« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-25 12:25:41
Temat: Zapiekanka z czerwonej kapusty
1 główka kapusty
2 duże cebule
200 ml słodkiej śmietanki
3 jajka
20 dag twardego żółtego sera
5 dag masła
5 łyżek oleju
2 ząbki czosnku
mały pęczek natki pietruszki
po 1 łyżeczce kminku i tymianku szczypta pieprzu kajeńskiego
Kapustę myjemy, dzielimy na ćwiartki, odcinamy głąb i szatkujemy,
natkę siekamy, cebulę obieramy i kroimy w plastry. Na rozgrzanym
tłuszczu smażymy partiami oddzielnie cebulę, a następnie kapustę. Po
przestudzeniu oba warzywa łączymy, dodając zmiażdżony czosnek.
Przygotowujemy sos: śmietankę mieszamy razem z jajkami, solą,
pieprzem kajeńskim, tymiankiem i kminkiem. W niewysokim żaroodpornym
naczyniu układamy warstwami kapustę, sos śmietanowo-jajeczny, starty
ser i znowu kapustę, sos, a na wierzchu ser. Całość
przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C na
20-30 minut. UWAGA! Smak potrawy ostry lub łagodny nadają różne
gatunki sera. Można użyć mozzarelli, sera owczego lub delikatnego
gouda.
przepis ze strony super expressu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |