| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-14 00:36:48
Temat: Re: Zielony pieprz w kulkach - Piotr i Paweł, Poznań
Dariusz K. Ladziak pisze:
>
> Pieprz naturalny wystepuje w postaciach:
>
> Pieprzu zielonego, czyli mocno niedojrzalych owocow. Zwykle nie sa
> suszone a raczej dostarczane w zalewie solnej. Maja wyraznie
> zaznaczony aromat pieprzu ale sa w miare lagodne - smak maja lekko
> tylko piekocy, mozna dodawac je w postaci calych ziaren, smaczne ale
> odlotu nie powoduje. Na dokladke sa miekkie.
>
> Pieprzu czarnego - czyli niecalkiem dojrzalych owocow zebranych i
> ususzonych z lupina - czyli maksymalny hardcore. W lupinie jest
> najwiecej piperyny, skutkiem tego pieprz czarny najbardziej w gebe
> pali. Uzywa sie albo zmielonego (z umiarem) albo ziarnistego do
> gotowania (i tylko naprawde odwazni moga ugotowane ziarenka rozgryzac
> - pozostali zwykle wybieraja z sosu tak jak ziele angielskie...).
>
> Pieprzu bialego - czyli dojrzalych owocow wymoczonych w solance i
> pozbawionych lupiny - zawiera mniej piperyny (czyli tego co w gebe
> pali), troche wiecej substancji aromatycznych niz pieprz czarny - ale
> skoro jest mniej palacy to znacznie wiecej mozja go dosypac...
> Uzycie jak czarnego tyle ze wiecej aromatu a mniej palacego smaku
> daje.
>
Nie wiem, jak to jest u Piotra i Pawla w Poznaniu, ale zazwyczaj pieprz
zielony kosztuje 3-4 razy wiecej od czarnego.
Przy okazji chce podzielic sie doswiadzeniem, jakie mi sie zdarzylo
przypadkiemn, gdy na grillu posypywalem cos pieprzem (czarnym) prosto z
mlynka. Otoz troche pieprzu spadlo wprost na wegle i podniosl sie aromat
niezwykly, nie kojarzacy sie w pierwszej chwili z tym, jak "normalnie"
pachnie mielony pieprz. Nie umiem tego opisac, ale - jak bedziecie mieli
okazje - wsypcie szczypte swiezo mielonego pieprzu do ognia. No, istne
kadzidlo...
Pozdrawiam,
Zbyszek
--
http://MrGrill.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-14 23:33:46
Temat: Re: Zielony pieprz w kulkach - Piotr i Paweł, Poznań> Pieprzu zielonego, czyli mocno niedojrzalych owocow. Zwykle nie sa
> suszone a raczej dostarczane w zalewie solnej. Maja wyraznie
> zaznaczony aromat pieprzu ale sa w miare lagodne - smak maja lekko
> tylko piekocy, mozna dodawac je w postaci calych ziaren, smaczne ale
> odlotu nie powoduje. Na dokladke sa miekkie.
Ja zielonego pieprzu z zalewy używam do pysznej wegetariańskiej pasty na
chleb, dla chętnych podam przepis.
--
Pozdrawiam serdecznie
Dorota F Łańcucka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 08:13:12
Temat: Re: Zielony pieprz w kulkach - Piotr i Paweł, Poznań
Użytkownik "Dorunia" <d...@e...onet.pl> napisał w wiadomości
news:calcka$9sj$1@korweta.task.gda.pl...
> Ja zielonego pieprzu z zalewy używam do pysznej wegetariańskiej pasty na
> chleb, dla chętnych podam przepis.
PODAJ!
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-15 13:08:16
Temat: Re: Zielony pieprz w kulkach - Piotr i Paweł, Poznań
> PODAJ!
>
> Sowa
Pikantna pasta z prosa
1/8 litra wywaru z warzyw
50 g prosa (kaszy jaglanej)
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyzeczka ziół prowansalskich
1 cebula posiekana
2 łyzki oliwy
2 pomidory (obrane i pokrojone w kostkę)
2 łyzeczki średnio ostrej musztardy
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka marynowanego (ja lekko miksuję) zielonego pieprzu
1/2 pęczk melisy
troszkę soku z cytryny
troszkę sosu sojowego
szczypta pieprzu czarnego i szczypta cayenne
sól
Ugotować proso w wywarze z warzyw. Ostudzić.
Zezłocić cebulę, dodać czosnek i zioła prowansalskie. Ostudzić.
Dodać resztę składników (w tym posiekaną melisę), wymieszać i przyprawić.
Podawać udekorowane listkami melisy na razowym pieczywie.
może jeszcze przepis na pastę z pszenicy? tym razem bez zielonego pieprzu :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-16 08:17:56
Temat: Re: Zielony pieprz w kulkach - Piotr i Paweł, Poznań
Użytkownik "Dorunia" <d...@e...onet.pl> napisał w wiadomości
news:camsbg$d7k$1@korweta.task.gda.pl...
> może jeszcze przepis na pastę z pszenicy? tym razem bez zielonego pieprzu
:)
A podaj jak możesz, może akurat inna jakaś niz ja znam.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-16 11:20:58
Temat: Re: Zielony pieprz w kulkach - Piotr i Paweł, Poznań
> A podaj jak możesz, może akurat inna jakaś niz ja znam.
>
> Sowa
Pasta z pszenicy i warzyw
50g pszenicy
2 łyzki posiekanego oregano
2 łyżki posiekanej bazylii
1 cebula
1 marchew
1 seler
1 cukinia (ta malutka)
2 pomidory (obrane i pokrojone w kostkę)
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz czarny
troszkę białego wina
troszkę soku z cytryny
sos sojowy
Pszenicę ugotować w wywarze z warzyw (ew pod koniec dodać wege rosołek)
Warzywa z wyjątkiem pomidorów pokrojone w drobniusieńką kostkę podsmażyć na
oliwie, na koniec dodać pomidory, wino i sok z cytryny, poddusić chwilkę
mieszjąc. Dodać pszenicę, zioła i przyprawić.
A ja poproszę o inną z pszenicy :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |