Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zielony pieprz w kulkach - Piotr i Paweł, Poznań

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zielony pieprz w kulkach - Piotr i Paweł, Poznań

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-14 00:36:48

Temat: Re: Zielony pieprz w kulkach - Piotr i Paweł, Poznań
Od: Zbigniew Pieciul <M...@S...zeta-media.com> szukaj wiadomości tego autora



Dariusz K. Ladziak pisze:


>
> Pieprz naturalny wystepuje w postaciach:
>
> Pieprzu zielonego, czyli mocno niedojrzalych owocow. Zwykle nie sa
> suszone a raczej dostarczane w zalewie solnej. Maja wyraznie
> zaznaczony aromat pieprzu ale sa w miare lagodne - smak maja lekko
> tylko piekocy, mozna dodawac je w postaci calych ziaren, smaczne ale
> odlotu nie powoduje. Na dokladke sa miekkie.
>
> Pieprzu czarnego - czyli niecalkiem dojrzalych owocow zebranych i
> ususzonych z lupina - czyli maksymalny hardcore. W lupinie jest
> najwiecej piperyny, skutkiem tego pieprz czarny najbardziej w gebe
> pali. Uzywa sie albo zmielonego (z umiarem) albo ziarnistego do
> gotowania (i tylko naprawde odwazni moga ugotowane ziarenka rozgryzac
> - pozostali zwykle wybieraja z sosu tak jak ziele angielskie...).
>
> Pieprzu bialego - czyli dojrzalych owocow wymoczonych w solance i
> pozbawionych lupiny - zawiera mniej piperyny (czyli tego co w gebe
> pali), troche wiecej substancji aromatycznych niz pieprz czarny - ale
> skoro jest mniej palacy to znacznie wiecej mozja go dosypac...
> Uzycie jak czarnego tyle ze wiecej aromatu a mniej palacego smaku
> daje.
>

Nie wiem, jak to jest u Piotra i Pawla w Poznaniu, ale zazwyczaj pieprz
zielony kosztuje 3-4 razy wiecej od czarnego.

Przy okazji chce podzielic sie doswiadzeniem, jakie mi sie zdarzylo
przypadkiemn, gdy na grillu posypywalem cos pieprzem (czarnym) prosto z
mlynka. Otoz troche pieprzu spadlo wprost na wegle i podniosl sie aromat
niezwykly, nie kojarzacy sie w pierwszej chwili z tym, jak "normalnie"
pachnie mielony pieprz. Nie umiem tego opisac, ale - jak bedziecie mieli
okazje - wsypcie szczypte swiezo mielonego pieprzu do ognia. No, istne
kadzidlo...

Pozdrawiam,

Zbyszek

--
http://MrGrill.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-06-14 23:33:46

Temat: Re: Zielony pieprz w kulkach - Piotr i Paweł, Poznań
Od: "Dorunia" <d...@e...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Pieprzu zielonego, czyli mocno niedojrzalych owocow. Zwykle nie sa
> suszone a raczej dostarczane w zalewie solnej. Maja wyraznie
> zaznaczony aromat pieprzu ale sa w miare lagodne - smak maja lekko
> tylko piekocy, mozna dodawac je w postaci calych ziaren, smaczne ale
> odlotu nie powoduje. Na dokladke sa miekkie.

Ja zielonego pieprzu z zalewy używam do pysznej wegetariańskiej pasty na
chleb, dla chętnych podam przepis.


--
Pozdrawiam serdecznie
Dorota F Łańcucka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-15 08:13:12

Temat: Re: Zielony pieprz w kulkach - Piotr i Paweł, Poznań
Od: "Sowa" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dorunia" <d...@e...onet.pl> napisał w wiadomości
news:calcka$9sj$1@korweta.task.gda.pl...
> Ja zielonego pieprzu z zalewy używam do pysznej wegetariańskiej pasty na
> chleb, dla chętnych podam przepis.

PODAJ!

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-15 13:08:16

Temat: Re: Zielony pieprz w kulkach - Piotr i Paweł, Poznań
Od: "Dorunia" <d...@e...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> PODAJ!
>
> Sowa


Pikantna pasta z prosa

1/8 litra wywaru z warzyw
50 g prosa (kaszy jaglanej)
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyzeczka ziół prowansalskich
1 cebula posiekana
2 łyzki oliwy
2 pomidory (obrane i pokrojone w kostkę)
2 łyzeczki średnio ostrej musztardy
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka marynowanego (ja lekko miksuję) zielonego pieprzu
1/2 pęczk melisy
troszkę soku z cytryny
troszkę sosu sojowego
szczypta pieprzu czarnego i szczypta cayenne
sól

Ugotować proso w wywarze z warzyw. Ostudzić.
Zezłocić cebulę, dodać czosnek i zioła prowansalskie. Ostudzić.
Dodać resztę składników (w tym posiekaną melisę), wymieszać i przyprawić.
Podawać udekorowane listkami melisy na razowym pieczywie.

może jeszcze przepis na pastę z pszenicy? tym razem bez zielonego pieprzu :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-16 08:17:56

Temat: Re: Zielony pieprz w kulkach - Piotr i Paweł, Poznań
Od: "Sowa" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dorunia" <d...@e...onet.pl> napisał w wiadomości
news:camsbg$d7k$1@korweta.task.gda.pl...

> może jeszcze przepis na pastę z pszenicy? tym razem bez zielonego pieprzu
:)

A podaj jak możesz, może akurat inna jakaś niz ja znam.

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-16 11:20:58

Temat: Re: Zielony pieprz w kulkach - Piotr i Paweł, Poznań
Od: "Dorunia" <d...@e...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> A podaj jak możesz, może akurat inna jakaś niz ja znam.
>
> Sowa


Pasta z pszenicy i warzyw

50g pszenicy
2 łyzki posiekanego oregano
2 łyżki posiekanej bazylii
1 cebula
1 marchew
1 seler
1 cukinia (ta malutka)
2 pomidory (obrane i pokrojone w kostkę)
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól
pieprz czarny
troszkę białego wina
troszkę soku z cytryny
sos sojowy

Pszenicę ugotować w wywarze z warzyw (ew pod koniec dodać wege rosołek)
Warzywa z wyjątkiem pomidorów pokrojone w drobniusieńką kostkę podsmażyć na
oliwie, na koniec dodać pomidory, wino i sok z cytryny, poddusić chwilkę
mieszjąc. Dodać pszenicę, zioła i przyprawić.

A ja poproszę o inną z pszenicy :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kto zna - ciasteczka owsiano-bakaliowe na zimno z kajmakiem
Pascal i deski
powrot do natury?
[Spam] Forum eRodzina zaprasza
jajko na miękko - banalne zapytanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »