Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.man.poznan.pl!news-fra1.dfn.de!
newsfeed.ision.net!ision!news.belwue.de!newsfeed01.sul.t-online.de!newsfeed00.s
ul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!wns1
3feed!worldnet.att.net!63.223.4.70!c01.usenetserver.com!news.usenetserver.com!c
yclone01.bloor.is.net.cable.rogers.com!twister01.bloor.is.net.cable.rogers.com.
POSTED!12dc6cf53ab2750!not-for-mail
From: Zbigniew Pieciul <M...@S...zeta-media.com>
Reply-To: M...@S...zeta-media.com
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624
Netscape/7.1 (ax)
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zielony pieprz w kulkach - Piotr i Paweł, Poznań
References: <40cc3d96$1@news.home.net.pl> <4...@p...gazeta.pl>
<4...@n...tpi.pl>
In-Reply-To: <4...@n...tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 47
Message-ID: <Aq6zc.236423$Ar.54965@twister01.bloor.is.net.cable.rogers.com>
Date: Mon, 14 Jun 2004 00:36:48 GMT
NNTP-Posting-Host: 24.114.128.200
X-Complaints-To: a...@r...com
X-Trace: twister01.bloor.is.net.cable.rogers.com 1087173408 24.114.128.200 (Sun, 13
Jun 2004 20:36:48 EDT)
NNTP-Posting-Date: Sun, 13 Jun 2004 20:36:48 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204629
Ukryj nagłówki
Dariusz K. Ladziak pisze:
>
> Pieprz naturalny wystepuje w postaciach:
>
> Pieprzu zielonego, czyli mocno niedojrzalych owocow. Zwykle nie sa
> suszone a raczej dostarczane w zalewie solnej. Maja wyraznie
> zaznaczony aromat pieprzu ale sa w miare lagodne - smak maja lekko
> tylko piekocy, mozna dodawac je w postaci calych ziaren, smaczne ale
> odlotu nie powoduje. Na dokladke sa miekkie.
>
> Pieprzu czarnego - czyli niecalkiem dojrzalych owocow zebranych i
> ususzonych z lupina - czyli maksymalny hardcore. W lupinie jest
> najwiecej piperyny, skutkiem tego pieprz czarny najbardziej w gebe
> pali. Uzywa sie albo zmielonego (z umiarem) albo ziarnistego do
> gotowania (i tylko naprawde odwazni moga ugotowane ziarenka rozgryzac
> - pozostali zwykle wybieraja z sosu tak jak ziele angielskie...).
>
> Pieprzu bialego - czyli dojrzalych owocow wymoczonych w solance i
> pozbawionych lupiny - zawiera mniej piperyny (czyli tego co w gebe
> pali), troche wiecej substancji aromatycznych niz pieprz czarny - ale
> skoro jest mniej palacy to znacznie wiecej mozja go dosypac...
> Uzycie jak czarnego tyle ze wiecej aromatu a mniej palacego smaku
> daje.
>
Nie wiem, jak to jest u Piotra i Pawla w Poznaniu, ale zazwyczaj pieprz
zielony kosztuje 3-4 razy wiecej od czarnego.
Przy okazji chce podzielic sie doswiadzeniem, jakie mi sie zdarzylo
przypadkiemn, gdy na grillu posypywalem cos pieprzem (czarnym) prosto z
mlynka. Otoz troche pieprzu spadlo wprost na wegle i podniosl sie aromat
niezwykly, nie kojarzacy sie w pierwszej chwili z tym, jak "normalnie"
pachnie mielony pieprz. Nie umiem tego opisac, ale - jak bedziecie mieli
okazje - wsypcie szczypte swiezo mielonego pieprzu do ognia. No, istne
kadzidlo...
Pozdrawiam,
Zbyszek
--
http://MrGrill.pl
|