Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ziemniaki zapiekane w plasterkach

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ziemniaki zapiekane w plasterkach

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-11-25 01:47:41

Temat: Ziemniaki zapiekane w plasterkach
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Ziemniaki zapiekane w plasterkach
Obrac i pokroic w plastry (1 litr objetosciowo po pokrojeniu) ziemiaki
W misce polaczyc ziemniaki z 1 szklanka startego ostrego sera, 1
lyzeczka soli, pol lyzeczki pieprzu, 4 lyzkami stopionego smalcu.
Przelozyc do naczynia zaroodpornego z pokrywka, piec w goracym piecu
200C przez 1 godzine, sprobowac widelcem, czy miekkie. Mozna zrobic
dzien naprzod i podgrzac 20 minut przed podaniem. Mozna dodac ziola
wedle upodobania, np. rozmaryn czy szalwia.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-11-25 09:12:09

Temat: Re: Ziemniaki zapiekane w plasterkach
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Magdalena Bassett" <m...@w...net> wrote in message
news:3A1F1A3B.F6BA8F0C@west.net...
> Ziemniaki zapiekane w plasterkach
> Obrac i pokroic w plastry (1 litr objetosciowo po pokrojeniu) ziemiaki

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Ja zapiekanke ziemniaczana robie tak:

Przygotowac nastepujace skladniki ktore potem ukladam naprzemiennie:

ziemniaki surowe w plasterki
cebula w polplastry wszystkie skladniki dokrajamy w
trakcie ukladania jak
boczek wedzony w kostke zabraknie
sol, pieprz, majeranek, czosnek

Do wysmarowanego olejem i przetartego czosnkiem naczynia zaroodpornego
(robie jedno mniejsze na glowe) ukladam kolejno w pojedynczej warstwie:
ziemniaki(posolic, bardzo delikatnie popieprzyc i posypac majerankiem). Na
to poukladac cebulke-mozna lekko rozdzielic polkrazki, na to posypac
odrobina boczku w kostke; i od nowa: ziemniaki, cebulka, boczek az wypelnimy
naczynie po brzegi. Konczymy warstwa ziemniakow. Na wierzch posypujemy
tartym lub w plastrach zoltym serem. Zakrywamy pokrywka i wstawiamy na ok. 1
godz na 200 stopni. Nie przesadzic z pieprzem , mozna czasami zapomniec -
sol i majeranek spokojnie mozna przesadzic.Jest gotowe jak na dole naczynia
zaczyna sie robic chrupiaca ciemnozlota warstwa. jak minie godzina i jest na
dnie blado- zwiekszyc pod kontrola temperature zapiekania.

Kiedys robilam jedno duze naczynie- teraz po naczyniu
zaroodpornym na glowe:)))

Smacznego Jola





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-27 12:30:44

Temat: Re: Ziemniaki zapiekane w plasterkach
Od: g...@o...pl-NOSPAM (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

Nawiązując do postu z Sat, 25 Nov 2000 10:12:09 +0100 autorstwa Jola L-L
(j...@i...pl):
: ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
:
: Ja zapiekanke ziemniaczana robie tak:
:
: Przygotowac nastepujace skladniki ktore potem ukladam naprzemiennie:
:
: ziemniaki surowe w plasterki
: cebula w polplastry wszystkie skladniki dokrajamy w
: trakcie ukladania jak
: boczek wedzony w kostke zabraknie
: sol, pieprz, majeranek, czosnek

U mnie (Oświęcim) nazywało się to prażone i robiło się to zawsze na
ogniskach. Polecam naprawdę dużo cebuli, pieczarki, pietruszkę,
oregano. Obowiązkowo na górę liście od kapusty i darń :-)

--
Grzegorz Janoszka

Na newsy piszę całkowicie prywatnie.
Gdy mi odpowiadasz, wytnij "-NOSPAM" z adresu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-29 07:26:57

Temat: Re: Ziemniaki zapiekane w plasterkach
Od: "(Na)Lesnik" <m...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Grzegorz Janoszka <g...@o...pl-NOSPAM> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:s...@p...adm.onet.pl...
> Nawiązując do postu z Sat, 25 Nov 2000 10:12:09 +0100 autorstwa Jola L-L
(j...@i...pl):
> : ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
> :
> : Ja zapiekanke ziemniaczana robie tak:
> :
> : Przygotowac nastepujace skladniki ktore potem ukladam naprzemiennie:
> :
> : ziemniaki surowe w plasterki
> : cebula w polplastry wszystkie skladniki dokrajamy w
> : trakcie ukladania jak
> : boczek wedzony w kostke zabraknie
> : sol, pieprz, majeranek, czosnek
>
> U mnie (Oświęcim) nazywało się to prażone i robiło się to zawsze na
> ogniskach. Polecam naprawdę dużo cebuli, pieczarki, pietruszkę,
> oregano. Obowiązkowo na górę liście od kapusty i darń :-)
>
> --
> Grzegorz Janoszka
>
> Na newsy piszę całkowicie prywatnie.
> Gdy mi odpowiadasz, wytnij "-NOSPAM" z adresu.

Coś podobnego jadłem w Augustowie i nazywało się to kubełek. Kiedy zapytałem
jakie składniki wchodzą w skład tej potrawy, to otrzymałem odpowiedź, że
tylko Bóg i kucharz raczy to wiedzieć. I chyba coś w tym jest.

(Na)Leśnik




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kura na patyku
Skrzydelka slodko-kwasne
Faworki
Paluszki serowe
Pieczone pierogi

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »