| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-15 19:14:24
Temat: Zimowe jedzenie/Fasola z wieprzowinaAmatorom fasoli i miesa napewno bedzie smakowac ta potrawa
Wieprzowina z fasola
1+1/2 szklanki suchej fasoli
1/2 kg wieprzowiny bez kosci
3 srednie cebule
2 lyzki rodzynek lub suszonych porzeczek
4 lyzki oliwy
1 lyzka kruszonego majeranku
1 lyzeczka kruszonego pieprzu
woda
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki maggi
Fasole zalac wrzatkiem i odstawic do wystygniecia. Przelac przez sito
pod bierzaca woda i dobrze fasole "umyc" palcami, zeby wyeliminowac
enzymy powodujace wzdecie.
Umiescic fasole w srednim garnku. Dodac majeran, rodzynki i pieprz. Na
patelni na 2 lyzkach oliwy obsmazyc wieprzowine pokrojona w kostke, az
brazowa naokolo. Dodac mieso do fasoli, zalac patelnie woda, zeskrobac i
dodac do garnka. Dodac 2 lyzki oliwy do patelni i pokrojone cebule,
usmazyc na zloto, dodac do garnka. Dodac tyle wody, zeby wszystko bylo
przykryte, zakryc garnek i dusic na malym ogniu az mieso miekkie. Teraz
dodac maggi i soli do smaku, i dusic jeszcze kilka minut, zeby sie przegryzlo.
Dodawanie soli wczesniej powoduje, ze fasola bedzie twarda, a mieso lykowate.
Potrawa swietnie sie odgrzewa na drugi dzien. I trzeci. Mozna resztke zamrozic.
Smacznego
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |