Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zimowe jedzenie/Fasola z wieprzowina

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zimowe jedzenie/Fasola z wieprzowina

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-01-15 19:14:24

Temat: Zimowe jedzenie/Fasola z wieprzowina
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Amatorom fasoli i miesa napewno bedzie smakowac ta potrawa

Wieprzowina z fasola
1+1/2 szklanki suchej fasoli
1/2 kg wieprzowiny bez kosci
3 srednie cebule
2 lyzki rodzynek lub suszonych porzeczek
4 lyzki oliwy
1 lyzka kruszonego majeranku
1 lyzeczka kruszonego pieprzu
woda

1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki maggi


Fasole zalac wrzatkiem i odstawic do wystygniecia. Przelac przez sito
pod bierzaca woda i dobrze fasole "umyc" palcami, zeby wyeliminowac
enzymy powodujace wzdecie.
Umiescic fasole w srednim garnku. Dodac majeran, rodzynki i pieprz. Na
patelni na 2 lyzkach oliwy obsmazyc wieprzowine pokrojona w kostke, az
brazowa naokolo. Dodac mieso do fasoli, zalac patelnie woda, zeskrobac i
dodac do garnka. Dodac 2 lyzki oliwy do patelni i pokrojone cebule,
usmazyc na zloto, dodac do garnka. Dodac tyle wody, zeby wszystko bylo
przykryte, zakryc garnek i dusic na malym ogniu az mieso miekkie. Teraz
dodac maggi i soli do smaku, i dusic jeszcze kilka minut, zeby sie przegryzlo.
Dodawanie soli wczesniej powoduje, ze fasola bedzie twarda, a mieso lykowate.
Potrawa swietnie sie odgrzewa na drugi dzien. I trzeci. Mozna resztke zamrozic.
Smacznego
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Langos węgierskie placki
Demanovka
ziemniaki
Ugotowana pieczen
mascarpone

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »