Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Zimowe jedzenie/Fasola z wieprzowina
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 30
Date: Mon, 15 Jan 2001 11:14:24 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.171
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 979586028 207.71.222.171 (Mon, 15 Jan 2001 11:13:48 PST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Jan 2001 11:13:48 PST
X-Received-Date: Mon, 15 Jan 2001 11:13:48 PST (newsfeed.avtel.net)
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.ast
ercity.net!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!news-xfer.siscom.ne
t!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!newsfeed.skycache.com!Cidera!
newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41200
Ukryj nagłówki
Amatorom fasoli i miesa napewno bedzie smakowac ta potrawa
Wieprzowina z fasola
1+1/2 szklanki suchej fasoli
1/2 kg wieprzowiny bez kosci
3 srednie cebule
2 lyzki rodzynek lub suszonych porzeczek
4 lyzki oliwy
1 lyzka kruszonego majeranku
1 lyzeczka kruszonego pieprzu
woda
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki maggi
Fasole zalac wrzatkiem i odstawic do wystygniecia. Przelac przez sito
pod bierzaca woda i dobrze fasole "umyc" palcami, zeby wyeliminowac
enzymy powodujace wzdecie.
Umiescic fasole w srednim garnku. Dodac majeran, rodzynki i pieprz. Na
patelni na 2 lyzkach oliwy obsmazyc wieprzowine pokrojona w kostke, az
brazowa naokolo. Dodac mieso do fasoli, zalac patelnie woda, zeskrobac i
dodac do garnka. Dodac 2 lyzki oliwy do patelni i pokrojone cebule,
usmazyc na zloto, dodac do garnka. Dodac tyle wody, zeby wszystko bylo
przykryte, zakryc garnek i dusic na malym ogniu az mieso miekkie. Teraz
dodac maggi i soli do smaku, i dusic jeszcze kilka minut, zeby sie przegryzlo.
Dodawanie soli wczesniej powoduje, ze fasola bedzie twarda, a mieso lykowate.
Potrawa swietnie sie odgrzewa na drugi dzien. I trzeci. Mozna resztke zamrozic.
Smacznego
Magdalena Bassett
|