| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-18 17:32:46
Temat: Znowu pierogi
Troche sie podlamalam, bo nie mam nigdzie pierogow z samymi kartoflami.
Natomiast to, co znalazlam w Necie jest tu, ale to jednym ze skladnikow sa
kartofle:
1 szklanka zielonej soczewicy
2 srednie cebule
piure z 2 ugotowanych ziemniakow
2 lyzki oleju
1 łyzka uprazonych i zmielonych ziaren slonecznika
majeranek, sol, pieprz ziolowy
do ciasta trzeba:
2 szklanki maki
1/2 szklanki wody
garsc lisci szpinaku
1 lyzka masla roslinnego
1 lyzka oleju
Najpierw przygotujemy farsz i w tym celu drobno pokrojone cebule podsmazamy
na oleju. Soczewice ugotowac trzeba w 2 szklankach wody, gdy odparuje
łaczymy z cebula, ziemniakami i przyprawami. Bełtamy skladniki ciasta: make,
wode, maslo i liscie obgotowanego, drobno pokrojonego szpinaku. Ciasto
zagniatamy, walkujemy, wycinamy krazki i na kazdym ukladamy farsz i lepimy
pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
smacznego i pozdr
Popi
f...@p...onet.pl
Polecam pierozki hinduskie, somosas:
Farsz:
torebka mrozonego groszku
6 ugotowanych ziemniakow (w lupinach)
pieprz, sol, papryka ostra, garam masala i turmerik
Ziemniaki nalezy pokroic w drobniutka kosteczke,
Rozgrzac niewielka ilosc oliwy na patelni i wymieszac na niej wszystkie
skladniki (tzn ziemniaczki, groszek i przyprawy)
Chwile podsmazac. Farsz powinien byc b. ostry!!!
Ciasto:
maka,
ciepla woda,
sol
Wyrabiam ciasto jak na normalne pierogi, nakladam na nie farsz i SMAZE na
glebokim tluszczu aby pierozki byly rumiane.
Znakomite na kazde przyjecie!!!!!!!!!!!!
PS Jedynym minuse jest fakt ze po turmeriku ciezko jest domyc rece:((
Pozdrawiam i zycze smacznego
Kasienia
tutejsze kruche ciasto na takie cudaki to jest bardzoproste,
wrecz ubogie. wziac iles tam maki, niecoponizej polowy jej wagi
masla (najsmaczniejsze oczywiscie...), troche soli lupnac, ja
dodaje z deczka proszku do pieczenia (jak mi fantazja dyktuje,
siup prosto z pudeleczka/trebki, nie za duzo oczywiscie). to tu
potem rozrabiaja palcyma coby wyszla taka drobna kruszonka/a la
bulka tarta. ptem chlupnac zimnej wody troszke, zagniesc raz dwa
ciasto gladkie (ja uzywam mojej machiny), dac odpoczac ciastu
wlodowce. w tzw miedzyczasie obrac i pokroic w drobna kostke
kartofle, tak samoz marchewka, cebula, moze moze byc por,
miesomielone najlatwiej, ja daje albo sam boczek wedz w kostke
albomieszam. dokladnie to w misce wymieszac, niech sie
niecoprzegryza. acha, ja jeszcze spryskuje woda, zeby nie bylo za
suche. mieszam od czasu do czasu. acha, oczywiscie sol, pieprz,
troche sojowego sosu
lapie sie z ciasto: rozwalkowac tak an 1/2cm grubosci w kola.
dalej wrecz jak z pierogami - nalozyc tego farszu i zalepic...to
zalepienie ma byc na srodku na gorze (pierogi nasze sa na boku
prawda - wnterze po lewo, zalepienie po parwo na przyklad. tu
kolo rozlozone sobie lezy, farsz w centrum, zlapac boki, zgrabnie
zalepic (zwilzyc te brzegi bo maga si enie skleic cholery jedne).
MNIE wychodza takie dinozaury.
dalej posmarowac mlekiem/mlekiem i jajkiem/jajkiem/bialkiem.
klasc na blache, piec w srdnim piekarniku co najmniej pol godziny
- ciasto ma byc zlote. jak piekarnik bedzie za goracy to ciasto
wczesniej a farsz w ogole sie nie stego.
Mozna mrozic.
W sklepach piekarniach sa takie na wynos z zoltym serem i cebula
wege wersja.
sa tez w ciescie francuskim (wtedy jako prostokaty, bo jak sie
mocowac z dinozaurem z ciasta franc.???).
widzialam tez wsad z kurczaka tikka masala, czyli wlasciwie wiele
tam mozna wtrynic..
acha - jeszcze jest takie cos co u nas sie zwie corned beef
pastie albo slice - karofle puree wymieszane z taka jakby
mielonka wolowa. w tym ciescie.
Krysia
P.S. Troche sie rozwala przy jedzeniu, ale cooo tam
K.T. - starannie opakowana
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |