Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Znowu pierogi

Grupy

Szukaj w grupach

 

Znowu pierogi

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-18 17:32:46

Temat: Znowu pierogi
Od: i...@r...com.pl (Macabra) szukaj wiadomości tego autora


Troche sie podlamalam, bo nie mam nigdzie pierogow z samymi kartoflami.
Natomiast to, co znalazlam w Necie jest tu, ale to jednym ze skladnikow sa
kartofle:

1 szklanka zielonej soczewicy
2 srednie cebule
piure z 2 ugotowanych ziemniakow
2 lyzki oleju
1 łyzka uprazonych i zmielonych ziaren slonecznika
majeranek, sol, pieprz ziolowy
do ciasta trzeba:
2 szklanki maki
1/2 szklanki wody
garsc lisci szpinaku
1 lyzka masla roslinnego
1 lyzka oleju

Najpierw przygotujemy farsz i w tym celu drobno pokrojone cebule podsmazamy
na oleju. Soczewice ugotowac trzeba w 2 szklankach wody, gdy odparuje
łaczymy z cebula, ziemniakami i przyprawami. Bełtamy skladniki ciasta: make,
wode, maslo i liscie obgotowanego, drobno pokrojonego szpinaku. Ciasto
zagniatamy, walkujemy, wycinamy krazki i na kazdym ukladamy farsz i lepimy
pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

smacznego i pozdr

Popi
f...@p...onet.pl

Polecam pierozki hinduskie, somosas:
Farsz:
torebka mrozonego groszku
6 ugotowanych ziemniakow (w lupinach)
pieprz, sol, papryka ostra, garam masala i turmerik

Ziemniaki nalezy pokroic w drobniutka kosteczke,
Rozgrzac niewielka ilosc oliwy na patelni i wymieszac na niej wszystkie
skladniki (tzn ziemniaczki, groszek i przyprawy)
Chwile podsmazac. Farsz powinien byc b. ostry!!!

Ciasto:
maka,
ciepla woda,
sol

Wyrabiam ciasto jak na normalne pierogi, nakladam na nie farsz i SMAZE na
glebokim tluszczu aby pierozki byly rumiane.
Znakomite na kazde przyjecie!!!!!!!!!!!!

PS Jedynym minuse jest fakt ze po turmeriku ciezko jest domyc rece:((

Pozdrawiam i zycze smacznego
Kasienia

tutejsze kruche ciasto na takie cudaki to jest bardzoproste,
wrecz ubogie. wziac iles tam maki, niecoponizej polowy jej wagi
masla (najsmaczniejsze oczywiscie...), troche soli lupnac, ja
dodaje z deczka proszku do pieczenia (jak mi fantazja dyktuje,
siup prosto z pudeleczka/trebki, nie za duzo oczywiscie). to tu
potem rozrabiaja palcyma coby wyszla taka drobna kruszonka/a la
bulka tarta. ptem chlupnac zimnej wody troszke, zagniesc raz dwa
ciasto gladkie (ja uzywam mojej machiny), dac odpoczac ciastu
wlodowce. w tzw miedzyczasie obrac i pokroic w drobna kostke
kartofle, tak samoz marchewka, cebula, moze moze byc por,
miesomielone najlatwiej, ja daje albo sam boczek wedz w kostke
albomieszam. dokladnie to w misce wymieszac, niech sie
niecoprzegryza. acha, ja jeszcze spryskuje woda, zeby nie bylo za
suche. mieszam od czasu do czasu. acha, oczywiscie sol, pieprz,
troche sojowego sosu

lapie sie z ciasto: rozwalkowac tak an 1/2cm grubosci w kola.
dalej wrecz jak z pierogami - nalozyc tego farszu i zalepic...to
zalepienie ma byc na srodku na gorze (pierogi nasze sa na boku
prawda - wnterze po lewo, zalepienie po parwo na przyklad. tu
kolo rozlozone sobie lezy, farsz w centrum, zlapac boki, zgrabnie
zalepic (zwilzyc te brzegi bo maga si enie skleic cholery jedne).
MNIE wychodza takie dinozaury.
dalej posmarowac mlekiem/mlekiem i jajkiem/jajkiem/bialkiem.

klasc na blache, piec w srdnim piekarniku co najmniej pol godziny
- ciasto ma byc zlote. jak piekarnik bedzie za goracy to ciasto
wczesniej a farsz w ogole sie nie stego.

Mozna mrozic.

W sklepach piekarniach sa takie na wynos z zoltym serem i cebula
wege wersja.
sa tez w ciescie francuskim (wtedy jako prostokaty, bo jak sie
mocowac z dinozaurem z ciasta franc.???).
widzialam tez wsad z kurczaka tikka masala, czyli wlasciwie wiele
tam mozna wtrynic..
acha - jeszcze jest takie cos co u nas sie zwie corned beef
pastie albo slice - karofle puree wymieszane z taka jakby
mielonka wolowa. w tym ciescie.

Krysia

P.S. Troche sie rozwala przy jedzeniu, ale cooo tam
K.T. - starannie opakowana



--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dynia
Dlugie lyzeczki do kawy typu late
włoska kuchnia
Potrawka z drobiu?
rosol

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »