Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Potrawka z drobiu?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Potrawka z drobiu?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-18 15:03:52

Temat: Potrawka z drobiu?
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

No właśnie mam prośbę przeogromną, czy nie znać jakiś ciekawych przepisów na
potrawki z drobiu (wykluczając kaczkę)?
Uwielbiamy w domu drób, ale zaczyna mi brakować pomysłów.
Pozdrawiam Dorunia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-19 23:46:54

Temat: Re: Potrawka z drobiu?
Od: misiczka - Lesława Ignaszewska <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a4r544$9ou$1@news.tpi.pl...
> No właśnie mam prośbę przeogromną, czy nie znać jakiś ciekawych przepisów
na
> potrawki z drobiu (wykluczając kaczkę)?
> Uwielbiamy w domu drób, ale zaczyna mi brakować pomysłów.
> Pozdrawiam Dorunia
>
>

Ja robię tak. Biorę kurczaka całego. Obcinam mu jak jest surowy skrzydełka i
szyjkę oraz kuperek. Resztę wrzucam do wielkiego gara z wodą i marchewką
selerem i cebulką - w dowolnej ilości. Gotuję kurczaka do miękkości.
Z wywaru robię zupę na dwa dni. Kurczaka wyciągam, studzę.
W głębokim, teflonowym garnku robię sos beszamelowy , tak mniej więcej ze
dwie szklanki powinny wyjść tego. Wrzucam do niego pokrojone mięsko (niezbyt
drobno, bo zrobi się ciapa). Oprócz tego daję puszkę groszku i puszkę
kukurydzy, dużo białego pieprzu, gałkę muszkatołową oraz Vegete Twist - te
najbardziej lubię :))
Gotuję aż będzie miało odpowiadającą mi konsystencję :-)
Moja rodzina (moje dzieci i ich ojciec zjadają to na poczekaniu :-))))))


--
pozdrówka,misiczka
TU powinna być jakaś złota myśl, ale nie chciało mi się jej wpisać
i tak nigdy moje sygnaturki nie dorównają tym -ZED-owym ... ;-)
http://www.misiczka.republika.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-20 10:57:52

Temat: Re: Potrawka z drobiu?
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ja robię tak. Biorę kurczaka całego. Obcinam mu jak jest surowy skrzydełka
i
> szyjkę oraz kuperek. Resztę wrzucam do wielkiego gara z wodą i marchewką
> selerem i cebulką - w dowolnej ilości. Gotuję kurczaka do miękkości.
> Z wywaru robię zupę na dwa dni. Kurczaka wyciągam, studzę.
> W głębokim, teflonowym garnku robię sos beszamelowy , tak mniej więcej ze
> dwie szklanki powinny wyjść tego. Wrzucam do niego pokrojone mięsko
(niezbyt
> drobno, bo zrobi się ciapa). Oprócz tego daję puszkę groszku i puszkę
> kukurydzy, dużo białego pieprzu, gałkę muszkatołową oraz Vegete Twist - te
> najbardziej lubię :))
> Gotuję aż będzie miało odpowiadającą mi konsystencję :-)
> Moja rodzina (moje dzieci i ich ojciec zjadają to na poczekaniu :-))))))
>
>
> --
> pozdrówka,misiczka
> TU powinna być jakaś złota myśl, ale nie chciało mi się jej wpisać
> i tak nigdy moje sygnaturki nie dorównają tym -ZED-owym ... ;-)
> http://www.misiczka.republika.pl


Wielkie dzięki za podpowiedź:-))))
Pozdrawiam Dorunia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-21 09:46:53

Temat: Re: Potrawka z drobiu?
Od: "Idol" <n...@w...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Może jestem trochę dziwny, ale robię potrawkę z surowego kurczaka, a nie z
zupowego ;-)

Zaczyna się tak : od kurczaka pozbawaiam kości, szyjki kupra itd., kroje
mięso w kostkę, wrzucam do miski dolewam trochę brandy (żeby nie trząsły się
kurczczowi łapki) i trzymam 1/2 - 3/4 h lodówce aby mięsko sonie odpoczęło.
Po wyjęciu z lodówki wrzucam na b. gorącą patelnię i smażę energicznie
mieszając. Dodaje soli, białego pieprzu, paryki, tochę curry w proszku. Jak
mięsko się obsmaży i puści sok dodaję warzywa - cebula, marchewka, świeża
papryka , groszek i dusze. Na koniec, gdy wszystko ma odpowiednią miękkość
(twardość) dodaję śmietany).

Mam nadzieje że za to brandy nikt mnie nie zlinczuje - zacząłem tak robić po
tym jak dostałem czeskiego sztocka, którego ie dało się wypić - wydaje mi
się że trochę poprawia jędrność mięsa.


Idol


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-25 12:19:25

Temat: Re: Potrawka z drobiu?
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Idol" <n...@w...com.pl> napisał w wiadomości
news:a52ks7$geb$1@news.tpi.pl...
> Może jestem trochę dziwny, ale robię potrawkę z surowego kurczaka, a nie z
> zupowego ;-)
>
> Zaczyna się tak : od kurczaka pozbawaiam kości, szyjki kupra itd., kroje
> mięso w kostkę, wrzucam do miski dolewam trochę brandy (żeby nie trząsły
się
> kurczczowi łapki) i trzymam 1/2 - 3/4 h lodówce aby mięsko sonie
odpoczęło.
> Po wyjęciu z lodówki wrzucam na b. gorącą patelnię i smażę energicznie
> mieszając. Dodaje soli, białego pieprzu, paryki, tochę curry w proszku.
Jak
> mięsko się obsmaży i puści sok dodaję warzywa - cebula, marchewka, świeża
> papryka , groszek i dusze. Na koniec, gdy wszystko ma odpowiednią miękkość
> (twardość) dodaję śmietany).
>
> Mam nadzieje że za to brandy nikt mnie nie zlinczuje - zacząłem tak robić
po
> tym jak dostałem czeskiego sztocka, którego ie dało się wypić - wydaje mi
> się że trochę poprawia jędrność mięsa.
>
>
> Idol
>
> Mam pytanko. Czy musi być koniecznie brandy??
Dorunia




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-26 08:38:16

Temat: Re: Potrawka z drobiu?
Od: "Idol" <n...@w...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


> > Mam pytanko. Czy musi być koniecznie brandy??
> Dorunia
>
>
Odp: Nie koniecznie. Pierwszy raz jej (brandy) użyłem eksperymentalnie, bo
była takiej jakości że nie można było jej wypić, a wylać było szkoda i tak
już zostało. Oczywiście wersja dla abstynentów też jest jadalna.

BTW Należy pamiętać że jak się zastępczo dodaje jagodzianki na kościach to
trzeba przefiltrować przez chleb, aby kolor odszedł;-)))

Idol


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-26 12:53:29

Temat: Re: Potrawka z drobiu?
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Idol" <n...@w...com.pl> napisał w wiadomości
news:a5fjch$62r$1@news.tpi.pl...
>
> > > Mam pytanko. Czy musi być koniecznie brandy??
> > Dorunia
> >
> >
> Odp: Nie koniecznie. Pierwszy raz jej (brandy) użyłem eksperymentalnie, bo
> była takiej jakości że nie można było jej wypić, a wylać było szkoda i tak
> już zostało. Oczywiście wersja dla abstynentów też jest jadalna.
>
> BTW Należy pamiętać że jak się zastępczo dodaje jagodzianki na kościach to
> trzeba przefiltrować przez chleb, aby kolor odszedł;-)))
>
> Idol
>
> Ja po prostu się zastanawiałam czy może być inne dziadostwo procentowe
np.; czysta:-))
Dorunia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

rosol
frytkownica
Co najzdrowsze?
tosty z zapiekacza
rosnac jak na drozdzach...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »