| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-03-02 12:12:26
Temat: Odp: Zrazy zawijane
Użytkownik ostry <o...@e...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:89lc53$k8v$...@f...man.torun.pl...
> No też właśnie - po co polędwica ?????
> Jest takie coś co się zrazówka nazywa :)))
>
> > Poledwica za dobra chyby na zrazy -- po co bic mieso, ktore i bez bicia
> > jest miekkie?
>
>
Mozna robic ze z udzca, ale z poledwicy sa naprawde najlepsze.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-03-02 12:12:31
Temat: Odp: Zrazy zawijane> Ślonsko rolada :-) - to co robi Przemek Koziarski.
>
> > i czy ktos ma przepis na slaska modro kapuste - taka rozgotowana
>
Niezupelnie, ale prawie. W kazdym razie tutaj mowi sie na to rolada a nie
zraz zawijany:)
Jaka zreszta roznica, byle smakowalo. A modrej kapusty nie cierpie:))))
Przemyslaw Kozairski
P.S. Razem tworzy to zestaw kulinarny RKM czyli rolady, kluski, modra
kapusta:)) czyli stale menu wesel, chrzcin itp.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-02 12:22:06
Temat: Re: Zrazy zawijane
Użytkownik Wladyslaw <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:20000302072123153053@[192.168.0.11]...
>
> Poledwica za dobra chyby na zrazy -- po co bic mieso, ktore i bez bicia
> jest miekkie? Ponadto plastry poledwicy sa stosunkowo male, wiec nawet
> po ubiciu wyjda niewielkie zrazy. Na zrazy uzywa sie zwykle miesa z
> gornej wewnetrznej czesci udzca, zwanego po polsku zrazowka.
>
Moim zdaniem, poledwica(choc droga) jest najlepsza, mieciutka, zrazy szybko
dochodza. Na zrazowce kilka razy sie nacielam, niby na 1 rzut oka, z mlodej
krowki, okazywala sie zylasta, i gotowala ok. 2 godzin.
Pozdrowka
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-02 12:25:50
Temat: Re: Zrazy zawijane> Zrobilam zrazy zawijane dla znajomego Amerykanina, ktory ma w sobie 1/8
> polskiej krwi (bardzo go to zachwyca), i bardzo mu smakowaly.
Zrazy zawijane + kasza gryczana + buraczki = moja najbardziej
znienawidzona potrawa z dziecinstwa. Ulka
--
nowa oferta, nowe mozliwosci, nowe ceny - http://rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-02 12:42:44
Temat: Re: Zrazy zawijane
Przemyslaw Koziarski napisał(a) w wiadomości: ...
>P.S. Razem tworzy to zestaw kulinarny RKM czyli rolady, kluski, modra
>kapusta:)) czyli stale menu wesel, chrzcin itp.
A ja uwielbiam ten RKM :))))
K umiem zrobic
ale z R i M - cienizna
co do modrej to ona jest chyba gotowana, nie koniecznie rozgotowana, po
prostu jest miekka, to co ma ktos przepis na modro? :)))
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-02 12:59:49
Temat: Re: Zrazy zawijane> He, he, he!!!To jest dokładnie to samo, co papusiam od dwóch dni - i chyba
> jeszcze na dziś mi starczy! :DDDDDDDDDDDD
A ja przez cale moje dorosle zycie zrobilam moze 2 razy, sadze ze moje
dzieci beda uwielbialy te potrawe, tak jak lubia mleko ktorego ja nie
znosze i ktorym nie byly karmione w nadmiarze.
--
Szukasz pracy ? Znasz rynek IT (Internet) ? - http://webcorp.pl/praca/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-02 13:53:26
Temat: Re: Zrazy zawijane
Ulka napisał(a):
> > Zrobilam zrazy zawijane dla znajomego Amerykanina, ktory ma w sobie 1/8
> > polskiej krwi (bardzo go to zachwyca), i bardzo mu smakowaly.
>
> Zrazy zawijane + kasza gryczana + buraczki = moja najbardziej
> znienawidzona potrawa z dziecinstwa. Ulka
>
He, he, he!!!To jest dokładnie to samo, co papusiam od dwóch dni - i chyba
jeszcze na dziś mi starczy! :DDDDDDDDDDDD
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-02 15:03:16
Temat: Re: Zrazy zawijaneJoanna Harasym <h...@c...ae.wroc.pl> wrote:
> i czy ktos ma przepis na slaska modro kapuste - taka rozgotowana
> oraz na biala kapuste zasmazana czy gotowana jakos tak, nie zdolalam tego
> nigdy ustalic bo Babcia odeszla nie uswiadamiajac ani mnie ani mamy:(((
Au. Jeżeli nikt nie będzie wiedział, to przypomnij w czerwcu jak będę w
odpowieniej odległości od mojej Mamy, którta te przepisy zna i
wykorzystuje :) Chociaż u nas częściej z modro kapusty to się robi
sałatkęś z gotowanej na zimno :)
EwaP
--
Ewa Pawelec, Zakład Fizyki Plazmy UO
Power corrupts, but we all need electricity
Linux user #165317
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-02 17:24:29
Temat: Re: Odp: Zrazy zawijanePrzemyslaw Koziarski <p...@a...pl> wrote:
>> Dobry kawalek wolowiny, najlepiej poledwice, pokroic w cienkie plastry i
>> rozbic. Obficie posypac majerankiem, pieprzem i sola po obu stronach,
>> ulozyc na srodku pasek boczku, ogorka kiszonego ( ja dalam korniszony) i
>> pasek czerstwego chleba. Zawinac, zabezpieczyc nitka, czy wykalaczka,
>> oproszyc maka, obsmazyc naokolo, przelozyc do brytfanki, zalac woda,
>> dodac grzyby, dusic az miekkie, podlewac jak wyparuje, zrobic sos.
>> A u was jak sie je robi?
>> Magdalena
>>
> Ja nie daje chleba, za to smaruje mieso od wewnatrz dobra musztarda, zamiast
> boczku lubie dac slonine, grzyby niekoniecznie a do sosu wlewam winko.
> Z tymi roladami to pewnie tak jak z bigosem, kazdy ma jakis swoj sposob.
O to, to... Ja robie podobnie. Ostatnio zdarzylo mi sie dodac Retziny
(AFAIR greckie wino z wyraznym aromatem zywicy) i efekt byl znakomity
- moim zdaniem - na tyle, ze od tego czasu czesto stosuje wlasnie Retzine
do duszenia mieska. Nie nalezy sie przejmowac *intensywnym* zapachem
zywicy w kuchni - daniu nadaje ona tylko lekki posmak. Polecam sprobowac.
Pedro.
--
#!/usr/bin/perl -- Maciej "Pedro" Jastrzebski p...@g...umcs.lublin.pl
open(h,${$|})?$_=<h>:f<vwy;$_.=<h>;split??;$=-=$=;wh
ile(!$S){$===48?exit:print
$_[$==unpack "x$?c",'&-$(T+$4+"4<+$T+!+$:!"g$B"< +!N/$(@!J$("$>h$B">4@(+!N&J'.
' $-4+J $>h$+f+J/J:-$g/(T$/(N</.+$&$d!/+J N0'];$?+=!$S;}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-02 18:30:33
Temat: Re: Zrazy zawijane
Ewa Pawelec wrote:
>
> Joanna Harasym <h...@c...ae.wroc.pl> wrote:
> > i czy ktos ma przepis na slaska modro kapuste - taka rozgotowana
> > oraz na biala kapuste zasmazana czy gotowana jakos tak, nie zdolalam tego
> > nigdy ustalic bo Babcia odeszla nie uswiadamiajac ani mnie ani mamy:(((
>
> Au. Jeżeli nikt nie będzie wiedział, to przypomnij w czerwcu jak będę w
> odpowieniej odległości od mojej Mamy, którta te przepisy zna i
> wykorzystuje :) Chociaż u nas częściej z modro kapusty to się robi
> sałatkęś z gotowanej na zimno :)
Podawalem juz tu kiedys przepis na te kapuste, kluski slaskie i
slaska
rolade wolowa, zeby nie powtarzac wszystkiego, napisze tylko o
kapuscie:
Nazywa sie to sałot z modrej kapusty. Kapuste trzeba drobno
pokroic,
wlozyc do garnka, dodac lyzke octu, troche wody na dno i gotowac
pod przykryciem.
Kapusta ma byc sparzona, czyli juz nie surowa, ale nie
ugotowana, tak niecale
10 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy wode, dodajemy sol, pieprz,
drobno pokrojona
cebule i smalec ze skwarkami, najlepiej swiezo wytopiony na
patelni.
Odstawic co najmniej na godzine, zeby sie 'przegryzlo' i jesc
(powinna byc zimna,
wiec te godzine w chlodnym miejscu).
BK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |