| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-03-10 05:58:57
Temat: Re: Odp: Odp: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy zawijane))Przemyslaw Koziarski <p...@a...pl> wrote:
> Kiedy to chodzi wylacznie o marke :)
>
> > > Poza tym
> > > nazywajac go murzynkiem oczywiscie uproscielem. Wiem jak trudno jest
> upiec
> > > bidzkopt kakaowy,
> >
> > Nie kakaowy. Czekoladowy.
>
> A przepraszam, z czego czekolade sie robi?
M. in z kakao, chociaz innego, niz to ktorego uzywamy w domu. Ponadto
masla kakaowego, cukru, wanilii i emulgatorow.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-03-10 05:59:02
Temat: Re: Odp: Odp: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy zawijane))Przemyslaw Koziarski <p...@a...pl> wrote:
>
> > > Poza tym
> > > nazywajac go murzynkiem oczywiscie uproscielem. Wiem jak trudno jest
> upiec
> > > bidzkopt kakaowy,
> >
> > Nie kakaowy. Czekoladowy.
>
> A przepraszam, z czego czekolade sie robi?
M. in z kakao, chociaz innego, niz to ktorego uzywamy w domu. Ponadto
masla kakaowego, cukru, wanilii i emulgatorow. Dodaje sie takze mleka i
smietany. A jezeli chociaz troche rozumiesz sprawy kuchni, to wiesz, ze
jako produkty wyjsciowe kakao i czekolada maja rozne wlasciwosci, a smak
otrzymanych z nich wyrobow jest takze inny. Bywa tak z wieloma
pokewnymi sobie produktami.
>
> > Wiesz, rozne rzeczy moga roznym ludziom z roznych wzgledow nie smakowac.
> > I sa tez tacy co nie zobacza roznicy medzy kurczakiem z KFC a Poulet de
> > Bresse Sainte-Menehould i dziwic sie, czemu to ostatnie takie drogie.
> >
> >
> Przepraszam , po pierwszej wizycie nie bywam w KFC :)))
No wlasnie. Wiec ja unikam murzynkow. Nie tylko ich zreszta.
Przezywamn niednokrotnie ciezkie chwile probujac sie wykrecic od
rozmaitych slodkich wyrobow dumnych z siebie gospodyn domowych, lub
jedzac te wyroby z samozaparciem. To samo dotyczy produktow z
podrzednych cukierni (dotyczy to mi.in. f-my Blikle, ktorej dziekuje za
dostrzezenie mojej skromnej osoby na tej liscie i dwa e-maile na priv
(sic!) ). Nie dosc, ze nie jestem bowiem wielkim amatorem slodyczy, to
dodatkowo jestem wrogiem zlego jedzenia. A tort Sachera mi smakuje.
Podobnie nie smakuje mi czekolada Wedla, a smakuje van Houtena, nie
smakuje mi polska halwa, a smakuje grecka lub arabska. Nie smakuja
paczki Bliklego, a smakuja paczki z malo znanych cukierni w Krakowie.
Rozumiem tez, ze ktos, kto ogolnie lubi slodycze, i nie ma wyrobionego
podniebienia, nie widzi roznicy miedzy murzynkiem a tortem Sachera.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-10 15:09:38
Temat: Odp: Odp: Odp: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy zawijane))
> No wlasnie. Wiec ja unikam murzynkow. Nie tylko ich zreszta.
Ja tez :))) Ale zapewniam Cie, ze klika moich tortow na pewno by Ci
smakowalo :)
> Przezywamn niednokrotnie ciezkie chwile probujac sie wykrecic od
> rozmaitych slodkich wyrobow dumnych z siebie gospodyn domowych, lub
> jedzac te wyroby z samozaparciem.
Np. tort z masa na margarynie :)
To samo dotyczy produktow z
> podrzednych cukierni (dotyczy to mi.in. f-my Blikle, ktorej dziekuje za
> dostrzezenie mojej skromnej osoby na tej liscie i dwa e-maile na priv
> (sic!) ).
Napisali, Ci zebys przestal ich krytykowac ? :)
.
> Rozumiem tez, ze ktos, kto ogolnie lubi slodycze, i nie ma wyrobionego
> podniebienia, nie widzi roznicy miedzy murzynkiem a tortem Sachera.
>
> Wladyslaw
Ja widze roznice, ale tort Sachera po prostu mi nie smakowal. Tzn moze
inaczej, nie byl jakis rewelacyjny, inny, niecodzienny. Poza tym jak dla
mnie stanowczo za slodki a polewa tak, ze az dzwonila po zebach. To tylko
moje odczucia i nic na to nie poradze. Inna rzecz , ze zrobienie go jest na
pewno nielatwe. Samo polanie w tak gladki sposob i utrzymanie polysku polewy
to juz sztuka.
Ale tak samo nie pasuje mi to amerykanskie ciasto swiateczne. Moze ktos
jeszcze jadl i sie wypowie?
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-13 20:23:19
Temat: Odp: Odp: Odp: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy zawijane))
Użytkownik Przemyslaw Koziarski <p...@a...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:Se8y4.9072$S...@n...tpnet.pl...
(ciach)
> Np. tort z masa na margarynie :)
(ciach)
No wlasnie. Nienawidze takich mas, brr! Na Wielkanoc chcialabym zrobic tort
ale mam problem wlasnie z masa. Probowalam robic rozne i na bazie grysiku
ina bazie budyniu ale zawsze konczylo sie porazka.Oddam krolestwo za
wyprobowany przepis na lekka mase (najchetniej kawowa lub orzechowa)
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-13 21:14:49
Temat: Odp: Odp: Odp: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy zawijane))> No wlasnie. Nienawidze takich mas, brr! Na Wielkanoc chcialabym zrobic
tort
> ale mam problem wlasnie z masa. Probowalam robic rozne i na bazie grysiku
> ina bazie budyniu ale zawsze konczylo sie porazka.Oddam krolestwo za
> wyprobowany przepis na lekka mase (najchetniej kawowa lub orzechowa)
>
> Kasia L.
>
>
na kawowa podawalem w zeszlym tygodniu, poszukaj na pewno jest
orzechowa : bardzo prosze
na przelozenie dwoch warstw tortu o srednicy 26cm
ubic na sztywno 500 ml smietany 30% (najlepiej ubija sie laciata i lowicka)
w polowie ubijania dodac 3-4 lyzki cukru (moze byc puder)
wstawic na troche do lodowki
w miedzyczasie namoczyc 10g lub 6 listkow zalatyny, roztopic (najlepiej w
mikrofalowce, jak brak to w rondelku na bardzo malej mocy), do roztopionej
zelatyny dodac 50-80 ml likieru orzechowego (jak brak to moze byc Bols creme
de cacao albo inny byle byl to likier a nie tzw. krem) i szybko wymieszac,
przecedzic przez sitko, wlac do duzej miski i dodac troche ubitej smietany,
wymieszac i dodawac dalej po troche ciagle mieszajac. Cala akcje trzeba
przeprowadzic bardzo szybko, do powstalej masy dodac ok. 100 g zmielonych
wloskich orzechow wymieszac i wykladac na biszkopt - najlepiej tez
orzechowy. Biszkopt warto nasaczyc mieszanina 1:1 likieru i syropu
cukrowego.
Od razu zwroce uwage na jedna rzecz : bezwzglednie trzeba dodawac smietane
do zelatyny a nie odwrotnie bo powstanie jedna wielka klucha:))
Przemyslaw Koziarski
P.S. taki tort mozna oblozyc ubita smietana (500ml + 3 torebki zagestnika
Dr.Oetkera), boki obsypac krokantem na gorze po obwodzie zrobic szczelne
rozetki ze smietany, tzn. zeby miedzy nimi nie bylo szpar, dobrze schlodzic
a na stepnie na srodek wylac mieszanine 1 lista zelatyny (ok. 1,7g) i 60-70
ml likieru - powstaje piekna galaretka z likieru, mozna podobne rzeczy robic
z dowolnym likierem, rowniez a adwokatem. Na rozetki kladziemy polowki
orzechow wloskich.
Miala byc masa a podalem czly tort tylko bez biszkoptu :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-13 22:57:38
Temat: Odp: Odp: Odp: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy zawijane))
Użytkownik Przemyslaw Koziarski <p...@a...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:dTcz4.20275$S...@n...tpnet.pl...
>
> Miala byc masa a podalem czly tort tylko bez biszkoptu :)
No i bardzo dobrze! Moja rodzina juz teraz jest Ci wdzieczna (choc dopiero
tylko przeczytali), o sobie nawet nie wspominam:)
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-13 23:36:49
Temat: Odp: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy zawijane))
Użytkownik Kasia L. <U...@o...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:Cnez4.20725$S...@n...tpnet.pl...
>
> Użytkownik Przemyslaw Koziarski <p...@a...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:dTcz4.20275$S...@n...tpnet.pl...
> >
> > Miala byc masa a podalem czly tort tylko bez biszkoptu :)
>
> No i bardzo dobrze! Moja rodzina juz teraz jest Ci wdzieczna (choc dopiero
> tylko przeczytali), o sobie nawet nie wspominam:)
>
> Kasia L.
>
>
Jak chcesz biszkopt to podam, ale jutro, bo musze odszukac (tzn. dzisiaj ale
rano:))) )
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-13 23:44:19
Temat: Odp: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy zawijane))
Użytkownik Przemyslaw Koziarski <p...@a...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:lYez4.20845$S...@n...tpnet.pl...
(ciach)
> Jak chcesz biszkopt to podam, ale jutro, bo musze odszukac (tzn. dzisiaj
ale
> rano:))) )
>
> Przemyslaw Koziarski
>
>
Tez pytanie! Oczywiscie, ze tak!:) Jeszcze raz dzieki i dobranoc;)
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |