Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zrazy zawijane

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zrazy zawijane

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-03-07 07:39:40

Temat: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy zawijane)
Od: Ulka <u...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Czy moge prosic o wyjasnienie co to jest porkolt ???????
> >
> Po naszemu gulasz wegierski, z tym, ze chodzi tu o gulasz na gesto,

Dzieki Ulka


--
Szukasz pracy ? Znasz rynek IT (Internet) ? - http://webcorp.pl/praca/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-03-07 10:06:12

Temat: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy zawijane)
Od: l...@N...ZNOSZE.SPAMU.ii.uj.edu.pl (Leszek(Lechu) Marmon) szukaj wiadomości tego autora

sadyl <s...@p...onet.pl> wrote:

>Panowie (i panie), czapki z głów !
>To się nazywa poświęcenie dla kuchni - facet ma pół godziny dla swojej
>kobiety i robi jej zrazy :))))

Oj, nastapila tu mala nadinterpretacja faktow :-)

Pol godziny bylo na jedzenie! O reszcie sie nie wypowiadam bo to NTG :-)

Pozdrawiam.

Lechu

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-07 10:16:41

Temat: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy zawijane)
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



"Leszek(Lechu) Marmon" wrote:
>
> Oj, nastapila tu mala nadinterpretacja faktow :-)
>
> Pol godziny bylo na jedzenie! O reszcie sie nie wypowiadam bo to NTG :-)
>

1. TG: pl.rec.sen.poobiedni :)
2. zrazy jako afrodyzjak ? :))

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-07 16:47:52

Temat: Re: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy zawijane))
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw wrote:

> [...]Robilem niedawno tort Sachera wedlug dobrego
> austriackiego przepisu

Bardzo prosze o przepis i opis robienia. Nigdy go nie robilam, a zbliza sie
swietna okazja na cos bardzo eleganckiego, i ten tort bardzo by mi odpowiadal.

Dzieki from the mountain
Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-07 21:03:11

Temat: Re: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy zawijane))
Od: "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> szukaj wiadomości tego autora



----------
In article <3...@w...net>, Magdalena Bassett <m...@w...net>
wrote:


>
>
> Wladyslaw wrote:
>
>> [...]Robilem niedawno tort Sachera wedlug dobrego
>> austriackiego przepisu
>
> Bardzo prosze o przepis i opis robienia. Nigdy go nie robilam, a zbliza sie
> swietna okazja na cos bardzo eleganckiego, i ten tort bardzo by mi odpowiadal.
>
> Dzieki from the mountain
> Magdalena
>

Hasn't for what. Whole pleasure after my page.

Jak wiadomo nikt nie zna przepisu na prawdziwy tort Franza Sachera,
kucharza Metternicha i wszystkie publikowane przepisy to mniej lub bardziej
udane nasladownictwa. Pretensje do posiadania tajemnicy roszcza dwie
wiedenskie firmy: hotel Sacher i cukiernia Demela,ktory odkupil przepis od
wnuka Sachera. Glowna roznica miedzy obu wersjami jest to, ze u Sachera
konfitura morelowa znajduje sie miedzy dwiema warstwami ciasta, u Demela zas
jest rozsmarowana po wierchu i przykryta polewa.
Ponizszy przepis pochodzi z Vienesse Cookery Josepha Wechsberga, opatruony
moimi uwagami i nawiazuje do szkoly hotelu Sacher.


Przygotowac dwie tortownice o sredn. 20 cm. Wylozyc je natluszczonym
papierem pergaminowym.
200 g. najlepszej gorzkiej czekolady kuchennej roztopic na lazni wodnej.
Ubic lekko 8 zoltek i zmieszac ze 125 g. stopionego masla i czekolada na
jednolita mase.
Ubic recznie NA SZTYWNO 10 bialek. dodajac szczypte soli. a pod koniec 140
g. cukru pudru i nieco ziarenek wanilii. 1/3 tych bialek mieszamy z masa
jajeczno-czekoladowa. Nastepnie po troche dodajemy reszte. Pamietajmy --
piana do masy, nie odwrotnie. Uwazajmy tez, zeby ani troche masy nie
zanieczyscilo piany podczas jej dodawania. Odrobina tluszczu w pianie
popsuje ja od razu! Do mieszania najlepiej uzyc miotelki kuchennej.
Dadajemy 125 g. przesianej maki tortowej. Wszystko mieszamy do uzyskania
jednolitej masy. Ciasto wlewamy rowno do obu tortownic. Pieczemy w 180
stpniach C. prze przynajmnie 3 kwadranse, az patyczek wbity w ciasto wyjdzie
suchy. Wyrzucamy ciasto z tortownic i studzimy. Jesli oklaplo nie damy go
gosciom, zjemy w tajemnicy.
Najtrudniejsze za nami.
Na polewe uzywamy 150 g. czekolady, ktora lamiemy na kawalki i wrzcamy do
garnuszka z 250 ml. smietanki tortowej, 189 g. cukru pudru i ziarenkami
wanilii. Na umiarkowanym ogniu mieszamy to, az czekolada sie stopi,
nastepnie podgrzewamy bez mieszania 5 minut. Ubijamy 1 cale jajko, dodajemy
do niego 3 lyzki polewy, mieszamy i dajemy z powrotem do garnuszkaz polewa.
Podgrzewamy mieszajac 1 minute. Studzimy.
Jedna z polowek tortu smarujemy ni
egrubi gladka, bez kawalkow owocow. konfitura morelowa. Przykrywamy druga
polowa, smarujemy calosc polewa uzywajc specjalnej szpatuly lub duzego
szerokiego noza macanego w wodzie. Gotowy tort do lodowki naconajmnie 3
godziny. Wyjmujemy go stamtad 1/2 godz. przed podaniem. Podajemy koniecznie
z bita smietana i kawa po wiedensku.

Smacznego

Wladyslaw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-08 01:40:08

Temat: Re: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazyzawijane))
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw Los wrote:

> Hasn't for what. Whole pleasure after my page.

:)))))))) musialam sie moment zastanowic: )

> [...]Wyjmujemy go stamtad 1/2 godz. przed podaniem. Podajemy koniecznie
> z bita smietana i kawa po wiedensku.
>
> Smacznego
>
> Wladyslaw

Dzieki. Postaram sie opisac wrazenia po 27 kwietnia, kiedy to wlasnie bedzie ta
"okazja".
Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-08 01:51:41

Temat: Re: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazyzawijane))
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw Los wrote:

> Przygotowac dwie tortownice o sredn. 20 cm.

> Qrcze. wlasnie kupilam okropnie drogia, francuska tortownice ze szklanym dnem, ma
> 24 cm.

wszystkie inne mam wielgachne. Moze kupie druga. Czy moge uzyc dwie 24 cm? bedzie
cieniej, ale czy tak samo?

> Ubic recznie NA SZTYWNO 10 bialek.

Dlaczego koniecznie recznie? Kitchenaid jest rownie dobry, ale ja nie jestem
purysta, a przypuszczam, ze Ty, szanowny Wladyslawie, nim jestes (bron boze nikogo
nie sadze, ani swojej opini na nikim nie wymuszam). A jak koniecznie recznie, to
dlaczego nie dodajesz, ze w miedzianej misce, tak, jak sie naprawde powinno ubijac
bialka?

> Wyrzucamy ciasto z tortownicy

Co przez to rozumiesz? Ze studzisz "do gory nogami"?

> Podajemy koniecznie
> z bita smietana

Tzn. jak? Na srodku kawalka, po przekrojeniu i na talerzyku, dajemy galke bitej
smietany czy z boku na talerzyku czy jak?

>
> Smacznego
>
> Wladyslaw

Dzieki
Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-08 06:35:05

Temat: Re: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazyzawijane))
Od: "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> szukaj wiadomości tego autora



----------
In article <3...@w...net>, Magdalena Bassett <m...@w...net>
wrote:


>
>
> Wladyslaw Los wrote:
>
>> Przygotowac dwie tortownice o sredn. 20 cm.
>
>> Qrcze. wlasnie kupilam okropnie drogia, francuska tortownice ze szklanym
dnem, ma
>> 24 cm.


>
> wszystkie inne mam wielgachne. Moze kupie druga. Czy moge uzyc dwie 24 cm?
bedzie
> cieniej, ale czy tak samo?

Mysle, ze nie to samo. Zwieksz odpowiednio ilosc skladnikow. Uzyj jednej
tortownicy i przetnij tort w polowie. Nie bedzie tak ladny., ale rownie
dobry.
>
>> Ubic recznie NA SZTYWNO 10 bialek.
>
> Dlaczego koniecznie recznie? Kitchenaid jest rownie dobry, ale ja nie jestem
> purysta, a przypuszczam, ze Ty, szanowny Wladyslawie, nim jestes (bron boze
nikogo

Piana bita recznie ma inna konsystencje niz mechanicznie. W bitej
mechanicznie babelki sa mniejsze i jest ich wiecej, piana nie jest taka
sztywna.
Herve This pisze, ze przy biciu mechanicznym moze dosjsc do gruzelko
wacenia piany, zwlaszcza przy uzyciu amerykanskich mikserow, ktore sa
szybsze niz europejskie.
Pozostaje kwestia roznicy miedzy piana bita reczna trzepaczka "polska",
sprezynowa, a "francuska" miotelka. Sam uzywam sprezynowej. Czy ktos wie,
jakiej uzywaja w Austrii?

> nie sadze, ani swojej opini na nikim nie wymuszam).
> A jak koniecznie recznie, to
> dlaczego nie dodajesz, ze w miedzianej misce, tak, jak sie naprawde powinno
ubijac
> bialka?

Po prostu nie mam takiej miski i nie wiem jaka piana z niej wychodzi.

>> Wyrzucamy ciasto z tortownicy
>
> Co przez to rozumiesz? Ze studzisz "do gory nogami"?

Tak to jest, jak sie przepisuje bezmyslnie przepis. W ksiazce jest "Turn out
the cakes onto a rack and allow to cool completely". Ale przeciez
tortownice maj rozpinane boki. Rzecz jesze w tym, ze tort Sachera ma prosta
forme, bez ozdobek i jego urada polega na idealnie rownych sciankach i
wierzchu. dno upieczonego placka jest gladsze niz wierzch i ono idzie do
gory pod polewe.
>> Podajemy koniecznie
>> z bita smietana
>
> Tzn. jak? Na srodku kawalka, po przekrojeniu i na talerzyku, dajemy galke
bitej
> smietany czy z boku na talerzyku czy jak?

Jak Ci sie podoba. Jezeli tort wyjdzie Ci ladnie to dasz z boku, zeby
goscie podziwiali. Jezeli nie bedziesz zadowolona z wygladu, to daj
smietane na kawalki tortu.


Smacznego

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-09 06:41:57

Temat: Re: Odp: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy zawijane))
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw) szukaj wiadomości tego autora

Przemyslaw Koziarski <p...@a...pl> wrote:

> > A ile wart? Moze komus nie smakowac, kwestia gustu, ale w dzeidzinie
> > cukiernictwa to jedno z najwyzszych osiagniec sztuki. Sam sie przyznam,
> > ze nie jestem wielkim amatorem slodyczy, a jezeli juz cos jem, to jestem
> > bardzo wybredny. Ponadto nie przepadam za kombinacja owocow i
> > czekolady. W torcie Sachera jednak ta kombinacja jest doskonala.
> >
> > Wladyslaw
>
> Bardzo cenie Twoje uwagi, ale tym razem sie nie zgodze :)) Ten tort
> po pierwsze kosztuje jakies 50 DM (z dostawa co prawda do Polski, ale
> jednak). wiec widzisz ze do kosztow to sie jakos nie odnosi.

>Odnosi sie jak najbardziej. Sprobujupiec go w Austrii, ponaszac
wszystkie koszty, nawet wziawszy pod uwage, ze produkty kupujesz w cenac
hurtowych i sprzedawac w centrum Wiednia. Oczywiscie placisz tez za
marke.

> Poza tym
> nazywajac go murzynkiem oczywiscie uproscielem. Wiem jak trudno jest upiec
> bidzkopt kakaowy,

Nie kakaowy. Czekoladowy.

> Uwazam jednak, ze zadna to rewelacja. Bardziej toto slawne niz smaczne
> I nie moge naprawde dostrzec tej sztuki w tym torcie :))

Wiesz, rozne rzeczy moga roznym ludziom z roznych wzgledow nie smakowac.
I sa tez tacy co nie zobacza roznicy medzy kurczakiem z KFC a Poulet de
Bresse Sainte-Menehould i dziwic sie, czemu to ostatnie takie drogie.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-09 17:04:41

Temat: Odp: Odp: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy zawijane))
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> >Odnosi sie jak najbardziej. Sprobujupiec go w Austrii, ponaszac
> wszystkie koszty, nawet wziawszy pod uwage, ze produkty kupujesz w cenac
> hurtowych i sprzedawac w centrum Wiednia. Oczywiscie placisz tez za
> marke.
>

Kiedy to chodzi wylacznie o marke :)

> > Poza tym
> > nazywajac go murzynkiem oczywiscie uproscielem. Wiem jak trudno jest
upiec
> > bidzkopt kakaowy,
>
> Nie kakaowy. Czekoladowy.

A przepraszam, z czego czekolade sie robi?

> Wiesz, rozne rzeczy moga roznym ludziom z roznych wzgledow nie smakowac.
> I sa tez tacy co nie zobacza roznicy medzy kurczakiem z KFC a Poulet de
> Bresse Sainte-Menehould i dziwic sie, czemu to ostatnie takie drogie.
>
>
Przepraszam , po pierwszej wizycie nie bywam w KFC :)))

Przemyslaw Koziarski


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pyszności dla gości
UWAGA PROWOKAC.....:)!!!!!!!!! !!!!!!!!
Spr - Indyka na 16 osób
Jak zrobic krem kakaowy?
Quiche lorraine

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »