Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Odp: Odp: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy
zawijane))
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw)
Message-ID: <2000031006580475625@[192.168.0.11]>
References: <3...@w...net> <20000302072123153053@[192.168.0.11]>
<89lmbf$dkq$1@korweta.task.gda.pl> <2000030306491345908@[192.168.0.11]>
<20000303080425317313@[192.168.0.11]> <89ofln$ljn$1@korweta.task.gda.pl>
<20000304091453248633@[192.168.0.11]>
<3...@n...cyf-kr.edu.pl>
<20000304193516339594@[192.168.0.11]>
<73dw4.30383$WD.775510@news.tpnet.pl> <3...@w...net>
<lmUw4.37907$WD.943281@news.tpnet.pl>
<2000030706373312975@[192.168.0.11]>
<Z%8x4.46296$WD.1029772@news.tpnet.pl>
<2000030907405723391@[192.168.0.11]>
<JQQx4.5667$Sf1.164463@news.tpnet.pl>
Organization: Telezynski i Syn
X-Newsreader: MacSOUP 2.2
Lines: 42
Date: Fri, 10 Mar 2000 05:59:02 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.244.206.29
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 952667942 212.244.206.29 (Fri, 10 Mar 2000 06:59:02 MET)
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Mar 2000 06:59:02 MET
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24559
Ukryj nagłówki
Przemyslaw Koziarski <p...@a...pl> wrote:
>
> > > Poza tym
> > > nazywajac go murzynkiem oczywiscie uproscielem. Wiem jak trudno jest
> upiec
> > > bidzkopt kakaowy,
> >
> > Nie kakaowy. Czekoladowy.
>
> A przepraszam, z czego czekolade sie robi?
M. in z kakao, chociaz innego, niz to ktorego uzywamy w domu. Ponadto
masla kakaowego, cukru, wanilii i emulgatorow. Dodaje sie takze mleka i
smietany. A jezeli chociaz troche rozumiesz sprawy kuchni, to wiesz, ze
jako produkty wyjsciowe kakao i czekolada maja rozne wlasciwosci, a smak
otrzymanych z nich wyrobow jest takze inny. Bywa tak z wieloma
pokewnymi sobie produktami.
>
> > Wiesz, rozne rzeczy moga roznym ludziom z roznych wzgledow nie smakowac.
> > I sa tez tacy co nie zobacza roznicy medzy kurczakiem z KFC a Poulet de
> > Bresse Sainte-Menehould i dziwic sie, czemu to ostatnie takie drogie.
> >
> >
> Przepraszam , po pierwszej wizycie nie bywam w KFC :)))
No wlasnie. Wiec ja unikam murzynkow. Nie tylko ich zreszta.
Przezywamn niednokrotnie ciezkie chwile probujac sie wykrecic od
rozmaitych slodkich wyrobow dumnych z siebie gospodyn domowych, lub
jedzac te wyroby z samozaparciem. To samo dotyczy produktow z
podrzednych cukierni (dotyczy to mi.in. f-my Blikle, ktorej dziekuje za
dostrzezenie mojej skromnej osoby na tej liscie i dwa e-maile na priv
(sic!) ). Nie dosc, ze nie jestem bowiem wielkim amatorem slodyczy, to
dodatkowo jestem wrogiem zlego jedzenia. A tort Sachera mi smakuje.
Podobnie nie smakuje mi czekolada Wedla, a smakuje van Houtena, nie
smakuje mi polska halwa, a smakuje grecka lub arabska. Nie smakuja
paczki Bliklego, a smakuja paczki z malo znanych cukierni w Krakowie.
Rozumiem tez, ze ktos, kto ogolnie lubi slodycze, i nie ma wyrobionego
podniebienia, nie widzi roznicy miedzy murzynkiem a tortem Sachera.
Wladyslaw
|