Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!orion.c
st.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Przemyslaw Koziarski" <p...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@w...net> <20000302072123153053@[192.168.0.11]>
<89lmbf$dkq$1@korweta.task.gda.pl> <2000030306491345908@[192.168.0.11]>
<20000303080425317313@[192.168.0.11]> <89ofln$ljn$1@korweta.task.gda.pl>
<20000304091453248633@[192.168.0.11]>
<3...@n...cyf-kr.edu.pl>
<20000304193516339594@[192.168.0.11]>
<73dw4.30383$WD.775510@news.tpnet.pl> <3...@w...net>
<lmUw4.37907$WD.943281@news.tpnet.pl>
<2000030706373312975@[192.168.0.11]>
<Z%8x4.46296$WD.1029772@news.tpnet.pl>
<2000030907405723391@[192.168.0.11]>
<JQQx4.5667$Sf1.164463@news.tpnet.pl>
<2000031006580475625@[192.168.0.11]>
<Se8y4.9072$Sf1.244408@news.tpnet.pl>
<X6cz4.20122$Sf1.491135@news.tpnet.pl>
Subject: Odp: Odp: Odp: Tort Sachera (bylo: Re: Poledwica i inne (bylo Re: Zrazy
zawijane))
Lines: 43
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Message-ID: <dTcz4.20275$Sf1.496379@news.tpnet.pl>
Date: Mon, 13 Mar 2000 21:14:49 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.23.141
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 952982089 212.160.23.141 (Mon, 13 Mar 2000 22:14:49 MET)
NNTP-Posting-Date: Mon, 13 Mar 2000 22:14:49 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24723
Ukryj nagłówki
> No wlasnie. Nienawidze takich mas, brr! Na Wielkanoc chcialabym zrobic
tort
> ale mam problem wlasnie z masa. Probowalam robic rozne i na bazie grysiku
> ina bazie budyniu ale zawsze konczylo sie porazka.Oddam krolestwo za
> wyprobowany przepis na lekka mase (najchetniej kawowa lub orzechowa)
>
> Kasia L.
>
>
na kawowa podawalem w zeszlym tygodniu, poszukaj na pewno jest
orzechowa : bardzo prosze
na przelozenie dwoch warstw tortu o srednicy 26cm
ubic na sztywno 500 ml smietany 30% (najlepiej ubija sie laciata i lowicka)
w polowie ubijania dodac 3-4 lyzki cukru (moze byc puder)
wstawic na troche do lodowki
w miedzyczasie namoczyc 10g lub 6 listkow zalatyny, roztopic (najlepiej w
mikrofalowce, jak brak to w rondelku na bardzo malej mocy), do roztopionej
zelatyny dodac 50-80 ml likieru orzechowego (jak brak to moze byc Bols creme
de cacao albo inny byle byl to likier a nie tzw. krem) i szybko wymieszac,
przecedzic przez sitko, wlac do duzej miski i dodac troche ubitej smietany,
wymieszac i dodawac dalej po troche ciagle mieszajac. Cala akcje trzeba
przeprowadzic bardzo szybko, do powstalej masy dodac ok. 100 g zmielonych
wloskich orzechow wymieszac i wykladac na biszkopt - najlepiej tez
orzechowy. Biszkopt warto nasaczyc mieszanina 1:1 likieru i syropu
cukrowego.
Od razu zwroce uwage na jedna rzecz : bezwzglednie trzeba dodawac smietane
do zelatyny a nie odwrotnie bo powstanie jedna wielka klucha:))
Przemyslaw Koziarski
P.S. taki tort mozna oblozyc ubita smietana (500ml + 3 torebki zagestnika
Dr.Oetkera), boki obsypac krokantem na gorze po obwodzie zrobic szczelne
rozetki ze smietany, tzn. zeby miedzy nimi nie bylo szpar, dobrze schlodzic
a na stepnie na srodek wylac mieszanine 1 lista zelatyny (ok. 1,7g) i 60-70
ml likieru - powstaje piekna galaretka z likieru, mozna podobne rzeczy robic
z dowolnym likierem, rowniez a adwokatem. Na rozetki kladziemy polowki
orzechow wloskich.
Miala byc masa a podalem czly tort tylko bez biszkoptu :)
|