Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.stanpol.com.pl!
bogus.stanpol.com.pl
From: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zrazy zawijane
Date: Thu, 02 Mar 2000 19:30:33 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 33
Message-ID: <3...@s...com.pl>
References: <3...@w...net> <3...@j...krakow.pl>
<89ldl4$3go$1@panorama.wcss.wroc.pl> <89lvrk$d4l$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: irys.stanpol.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 952021448 27594 195.164.200.3 (2 Mar 2000 18:24:08 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 2 Mar 2000 18:24:08 GMT
X-Original-NNTP-Posting-Host: bogus.stanpol.com.pl
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.7 [en] (Win95; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24133
Ukryj nagłówki
Ewa Pawelec wrote:
>
> Joanna Harasym <h...@c...ae.wroc.pl> wrote:
> > i czy ktos ma przepis na slaska modro kapuste - taka rozgotowana
> > oraz na biala kapuste zasmazana czy gotowana jakos tak, nie zdolalam tego
> > nigdy ustalic bo Babcia odeszla nie uswiadamiajac ani mnie ani mamy:(((
>
> Au. Jeżeli nikt nie będzie wiedział, to przypomnij w czerwcu jak będę w
> odpowieniej odległości od mojej Mamy, którta te przepisy zna i
> wykorzystuje :) Chociaż u nas częściej z modro kapusty to się robi
> sałatkęś z gotowanej na zimno :)
Podawalem juz tu kiedys przepis na te kapuste, kluski slaskie i
slaska
rolade wolowa, zeby nie powtarzac wszystkiego, napisze tylko o
kapuscie:
Nazywa sie to sałot z modrej kapusty. Kapuste trzeba drobno
pokroic,
wlozyc do garnka, dodac lyzke octu, troche wody na dno i gotowac
pod przykryciem.
Kapusta ma byc sparzona, czyli juz nie surowa, ale nie
ugotowana, tak niecale
10 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy wode, dodajemy sol, pieprz,
drobno pokrojona
cebule i smalec ze skwarkami, najlepiej swiezo wytopiony na
patelni.
Odstawic co najmniej na godzine, zeby sie 'przegryzlo' i jesc
(powinna byc zimna,
wiec te godzine w chlodnym miejscu).
BK
|