Data: 2000-03-02 18:30:33
Temat: Re: Zrazy zawijane
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa Pawelec wrote:
>
> Joanna Harasym <h...@c...ae.wroc.pl> wrote:
> > i czy ktos ma przepis na slaska modro kapuste - taka rozgotowana
> > oraz na biala kapuste zasmazana czy gotowana jakos tak, nie zdolalam tego
> > nigdy ustalic bo Babcia odeszla nie uswiadamiajac ani mnie ani mamy:(((
>
> Au. Jeżeli nikt nie będzie wiedział, to przypomnij w czerwcu jak będę w
> odpowieniej odległości od mojej Mamy, którta te przepisy zna i
> wykorzystuje :) Chociaż u nas częściej z modro kapusty to się robi
> sałatkęś z gotowanej na zimno :)
Podawalem juz tu kiedys przepis na te kapuste, kluski slaskie i
slaska
rolade wolowa, zeby nie powtarzac wszystkiego, napisze tylko o
kapuscie:
Nazywa sie to sałot z modrej kapusty. Kapuste trzeba drobno
pokroic,
wlozyc do garnka, dodac lyzke octu, troche wody na dno i gotowac
pod przykryciem.
Kapusta ma byc sparzona, czyli juz nie surowa, ale nie
ugotowana, tak niecale
10 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy wode, dodajemy sol, pieprz,
drobno pokrojona
cebule i smalec ze skwarkami, najlepiej swiezo wytopiony na
patelni.
Odstawic co najmniej na godzine, zeby sie 'przegryzlo' i jesc
(powinna byc zimna,
wiec te godzine w chlodnym miejscu).
BK
|