« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-13 19:51:27
Temat: Zupa SoljankaDawno temu, bedac w NRD, jadlam w wegierskiej restauracji zupe o nazwie
Soljanka... Bylo to cos przepysznego. Nie jestem w stanie taraz
odtworzyc smaku, ale jej glownym skladnikiem byly chyba pomidory. Podano
to z plasterkiem cytryny...
Ma ktos z Was przepis na ta zupe..? Nie wiem, czy to potrawa niemiecka,
czy wegierska. W "kuchni wegierskiej" ta zupa z opisu, nie przypominala
oryginalu...
Dzieki, magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-14 03:57:04
Temat: Re: Zupa Soljanka
"Magdalena Busk" <m...@h...com> wrote in message
news:3l286.6335$AH6.934610@newsc.telia.net...
> Dawno temu, bedac w NRD, jadlam w wegierskiej restauracji zupe o nazwie
> Soljanka... Bylo to cos przepysznego. Nie jestem w stanie taraz
> odtworzyc smaku, ale jej glownym skladnikiem byly chyba pomidory. Podano
> to z plasterkiem cytryny...
>
> Ma ktos z Was przepis na ta zupe..? Nie wiem, czy to potrawa niemiecka,
> czy wegierska. W "kuchni wegierskiej" ta zupa z opisu, nie przypominala
> oryginalu...
>
> Dzieki, magda
Soljanka to popularna zupa kuchni rosyjskiej. Jej nazwa pochodzi od slowa
"solenya", czyli kiszonki, ktore sa jednym z glownych skladnikow tej zupy
(najczesciej ogorki, ale moze tez byc kiszona kapusta). Mozna dodawac do
niej tez pomidory. Zupa ta moze byc gotowana z ryba, miesem lub grzybami a
serwowana jest z plasterkami cytryny, oliwkami lub kwasna smietana.
Przepisow jest sporo.
Generalnie gotuje sie wywar miesny (wolowina, cielecina, kawalki szynki,
kielbaski itp.) lub rybny, mieso kroi sie pozniej na kawalki i dodaje do
zupy (oprocz wolowiny). Do wywaru dodaje sie usmazona na masle cebule,
posiekane kiszone ogorki, pomidory, ew. przecier pomidorowy, oliwki i
kapary. Mozna dac tez grzyby. Od zawrzenia zupe gotuje sie jeszcze pol
godziny na malym ogniu. Przed podaniem dodaje sie kwasnej smietany i
plasterki cytryny
Mam nadzieje, ze troche pomoglam:-)
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |