Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zupa Soljanka Re: Zupa Soljanka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zupa Soljanka

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.int
ernetia.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!news.tele.dk!204.94
.211.44!enews.sgi.com!news-xfer.nuri.net!newsxfer.hananet.net!news.hananet.net!
not-for-mail
From: "Witold Szczechura" <w...@h...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3l286.6335$AH6.934610@newsc.telia.net>
Subject: Re: Zupa Soljanka
Lines: 34
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Message-ID: <Ht986.5146$mb.162373@news.hananet.net>
Date: Sun, 14 Jan 2001 12:57:04 +0900
NNTP-Posting-Host: 211.202.17.31
X-Trace: news.hananet.net 979444711 211.202.17.31 (Sun, 14 Jan 2001 12:58:31 KST)
NNTP-Posting-Date: Sun, 14 Jan 2001 12:58:31 KST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41003
Ukryj nagłówki


"Magdalena Busk" <m...@h...com> wrote in message
news:3l286.6335$AH6.934610@newsc.telia.net...
> Dawno temu, bedac w NRD, jadlam w wegierskiej restauracji zupe o nazwie
> Soljanka... Bylo to cos przepysznego. Nie jestem w stanie taraz
> odtworzyc smaku, ale jej glownym skladnikiem byly chyba pomidory. Podano
> to z plasterkiem cytryny...
>
> Ma ktos z Was przepis na ta zupe..? Nie wiem, czy to potrawa niemiecka,
> czy wegierska. W "kuchni wegierskiej" ta zupa z opisu, nie przypominala
> oryginalu...
>
> Dzieki, magda


Soljanka to popularna zupa kuchni rosyjskiej. Jej nazwa pochodzi od slowa
"solenya", czyli kiszonki, ktore sa jednym z glownych skladnikow tej zupy
(najczesciej ogorki, ale moze tez byc kiszona kapusta). Mozna dodawac do
niej tez pomidory. Zupa ta moze byc gotowana z ryba, miesem lub grzybami a
serwowana jest z plasterkami cytryny, oliwkami lub kwasna smietana.
Przepisow jest sporo.
Generalnie gotuje sie wywar miesny (wolowina, cielecina, kawalki szynki,
kielbaski itp.) lub rybny, mieso kroi sie pozniej na kawalki i dodaje do
zupy (oprocz wolowiny). Do wywaru dodaje sie usmazona na masle cebule,
posiekane kiszone ogorki, pomidory, ew. przecier pomidorowy, oliwki i
kapary. Mozna dac tez grzyby. Od zawrzenia zupe gotuje sie jeszcze pol
godziny na malym ogniu. Przed podaniem dodaje sie kwasnej smietany i
plasterki cytryny

Mam nadzieje, ze troche pomoglam:-)

Beata


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?