| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-29 16:38:41
Temat: Zupa jajeczno - cytrynowaWitam
Jadłam dziś w greckiej knajpie przepyszną zupę jajeczno - cytrynową z
kawałkami mięsa (na moje oko drób, ale mogę się mylić). Konsystencja zupy -
prawie krem, z dużą ilością pietruchy zielonej. Niebo w gębie... Może ktoś
podzieli się przepisem?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-29 16:49:45
Temat: Re: Zupa jajeczno - cytrynowa"bauwer" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:592b.000004f3.42726310@newsgate.onet.pl...
> Jadłam dziś w greckiej knajpie przepyszną zupę jajeczno - cytrynową z
> kawałkami mięsa (na moje oko drób, ale mogę się mylić). Konsystencja zupy -
> prawie krem, z dużą ilością pietruchy zielonej. Niebo w gębie... Może ktoś
> podzieli się przepisem?
Avgolemono. Duzo przepisow znajdziesz w sieci. Moze byc z miesem albo i bez.
--
><Uklony><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 18:50:32
Temat: Re: Zupa jajeczno - cytrynowa>
> Avgolemono. Duzo przepisow znajdziesz w sieci. Moze byc z miesem albo i
bez.
>
każą mi to robić z ryżem albo makaronem - a ja jadłam aksamitnie gładką zupkę
z mięskiem i dam się pokrajać za dobry przepis dostosowany do polskich
warunków sklepowych i aktualnych klimatycznych. Pasierbica przyjeżdża na długi
weekend, muszę ją przekupić (do serca jej brata trafiłam przez żołądek:)).
A tak odbiegając od tematu - jutro będzie na obiadek zupka czosnkowa i łosoś -
tylko może ten łosoś jakoś tak oryginalniej? I nie z grila - bo gril po
południu
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 19:15:07
Temat: Re: Zupa jajeczno - cytrynowa"bauwer" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:592b.00000537.427281f7@newsgate.onet.pl...
> każą mi to robić z ryżem albo makaronem - a ja jadłam aksamitnie gładką zupkę
> z mięskiem i dam się pokrajać za dobry przepis dostosowany do polskich
> warunków sklepowych i aktualnych klimatycznych.
Sorry - jeszcze nie jadlem Soupa Avgolemono bez ryzu wiec nie wiem. Moja grecka
ksiazka kucharska tez zna tylko z ryzem (za to z wieloma mieskami.) Mysle sobie, ze
mozna zagescic ziemniakiem ktory sie rozwala, podbonie jak. np. Wegrzy zageszczaja
swoj gulasz. Poszukaj tez Arnaki Soupa Avgolemono bo taka tez w ksiazce kucharskiej
figuruje (z jagniecina) ale tez zawiera ryz.
--
><Uklony><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 19:56:29
Temat: Re: Zupa jajeczno - cytrynowa
> Jadłam dziś w greckiej knajpie przepyszną zupę jajeczno - cytrynową z
> kawałkami mięsa (na moje oko drób, ale mogę się mylić). Konsystencja
> zupy -
> prawie krem, z dużą ilością pietruchy zielonej. Niebo w gębie... Może ktoś
> podzieli się przepisem?
O! :) To moja zupka na kaca :))))
Robie tak:
Kostka rosolowa
1/2 l wody
2-3 zoltka
1/2 cytryny
Jaja zalewam po lyzce rosolkiem
(zeby sie nie sciely)
roztrzepuje
gotuje
(ale trzeba to robic z wyczuciem
jak tylko gestnieje-sciagamy z gazu)
+sok cytr.
ja doprawiam jak zurek, bo lubie
ale z zielenina tez pewnie pycha
pozdrawiam
_za_2_30_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |