« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-03-27 07:20:01
Temat: Zupa ogorkowa -pomocy prosze -OdpowiedzProsze bardzo.
ZUPA OGÓRKOWA
* 25-30 dag kiszonych ogórków,
* 2 - 3 marchewki,
1 - 2 pietruszki,
1 mały seler,
* 1 1/2 l wody,
1/4 l mleka,
* łyżka mąki,
ok. 1/4 l kwasu ogórkowego,
* 2 łyżki ryżu,
* łyżka masła
Z warzyw ugotować wywar. Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej i poddusić z łyżką masła.
Wywar przecedzić, doprowadzić do wrzenia, wrzucić opłukany ryż, ugotować. Podprawić
mąką rozmieszaną z 1/4 l mleka, zagotować. Dodać ogórki, kwas ogórkowy i sól do
smaku. Podawać z ziemniakami. Wywar można ugotować na wywarze z kości.
I jeszcze jeden ze strony Winiar
Wykwintna zupa ogórkowa
( 4 p o r c j e )
2 kostki (2x10g) Rosołu wołowego WINIARY
2 ziemniaki
2 kiszone ogórki
1 szklanka ugotowanego ryżu
2 łyżki kefiru
1 łyżka posiekanego koperku
Rosół przyrz*dzić wg przepisu na opakowaniu. Ziemnniaki pokroić w kostkę. Ogórki
obrać, pokroić w paseczki. Ziemniaki i ogórki poł*czyć z rosołem, gotować 15 min..
Dodać ryż i kefir. Posypać koperkiem. Czas przygotowania 25 min. Warto*ć
energetyczna: Cało*ć: 490 kcal, 1 porcja: 122 kcal.
Oczywiscie kostki zastepujesz wywarem z kosci. I pamietaj, ze ogorki (przecier)
dodaje sie gdy zupa jest juz prawie gotowa (na koncu).
Smacznego
eRPe
p...@c...kielce.pl
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |