| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-16 11:32:40
Temat: Zupa pomidorowa z kiszoną kapustąWitam,
No właśnie kto takową robi?
Kapustę gotuje się do miękkości, osobno podkład (ziemniaki w kostkę, jakaś
padlina, warzywa i zioła). Potem siup kapustę do gara i zaprawia się
pomidorami, a jak kto chce to zabiela. Ilość mięsa nie wpływa na poziom
smakowitości. Uwielbiam to zupę.
Czy ktoś ją zna? A może zna bardziej adekwatną nazwę pasującą do niej?
Albo tak zwaną ryżówkę - czyli pomidorowa z ziemniakami i ryżem (tyle ze
zupa jest nim zarzucana już w garze, po czym ten gotowany do miękkości.
A czy wy również lubicie robić krupnik na kaszy gryczanej - wg mnie jest 100
razy lepszy od tego na jęczmiennej, choć od dziecka ten również kocham. Inny
w smaku i IMHO bardziej delikatniejszy. Zdrowszy pewnie też, zważywszy na
zalety kaszy gryczanej.
Te wszystkie zupy, to pewnikiem tak zwane chłopskie lub jak kto woli wsiowe,
coby szybko ugotować, pochłonąć i głodu na długo nie odczuwać. Ale pyszne,
że hej.
Szukam też przepisu na zupę mleczną "Dziad z babą" (nie śmiejcie się, ale
tylko taka nazwę znam, bo tak ja babcia zwykła nazywać). Była to kasza
jaglana i bodajże jęczmienna na mleku kładzionymi kluskami ("kładziokami")
albo "scypiokami". Nie mam pojęcia, czy kasza gotowała się w mleku, ale
kluski na pewno. Pamiętam ten smak z dzieciństwa, hmmmm, pyszna była. A
dodam, ze zupy mleczne były dla mnie zmorą.
--
Serdecznie pozdrawiam,
Akulka
~~~
Congratulations... you're still alive
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-16 19:50:04
Temat: Re: Zupa pomidorowa z kiszoną kapustąUżytkownik Akulka napisał:
> Witam,
> No właśnie kto takową robi?
> Kapustę gotuje się do miękkości, osobno podkład (ziemniaki w kostkę, jakaś
> padlina, warzywa i zioła). Potem siup kapustę do gara i zaprawia się
> pomidorami, a jak kto chce to zabiela. Ilość mięsa nie wpływa na poziom
> smakowitości. Uwielbiam to zupę.
> Czy ktoś ją zna? A może zna bardziej adekwatną nazwę pasującą do niej?
U mnie to funkcjonuje jako kapusniak. Zawsze byl z ziemniakami, kielbasa
i doprawilam przecierem pomidorowym albo pomidorami z puszki :)
>
> Albo tak zwaną ryżówkę - czyli pomidorowa z ziemniakami i ryżem (tyle ze
> zupa jest nim zarzucana już w garze, po czym ten gotowany do miękkości.
Pomidorowej z ziemniakami nie jadlam, moze byc ciekawe polaczenie :) U
mnie czesto jadano rosol z ziemniakami.
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |