« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-10-30 08:20:56
Temat: Zupa z dyniiWitam,
Czy ktoś mógłby podzielić się przepisem na zupę z dynii.
Pozdrowienia
Gocha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-10-30 08:31:52
Temat: Re: Zupa z dynii
Użytkownik "GochaBielsko" <g...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ei4cj7$nvb$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
> Czy ktoś mógłby podzielić się przepisem na zupę z dynii.
>
> Pozdrowienia
> Gocha
----
Zupa z dyni 1
Składniki:
30 dkg dyni,
2 - 3 ziemniaki,
3 cebule,
1 szkl. zielonego groszku konserwowego,
1 szkl. mleka,
1 łyżka masła,
sól,
pieprz nać pietruszki.
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać, pokroić i zalać wrzącą, osoloną
wodą. Dynię obrać ze skóry, oczyścić z pestek , pokroić i ugotować z
dodatkiem połowy masła. Lekko przestudzić, zmiksować, podgrzać, dodać
groszek, a gdy zawrze, odszumić. Dodać gorące mleko i pozostałe masło. Zupę
przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki.
-----------------------------
Zupa z dyni 2
6 porcji
1,5 kg pokrojonej w grubą kostkę dyni,
1 posiekana cebula,
1 posiekana marchewka,
1 posiekany ziemniak,
1 l wody,
1 łyżeczka imbiru,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
2 łyżeczki koncentratu warzywnego,
sok z cytryny.
Wszystkie składniki włóż do dużego garnka. Zagotuj i pozostaw na wolnym
ogniu przez 20 minut. Dokładnie zmiksuj i przypraw do smaku. Podawaj z
odrobiną jogurtu lub chudej śmietanki.
----
Tajska zupa z dyni
Składniki:
1 łyżka oleju arachidowego
1 łyżka masło
1 drobno posiekany ząbek czosnku
4 drobno pokrojone szalotki
2 małe drobno pokrojone świeże papryczki chili
1 łyżka posiekana palczatka cytrynowa
2 szklanki rosół z drobiu
4 szklanki obrana i pokrojona w kostkę dynia
1,5 szklanki mleka kokosowego bez dodatku cukru
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu podgrzać olej arachidowy i masło, dodać czosnek, szalotkę,
papryczkę chili smażyć mieszając. Dodać rosół z drobiu, mleko kokosowe i
dynię, powoli gotować aż dynia stanie się miękka. Zmiksować blenderem na
"gładko", podawać z ryżem lub groszkiem ptysiowym.
---
Han..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-10-30 09:00:36
Temat: Re: Zupa z dynii
"GochaBielsko" <g...@w...pl> wrote in message
news:ei4cj7$nvb$1@atlantis.news.tpi.pl...
Prosta, szybka i smaczna zupa z dyni.
Gotujesz na pęczku włoszczyzny rosół lub wywar, jeżeli chcesz bez mięsa...
Dynię kroisz na segmenty, obierasz je ze skóry, środek po wyjęciu całkowicie
odrzucasz - zbyt włóknisty. Te segmenty tniesz poprzecznie na cienkie
plasterki - im cieńsze, tym szybciej się rozgotuje. Wrzucasz do rosołu, po
rozgotowaniu miksujesz, dodajesz szczyptę wiórków z gałki muszkatołowej
(mielona słabiej pachnie), pieprz i dosalasz sobie na talerzu, zielen
pietruszki.
Mięso z rosołu możesz wykorzystać następująco - kroisz na plastry i wkładasz
do sosu chrzanowego lub musztardowego - podajesz z ziemniakami, ogórkiem
kiszonym i buraczkami zasmażanymi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-10-30 09:13:26
Temat: Re: Zupa z dynii
Użytkownik "GochaBielsko" <g...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ei4cj7$nvb$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
> Czy ktoś mógłby podzielić się przepisem na zupę z dynii.
>
> Pozdrowienia
> Gocha
Przepisy podano :) Polecam z marchewka i mlekiem (ale nie na bazie rosolu).
Tytulem uzupelnienia jedynie - do zupy dyniowej dodaje podprazone platki
migdalow, swietnie pasuja do dyniowki.
Pozdrawiam
Kri Z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-10-30 10:35:24
Temat: Re: Zupa z dyniiUżytkownik "GochaBielsko" <g...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ei4cj7$nvb$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
> Czy ktoś mógłby podzielić się przepisem na zupę z dynii.
Tłustą, niekwaśną smietankę mieszasz z mlekiem i dobrym rosołem z kuraka,
zalewasz tym kostki dyni, dorzucasz ciut pieprzu białego, gałki
muszkatułowej i soli wg potrzeb, duszisz do miekkości. Miksujesz lub
przecierasz.
Robisz grzanki z białego chleba, na to zupa, na to starty ser.
Rewelacja.
Przepis francuski, z tłumaczonej na język polski czeskiej ksiązki "Kuchnie
świata", od ilus lat w moim domu.
Zupa wielokrotnie gotowana i uwielbiana (ja robię co prawda bez grzanek, bo
ich nie lubię).
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-11-01 21:39:25
Temat: Re: Zupa z dyniija jadam zupke z dyni na mleku z zacierka recznie robiona. mozna dac troszke
kaszy manny do zageszczenia. bardzo smaczne danie i szybkie w przygotowaniu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-11-02 17:58:54
Temat: Re: Zupa z dyniiIn article <ei4cj7$nvb$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"GochaBielsko" <g...@w...pl> wrote:
> Witam,
> Czy ktoś mógłby podzielić się przepisem na zupę z dynii.
>
> Pozdrowienia
> Gocha
A google znasz? I wiesz, że można nimi przegladać dawne posty z tej
grupy?
<http://tinylink.com/?5MY83NlevH>
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-11-02 18:26:26
Temat: Re: Zupa z dyniiUżytkownik "Dominik Jan Domin" napisał:
> Tłustą, niekwaśną smietankę mieszasz z mlekiem i dobrym rosołem
> z kuraka, zalewasz tym kostki dyni, dorzucasz ciut pieprzu białego,
> gałki muszkatułowej i soli wg potrzeb, duszisz do miekkości.
> Miksujesz lub przecierasz.
Ja zrobiłam nieco inaczej - rosół na skrzydełkach z zielem angielskim,
a dynia na wodzie z odrobiną soli (została mi po ziemniakach) do
miękkości. To było wczoraj. Dziś przetarłam dynię przez sitko,
odlewając wcześniej część płynną (zastanawiam się co z nią teraz
zrobić;)), dolałam kilka łyżek mleka, trzy chochelki rosołu, gałkę,
imbir i pieprz. Z grzankami genialna - w sam raz na dzisiejszy
zaśnieżony dzień.
--
Pozdrawiam - Aicha
Dozwolone od lat 18 - na liczniku 74.000:
http://www.opowiadania.org/autorzy/aicha/aicha.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-11-02 19:25:36
Temat: Re: Zupa z dynii
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-
>
> A google znasz? I wiesz, że można nimi przegladać dawne posty z tej
> grupy?
Władziek, marudzisz o tych googlach jak Władysław Gomułka o granicy na Odrze
i Nysie Łużyckiej.
GB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-11-02 22:59:24
Temat: Re: Zupa z dyniiAicha <b...@m...pl> napisał(a):
> Ja zrobiłam nieco inaczej - rosół na skrzydełkach z zielem angielskim,
> a dynia na wodzie z odrobiną soli (została mi po ziemniakach) do
> miękkości. To było wczoraj. Dziś przetarłam dynię przez sitko,
> odlewając wcześniej część płynną (zastanawiam się co z nią teraz
> zrobić;)), dolałam kilka łyżek mleka, trzy chochelki rosołu, gałkę,
> imbir i pieprz. Z grzankami genialna - w sam raz na dzisiejszy
> zaśnieżony dzień.
To ja jeszcze inaczej - miąższ z dyni poddusiłam na oleju /winogronowym/
dodając 3 duże ząbki czosnku. Zmiksowałam i połączyłam z zupą jarzynową z
ziemniakami /bo nie z samym wywarem/, do tego dużo kurkumy, szafran, imbir i
tymianek cytrynowy.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |