Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ?? a ja o canelloni

Grupy

Szukaj w grupach

 

?? a ja o canelloni

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-02 13:39:03

Temat: Re: ?? a ja o canelloni
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Monisiatko" <M...@i...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:02100213435115@polnews.pl...
>>
> ja canelloni pieke w sosie pomidorowym. pycha.
> Monika

ja tez Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-02 15:34:01

Temat: Re: ?? a ja o canelloni
Od: "Kropelka" <k...@n...serwery.pl> szukaj wiadomości tego autora

A czy mozna zrobic canelloni nie zapiekajac go? Albo zapiekajac jakos na
patelni czy w garnku? Kupilam ostatnio i chcialam nadziac. W sumie nawet nie
wiem czym sie nadziewa ale pewnie znajde gdzies w archiwum. tzn na pewno
miesko mielone... i chyba pomidorki. Eh.. zjadlabym sobie juz takie
cuuuus....
Kropelka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-02 20:22:33

Temat: Re: beszamel
Od: Konrad Brywczyński <k...@b...tk> szukaj wiadomości tego autora

Vefour <v...@x...wp.pl> w <news:anctsg$l06$1@news.tpi.pl> napisał(a):

> gwoli scislosci, beszamel nie ma sera co do zasady. to jest 'serowy
> beszamel"

Za to wypadłałoby, żeby miał bulion.

--
Konrad J. Brywczyński "ZUS z pewnością jest instytucją
k...@b...tk przestepczą, ale nie można nazwać
www.brywczynski.tk jej zorganizowaną."
GG:1528179 Marek A. Salwa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-02 20:32:04

Temat: Re: ?? a ja o canelloni
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Kropelka wrote:
>
> A czy mozna zrobic canelloni nie zapiekajac go? Albo zapiekajac jakos na
> patelni czy w garnku? Kupilam ostatnio i chcialam nadziac. W sumie nawet nie
> wiem czym sie nadziewa ale pewnie znajde gdzies w archiwum. tzn na pewno
> miesko mielone... i chyba pomidorki. Eh.. zjadlabym sobie juz takie
> cuuuus....
> Kropelka


przeczytaj dokladniej powyzsze posty w tymze watku - sa tu 2 przepisy
czym sie nadziewa, a w archiwum cale tony.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-03 19:14:39

Temat: Re: beszamel
Od: Vefour <v...@x...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Konrad Brywczyński wrote:
> Vefour <v...@x...wp.pl> w <news:anctsg$l06$1@news.tpi.pl> napisał(a):
>
>
>>gwoli scislosci, beszamel nie ma sera co do zasady. to jest 'serowy
>>beszamel"
>
>
> Za to wypadłałoby, żeby miał bulion.
>
Jaki bulion na Escoffera?

V.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 09:05:33

Temat: Re: beszamel
Od: Konrad Brywczyński <k...@b...tk> szukaj wiadomości tego autora


Vefour <v...@x...wp.pl> w <news:ani4v6$lp3$1@news.tpi.pl> napisał(a):

>> Za to wypadłałoby, żeby miał bulion.
> Jaki bulion na Escoffera?

No niestety. http://www.kuchnia.com.pl/DiD/sosy.html
Zasmażka rozprowadzona mlekiem to ersatz. Zwykły sos biały.

--
Konrad J. Brywczyński Bus station is the place where bus stops.
k...@b...tk Trainstation is the place where train stops.
www.brywczynski.tk I have a workstation on my desk...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-04 09:52:52

Temat: Re: beszamel
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Konrad Brywczyński" <k...@b...tk> napisał w wiadomości
news:anjslu.1rk.1@Konrad.Brywczynski...

> No niestety. http://www.kuchnia.com.pl/DiD/sosy.html
> Zasmażka rozprowadzona mlekiem to ersatz. Zwykły sos biały.
> Konrad J. Brywczyński

----------------------------------------------------
------------------------
----
History and Legends of Bechamel Sauce

http://minilien.com/?U5vW4A55gS

..'Bechamel Sauce (bay-shah-mel) - In France, it is one of the four basic
sauces called "meres" or "mother sauces" from which all other sauces derive.
It is also know as "white sauce." It is a smooth, white sauce made from a
roux made with flour, boiled milk, and butter. It is usually served with
white meats, eggs, and vegetables. It forms the basis of many other sauces.
..."

sos beszamelowy zwany "mother sauces'- jest na mleku.
reszta to wariacje

pozdrawiam Jola L-L

PS: Do Paryzewa: fajny jest ten minilien :))) nic nie trzeba zlepiac




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-05 13:00:45

Temat: Re: beszamel
Od: Konrad Brywczyński <k...@b...tk> szukaj wiadomości tego autora

Jola L-L <j...@i...pl> w <news:anjobk$27e$1@news.tpi.pl>
napisał(a):

> sos beszamelowy zwany "mother sauces'- jest na mleku.
> reszta to wariacje

No i właśnie to jest ta wulgaryzacja. Pamiętam jeszcze w latach
80. mówiło się zawsze o białym sosie podstawowym i nikt nie myślał
nawet o tym, żeby pod nim zapiekać. Bo beszamel robiło się przez
rozprowadzenie zasmażki bulionem. Potem sam się wziąłem za gotowanie
i właśnie trafiłem na te przepisy beszamel=mleko. I zacząłem
tak to nazywać. Potem trafiłem na tę grupę, gdzie Władysław
(i chyba Slav) niestrudzenie tłumaczył, co i jak. Więc nie
będę już więcej stosował nieprawidłowej nazwy. ;-)

--
Konrad J. Brywczyński No use to complain
k...@b...tk If you're caught out in the rain
www.brywczynski.tk Your mother's quite insane
GG:1528179 Cat food cat food cat food again

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

SPAGETTI
Jak ugotowac zupe?
Strogonow
Krem z borowika
Spagetti

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »