Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia alkohol w potrawach OT

Grupy

Szukaj w grupach

 

alkohol w potrawach OT

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-26 11:41:36

Temat: alkohol w potrawach OT
Od: e...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Witam :)

Mam pytanie moze troche OT, ale postanowilam wypytac Was jako mniejszych i
wiekszych specow kuchennych ;)

Ze wzgledow zdrowotnych nie moge spozywac alkoholu - nawet najmniejszych
ilosci. Niemniej jednak bardzo cierpie na sama mysl, ze nie dla mnie na
przyklad spaghetti z czerwonym winem.

Chcialam wiec zapytac, czy po zagotowaniu alkoholu w jakiejs potrawie
otrzymana "substacja" wciaz zawiera procenty, czy moze zostaje sam wspanialy
aromacik i smaczek. Nie pytam o podgrzanie alkoholu, bo tutaj sprawa jest chyba
oczywista, lecz wlasnie o zagotowanie.

Bardzo Wam dziekuje z gory za odpowiedzi - jesli tylko ktos bedzie cos na ten
temat mogl mi objasnic, bede bardzo wdzieczna ...

serdecznie pozdrawiam
Ewa

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-26 13:18:30

Temat: Re: alkohol w potrawach OT
Od: "zosia" <z...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Chcialam wiec zapytac, czy po zagotowaniu alkoholu w jakiejs potrawie
> otrzymana "substacja" wciaz zawiera procenty, czy moze zostaje sam
wspanialy
> aromacik i smaczek. Nie pytam o podgrzanie alkoholu, bo tutaj sprawa jest
chyba
> oczywista, lecz wlasnie o zagotowanie.

słyszałam, że przy gotowaniu alkohol zupełnie wyparowuje i zostaje właśnie
sam zapach, ale może ktoś pośpieszy z jakimś przekonującym wyjaśnieniem
fizyczno-chemicznym.
z


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-26 15:06:51

Temat: Re: alkohol w potrawach OT
Od: "vefour" <v...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4c21.00000a3f.3d6a13ef@newsgate.onet.pl...
> Witam :)
>
> Mam pytanie moze troche OT, ale postanowilam wypytac Was jako mniejszych i
> wiekszych specow kuchennych ;)
>
> Ze wzgledow zdrowotnych nie moge spozywac alkoholu - nawet najmniejszych
> ilosci. Niemniej jednak bardzo cierpie na sama mysl, ze nie dla mnie na
> przyklad spaghetti z czerwonym winem.
>
> Chcialam wiec zapytac, czy po zagotowaniu alkoholu w jakiejs potrawie
> otrzymana "substacja" wciaz zawiera procenty, czy moze zostaje sam
wspanialy
> aromacik i smaczek. Nie pytam o podgrzanie alkoholu, bo tutaj sprawa jest
chyba
> oczywista, lecz wlasnie o zagotowanie.
>
> Bardzo Wam dziekuje z gory za odpowiedzi - jesli tylko ktos bedzie cos na
ten
> temat mogl mi objasnic, bede bardzo wdzieczna ...
>
> serdecznie pozdrawiam
> Ewa
>

Alkohol paruje dosc blyskawicznie, wiec po solidnymz agotowaniu nie powinno
go byc. Ale jesli jest to rzeczywiscie kwestia "najmniejszych ilosci" to
obawiam sie, ze trzeba by przeprowadzic odpowiednie cwiczenie fizyczne i
sprawdzic eksperymentalnie. Jak dotrzymam soboty, sprobuje ...
V.






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wielka prośba!!!
garnek do prażonek
KADAIFI
potrawy z pora-pytanie
Ubijanie na parze: co to znaczy?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »