Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "vefour" <v...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: alkohol w potrawach OT
Date: Mon, 26 Aug 2002 17:06:51 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <akdg5i$d2l$1@news2.tpi.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: ph18.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1030374386 13397 217.99.208.18 (26 Aug 2002 15:06:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 26 Aug 2002 15:06:26 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122223
Ukryj nagłówki
Użytkownik <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4c21.00000a3f.3d6a13ef@newsgate.onet.pl...
> Witam :)
>
> Mam pytanie moze troche OT, ale postanowilam wypytac Was jako mniejszych i
> wiekszych specow kuchennych ;)
>
> Ze wzgledow zdrowotnych nie moge spozywac alkoholu - nawet najmniejszych
> ilosci. Niemniej jednak bardzo cierpie na sama mysl, ze nie dla mnie na
> przyklad spaghetti z czerwonym winem.
>
> Chcialam wiec zapytac, czy po zagotowaniu alkoholu w jakiejs potrawie
> otrzymana "substacja" wciaz zawiera procenty, czy moze zostaje sam
wspanialy
> aromacik i smaczek. Nie pytam o podgrzanie alkoholu, bo tutaj sprawa jest
chyba
> oczywista, lecz wlasnie o zagotowanie.
>
> Bardzo Wam dziekuje z gory za odpowiedzi - jesli tylko ktos bedzie cos na
ten
> temat mogl mi objasnic, bede bardzo wdzieczna ...
>
> serdecznie pozdrawiam
> Ewa
>
Alkohol paruje dosc blyskawicznie, wiec po solidnymz agotowaniu nie powinno
go byc. Ale jesli jest to rzeczywiscie kwestia "najmniejszych ilosci" to
obawiam sie, ze trzeba by przeprowadzic odpowiednie cwiczenie fizyczne i
sprawdzic eksperymentalnie. Jak dotrzymam soboty, sprobuje ...
V.
|