Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia awokado

Grupy

Szukaj w grupach

 

awokado

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 50


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-04-06 12:44:07

Temat: Re: awokado
Od: Przemek Jaroszewski <p...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Anet napisał(a):

>
> Mój tradycjonalista zażerający się schabowym smakuje nieźle. Ale jak to
> guacamole bo trochę przepisów znalazłam i nie wiem który autentyk.

Pytanie, czy wszystkim smakowałby tak samo ;)

Wersja podstawowa wg mniammniam

składniki
3 nie za bardzo dojrzałe avocado
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej cebuli
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól wg gustu


sposób przygotowania
Avocado obrać i wybrać nasiona. W misce ugnieść avocado widelcem. Dodać
resztę składników, dokładnie wymieszać i doprawić. Podać dekorując
pestkami avocado, jeśli mają ładny kolor.

Od biedy zamiast kolendry niektórzy proponują inną zieleninę (np. natkę
pietruszki), można ubogacić pomidorami i/lub czymś ostrym (chili, tabasco).

Miłego próbowania z tradycjonalistą!

--
WZIĄĆ * NIE ROZUMIEM * WŁĄCZAM * KŁÓCIĆ * NIE MA

() Pisz po polsku.
/\ ~ pj ~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-04-06 13:23:52

Temat: Re: awokado
Od: ed <ed@[spam]vjmotivo.com> szukaj wiadomości tego autora

Anet napisał(a):
> Ja lubię, zajadam z chlebem czy krewetkami. Niestety inni domownicy kręcą
> nosem. Ale ja uparta jestem. I stąd pytanie a raczej prośba o pomoc. Co
> można zrobić z awokado (danie główne, sałatka, itp.) aby tradycjonalistą
> zażerającym się schabowym smakowało. Gogle dużo mówią ale mało konkretnie.

mozna do srodka zamiast pestki dac szprotki, troche soli i jest mniam :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-04-06 13:29:44

Temat: Re: awokado
Od: "Kasia Sz." <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> > Dżizus, jeden ort i takie larmo ;o)
> ^^^^^
>
> A co to? - moze ci o *larum* chodzilo :>

larmo (język polski)

rzeczownik, rodzaj nijaki

(1.1) regionalizm śląski: hałas

Przypominam, ze regionalizm to nie błąd. Sprawdź, dziecko, zanim poprawisz.


>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-04-06 13:36:59

Temat: Re: awokado
Od: "darnok" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

In news:e1352l$99g$1@nemesis.news.tpi.pl, *Kasia Sz.* wrote:

>> A co to? - moze ci o *larum* chodzilo :>
>
> larmo (język polski)
>
> rzeczownik, rodzaj nijaki
>
> (1.1) regionalizm śląski: hałas
>
> Przypominam, ze regionalizm to nie błąd. Sprawdź, dziecko, zanim
> poprawisz.

Sprawdzilem babciu.
http://sjp.pwn.pl/slowo.php?begin=lar
Widzisz gdzies go?

--
darnok

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-04-06 13:53:40

Temat: Re: awokado
Od: "Kasia Sz." <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Sprawdzilem babciu.
> http://sjp.pwn.pl/slowo.php?begin=lar
> Widzisz gdzies go?

Jedyne co widzę, to twoje problemy ze składnią. Ha ha ha.

Polecam słownik regionalizmów, a nie słownik języka polskiego. Nie uczyli
cię, ze są różne słowniki?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-04-06 14:47:37

Temat: Re: awokado
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kasia Sz. napisał(a) 6/04/2006 15:53:

>
>> Sprawdzilem babciu.
>> http://sjp.pwn.pl/slowo.php?begin=lar
>> Widzisz gdzies go?
>
> Jedyne co widzę, to twoje problemy ze składnią. Ha ha ha.
>
> Polecam słownik regionalizmów, a nie słownik języka polskiego. Nie uczyli
> cię, ze są różne słowniki?
>
>

Ta dyskusja to chyba jednak NTG => pl.hum.polszczyzna

Ja rozumiem, kłócić się o składniki jakiegoś sosu, ale o składnie i takie
tam... :-)

--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-04-06 22:16:19

Temat: Re: awokado :o)
Od: "Kasia Sz." <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ta dyskusja to chyba jednak NTG => pl.hum.polszczyzna
>
> Ja rozumiem, kłócić się o składniki jakiegoś sosu, ale o składnie i takie
> tam... :-)
>
> --
> pzdr notująca
> krytyk rzeczywistości
>
Zgadzam się w zupełności i przepraszam grupę za zasmiecanie wątku.
Więcej nie będę.


Ale mniej też nie :o)

pzdr


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-04-07 08:35:53

Temat: Re: awokado
Od: "darnok" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

In news:e136fj$dou$1@nemesis.news.tpi.pl, *Kasia Sz.* wrote:
>> Sprawdzilem babciu.
>> http://sjp.pwn.pl/slowo.php?begin=lar
>> Widzisz gdzies go?
>
> Jedyne co widzę, to twoje problemy ze składnią. Ha ha ha.
>
> Polecam słownik regionalizmów, a nie słownik języka polskiego. Nie
> uczyli cię, ze są różne słowniki?

Dalszy dialog z toba nie ma sensu.
Ja grzecznie sie zapytalem co to - jak bys byla kulturalna osoba to bys
odpisala ze to jest to samo, tylko w slaskiej gwarze.
Ty jednak wolisz tutaj odreagowywac swoje frustracje...
Coz... krotko do ciebie:
PLONK

--
darnok

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2006-04-07 09:02:18

Temat: Re: awokado
Od: "Kasia Sz." <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Dalszy dialog z toba nie ma sensu.
> Ja grzecznie sie zapytalem co to - jak bys byla kulturalna osoba to bys
> odpisala ze to jest to samo, tylko w slaskiej gwarze.
> Ty jednak wolisz tutaj odreagowywac swoje frustracje...
> Coz... krotko do ciebie:
> PLONK
>
> --
> darnok

looser


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2006-04-07 12:22:51

Temat: Re: awokado
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Zdaje się, że nie było żadnego przepisu na słodko?
Cytuję z GW - przepis podany przez Kingę Błaszczyk-Wójcicką.

"Koktajl z awokado

Dla tych, którzy do tej pory kosztowali awokado tylko "na słono",
koktail będzie miłą niespodzianką. Przepis pochodzi z Wietnamu, a
oryginalna nazwa koktajlu brzmi "sinh to bo".

2 duże dojrzałe, miękkie awokado
1/3 szkl. cukru
2/3 szkl. skondensowanego mleka słodzonego
2-3 szkl. lodowatej wody oligoceńskiej
1,5 szkl. pokruszonego lodu

Rozpuść cukier w 1/2 szklanki wody i zagotuj w małym rondelku. Po
zawrzeniu pogotuj jeszcze 5 minut,cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i
ostudź.
Awokado rozkrój wzdłuż na pół. Usuń pestki i łyżką wyskrob dokładnie
miąższ. Wymieszaj go z ostudzonym syropem i 2 szklankami wody
oligoceńskiej.Zmiksuj wszystko w blenderze dokładnie na puree. Dodaj mleko
i pokruszony lód i zmiksuj jeszcze raz. Tradycyjnie "sinh to bo" podaje
się bardzo gęsty, ja jednak na koniec dodaję trzecią szklankę wody
oligoceńskiej i miksuję wszystko jeszcze raz.
Podawaj w schłodzonych wysokich szklankach z odrobiną lodu."

Od siebie dodam, że jeśli trafi się na smaczne awokado, jest najprawdę
przepyszny. Kto wie, czy nie jest to najsmaczniejszy sposób na awokado :-)

--
Zdrówka - Wojtek H.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

MAKARON I UTEN_SYLIA
POLECAM
czas gotowania w mikrofalówce
Odkrycie? Czy może znacie od dawna...
pokrywka żaroodporna

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »