Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: awokado
Date: Fri, 07 Apr 2006 14:22:51 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 33
Message-ID: <o...@p...wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl>
References: <e12tkk$fi5$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pe60.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; delsp=yes; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1144412410 13274 213.76.91.60 (7 Apr 2006 12:20:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Apr 2006 12:20:10 +0000 (UTC)
X-Sender: K4gA59rLobj46uJwBEJF99GDKdpG5JxV
User-Agent: Opera M2/8.52 (Win32, build 7721)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:265096
Ukryj nagłówki
Witam!
Zdaje się, że nie było żadnego przepisu na słodko?
Cytuję z GW - przepis podany przez Kingę Błaszczyk-Wójcicką.
"Koktajl z awokado
Dla tych, którzy do tej pory kosztowali awokado tylko "na słono",
koktail będzie miłą niespodzianką. Przepis pochodzi z Wietnamu, a
oryginalna nazwa koktajlu brzmi "sinh to bo".
2 duże dojrzałe, miękkie awokado
1/3 szkl. cukru
2/3 szkl. skondensowanego mleka słodzonego
2-3 szkl. lodowatej wody oligoceńskiej
1,5 szkl. pokruszonego lodu
Rozpuść cukier w 1/2 szklanki wody i zagotuj w małym rondelku. Po
zawrzeniu pogotuj jeszcze 5 minut,cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i
ostudź.
Awokado rozkrój wzdłuż na pół. Usuń pestki i łyżką wyskrob dokładnie
miąższ. Wymieszaj go z ostudzonym syropem i 2 szklankami wody
oligoceńskiej.Zmiksuj wszystko w blenderze dokładnie na puree. Dodaj mleko
i pokruszony lód i zmiksuj jeszcze raz. Tradycyjnie "sinh to bo" podaje
się bardzo gęsty, ja jednak na koniec dodaję trzecią szklankę wody
oligoceńskiej i miksuję wszystko jeszcze raz.
Podawaj w schłodzonych wysokich szklankach z odrobiną lodu."
Od siebie dodam, że jeśli trafi się na smaczne awokado, jest najprawdę
przepyszny. Kto wie, czy nie jest to najsmaczniejszy sposób na awokado :-)
--
Zdrówka - Wojtek H.
|