Data: 2006-04-07 12:22:51
Temat: Re: awokado
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Zdaje się, że nie było żadnego przepisu na słodko?
Cytuję z GW - przepis podany przez Kingę Błaszczyk-Wójcicką.
"Koktajl z awokado
Dla tych, którzy do tej pory kosztowali awokado tylko "na słono",
koktail będzie miłą niespodzianką. Przepis pochodzi z Wietnamu, a
oryginalna nazwa koktajlu brzmi "sinh to bo".
2 duże dojrzałe, miękkie awokado
1/3 szkl. cukru
2/3 szkl. skondensowanego mleka słodzonego
2-3 szkl. lodowatej wody oligoceńskiej
1,5 szkl. pokruszonego lodu
Rozpuść cukier w 1/2 szklanki wody i zagotuj w małym rondelku. Po
zawrzeniu pogotuj jeszcze 5 minut,cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i
ostudź.
Awokado rozkrój wzdłuż na pół. Usuń pestki i łyżką wyskrob dokładnie
miąższ. Wymieszaj go z ostudzonym syropem i 2 szklankami wody
oligoceńskiej.Zmiksuj wszystko w blenderze dokładnie na puree. Dodaj mleko
i pokruszony lód i zmiksuj jeszcze raz. Tradycyjnie "sinh to bo" podaje
się bardzo gęsty, ja jednak na koniec dodaję trzecią szklankę wody
oligoceńskiej i miksuję wszystko jeszcze raz.
Podawaj w schłodzonych wysokich szklankach z odrobiną lodu."
Od siebie dodam, że jeśli trafi się na smaczne awokado, jest najprawdę
przepyszny. Kto wie, czy nie jest to najsmaczniejszy sposób na awokado :-)
--
Zdrówka - Wojtek H.
|