| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-27 14:59:31
Temat: babka drozdzowa - help!Witam po dluuuugim niewidzeniu i o pomoc prosze.
W zeszlym roku przed Wielkanoca ktos podawal przepis na drozdzowa babke,
ktora zaraz po wyjeciu z pieca, poki jeszcze goraca nasaczalo sie czyms
mokrym.
Za nic nie moge odszukac tego przepisu, a babka byla super.
Pomozcie, bo mimo obfitosci innych ciast, bede czuc niedosyt :-)))
Grazyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-30 16:45:10
Temat: (P) Babka Savarin
Użytkownik "Grazyna Szkudlinska" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:a7smg0$rtv$1@news.tpi.pl...
> Witam po dluuuugim niewidzeniu i o pomoc prosze.
> W zeszlym roku przed Wielkanoca ktos podawal przepis na drozdzowa babke,
> ktora zaraz po wyjeciu z pieca, poki jeszcze goraca nasaczalo sie czyms
> mokrym.
> Za nic nie moge odszukac tego przepisu, a babka byla super.
> Pomozcie, bo mimo obfitosci innych ciast, bede czuc niedosyt :-)))
Grazynko, w archiwum nie znalazlam, ale w mojej niezawodnej ksiazce
kucharskiej tak :-)).
Niniejszym podaje przepis :
BABKA SAVARIN
ciasto:
25 dag maki
2 dag drozdzy
3 lyzki mleka
1 plaska lyzeczka cukru
2 jajka
szczypta soli
6 dag masla
drozdze rozetrzec z cukrem, dolac mleko, wymieszac wszystkie skladniki,
roztopic maslo, i dodac do zagniatanego ciasta ( mozna mikserem) , wyrobic
na gladdkie i lsniace ( czyli tradycyjnie). Odstawic w ciepelko, przykryc
sciereczka i poczekac , az podwoi objetosc. Natluscic maslem foremke
babkowa, wypelnic ciastem ( 2/3 obj.), ponownie dac podrosnac. Rozgrzac piec
do 200 stopni i upiec przez ok. 1/2 godz.. Wyjac i ostudzic na kratce.
Przygotowac syrop :
1/8 l wody
10 dag cukru
20 ml rumu
Wode i cukier zagotowac, dodac rum i nasaczyc babke.
Ubic smietanke
1/2 l kremowki
1 lyzka cukru pudru
Do srodka babki powkladac owoce z kompotu lub puszki, udekorowac bita
smietana. Do czasu podania trzymac w lodowce .
Moja juz rosnie :-)))
Pozdr.
Adiola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |