Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia babka drozdzowa - help!

Grupy

Szukaj w grupach

 

babka drozdzowa - help!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-27 14:59:31

Temat: babka drozdzowa - help!
Od: "Grazyna Szkudlinska" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam po dluuuugim niewidzeniu i o pomoc prosze.
W zeszlym roku przed Wielkanoca ktos podawal przepis na drozdzowa babke,
ktora zaraz po wyjeciu z pieca, poki jeszcze goraca nasaczalo sie czyms
mokrym.
Za nic nie moge odszukac tego przepisu, a babka byla super.
Pomozcie, bo mimo obfitosci innych ciast, bede czuc niedosyt :-)))
Grazyna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-30 16:45:10

Temat: (P) Babka Savarin
Od: "Adiola" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Grazyna Szkudlinska" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:a7smg0$rtv$1@news.tpi.pl...
> Witam po dluuuugim niewidzeniu i o pomoc prosze.
> W zeszlym roku przed Wielkanoca ktos podawal przepis na drozdzowa babke,
> ktora zaraz po wyjeciu z pieca, poki jeszcze goraca nasaczalo sie czyms
> mokrym.
> Za nic nie moge odszukac tego przepisu, a babka byla super.
> Pomozcie, bo mimo obfitosci innych ciast, bede czuc niedosyt :-)))


Grazynko, w archiwum nie znalazlam, ale w mojej niezawodnej ksiazce
kucharskiej tak :-)).
Niniejszym podaje przepis :

BABKA SAVARIN

ciasto:

25 dag maki
2 dag drozdzy
3 lyzki mleka
1 plaska lyzeczka cukru
2 jajka
szczypta soli
6 dag masla

drozdze rozetrzec z cukrem, dolac mleko, wymieszac wszystkie skladniki,
roztopic maslo, i dodac do zagniatanego ciasta ( mozna mikserem) , wyrobic
na gladdkie i lsniace ( czyli tradycyjnie). Odstawic w ciepelko, przykryc
sciereczka i poczekac , az podwoi objetosc. Natluscic maslem foremke
babkowa, wypelnic ciastem ( 2/3 obj.), ponownie dac podrosnac. Rozgrzac piec
do 200 stopni i upiec przez ok. 1/2 godz.. Wyjac i ostudzic na kratce.

Przygotowac syrop :

1/8 l wody
10 dag cukru
20 ml rumu

Wode i cukier zagotowac, dodac rum i nasaczyc babke.

Ubic smietanke

1/2 l kremowki
1 lyzka cukru pudru

Do srodka babki powkladac owoce z kompotu lub puszki, udekorowac bita
smietana. Do czasu podania trzymac w lodowce .

Moja juz rosnie :-)))

Pozdr.
Adiola



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jak przechować kajmak
sos tatarski
co zamiast rozna?
Czat Grupy
Czat-Makłowicz

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »