Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Adiola" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: (P) Babka Savarin
Date: Sat, 30 Mar 2002 17:45:10 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 57
Message-ID: <a84q2v$2ic8$1@pingwin.acn.pl>
References: <a7smg0$rtv$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 225-dzi-2.acn.waw.pl
X-Trace: pingwin.acn.pl 1017506719 84360 62.121.65.225 (30 Mar 2002 16:45:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Sat, 30 Mar 2002 16:45:19 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:102411
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Grazyna Szkudlinska" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:a7smg0$rtv$1@news.tpi.pl...
> Witam po dluuuugim niewidzeniu i o pomoc prosze.
> W zeszlym roku przed Wielkanoca ktos podawal przepis na drozdzowa babke,
> ktora zaraz po wyjeciu z pieca, poki jeszcze goraca nasaczalo sie czyms
> mokrym.
> Za nic nie moge odszukac tego przepisu, a babka byla super.
> Pomozcie, bo mimo obfitosci innych ciast, bede czuc niedosyt :-)))
Grazynko, w archiwum nie znalazlam, ale w mojej niezawodnej ksiazce
kucharskiej tak :-)).
Niniejszym podaje przepis :
BABKA SAVARIN
ciasto:
25 dag maki
2 dag drozdzy
3 lyzki mleka
1 plaska lyzeczka cukru
2 jajka
szczypta soli
6 dag masla
drozdze rozetrzec z cukrem, dolac mleko, wymieszac wszystkie skladniki,
roztopic maslo, i dodac do zagniatanego ciasta ( mozna mikserem) , wyrobic
na gladdkie i lsniace ( czyli tradycyjnie). Odstawic w ciepelko, przykryc
sciereczka i poczekac , az podwoi objetosc. Natluscic maslem foremke
babkowa, wypelnic ciastem ( 2/3 obj.), ponownie dac podrosnac. Rozgrzac piec
do 200 stopni i upiec przez ok. 1/2 godz.. Wyjac i ostudzic na kratce.
Przygotowac syrop :
1/8 l wody
10 dag cukru
20 ml rumu
Wode i cukier zagotowac, dodac rum i nasaczyc babke.
Ubic smietanke
1/2 l kremowki
1 lyzka cukru pudru
Do srodka babki powkladac owoce z kompotu lub puszki, udekorowac bita
smietana. Do czasu podania trzymac w lodowce .
Moja juz rosnie :-)))
Pozdr.
Adiola
|