Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia babka gotowana

Grupy

Szukaj w grupach

 

babka gotowana

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 25


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-04-02 13:02:16

Temat: babka gotowana
Od: Baśka <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Dostalam w spadku forme z przykrywka ..prawdopodobnie jest to do babki
gotowanej ...czy ktos moze mi podac dokladny przepis i czas gotowania,:)
Moze juz to bylo ale nie wiem gdzie mam to szukac .Mysle ze znajdzie sie
dobra - zyczliwa osoba , ktora mi pomoze.

Pozdrawiam

Barbara
GG 4367681

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-04-02 14:38:31

Temat: Re: babka gotowana
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Dostalam w spadku forme z przykrywka ..prawdopodobnie jest to do babki
> gotowanej ...czy ktos moze mi podac dokladny przepis i czas gotowania,:)
> Moze juz to bylo ale nie wiem gdzie mam to szukac .Mysle ze znajdzie sie
> dobra - zyczliwa osoba , ktora mi pomoze.

Prosze bardzo Imienniczko:

1 kostka margaryny

6 całych jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki kartoflanej

1 szklanka mąki tortowej

1 łyżka proszku do pieczenia

olejek

Ucieramy margarynę, jajka i cukier, stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z
proszkiem, dodajemy zapach. Foremkę smarujemy dokładnie masłem (można bułką
tartą).

Wlewamy wszystko do formy i wkładamy do gotującej wody.

Przykrywamy i gotujemy około 1 godziny i 20 minut.


Pozdrawiam serdecznie
Barbara


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-04-02 15:02:50

Temat: Re: babka gotowana
Od: Baśka <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziekuje za szybka odpowiedz.



Pozdrawiam

Barbara
GG 4367681

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-04-02 18:19:12

Temat: Re: babka gotowana
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Baśka <b...@w...pl> napisał(a):

> Dostalam w spadku forme z przykrywka ..prawdopodobnie jest to do babki
> gotowanej ...czy ktos moze mi podac dokladny przepis i czas gotowania,:)
> Moze juz to bylo ale nie wiem gdzie mam to szukac .Mysle ze znajdzie sie
> dobra - zyczliwa osoba , ktora mi pomoze.

To jest forma budyniowa... Niestety, giną w narodzie podstawowe pojęcia z
wielu dziedzin. Także i to, że "budyń" to nie tylko deser z torebki. W
mojej "Kuchni Polskiej" jest 10 przepisów na budynie przyrządzane w takiej
właśnie formie. Budynie słodkie i wytrawne, nie tylko "babki gotowane" /np.
budyń z brokułów, ryby, sera, orzechowy.../. Naprawdę warto zainwestować w
zakup tradycyjnej, dobrej "papierowej" książki kucharskiej. Otwierają się
oczy - i poprawia wiedza o tej dziedzinie życia.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-04-02 20:51:52

Temat: Re: babka gotowana
Od: Baśka <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

czeremcha napisał(a):



To jest forma budyniowa... Niestety, giną w narodzie podstawowe pojęcia z
wielu dziedzin. Także i to, że "budyń" to nie tylko deser z torebki. W
mojej "Kuchni Polskiej" jest 10 przepisów na budynie przyrządzane w
takiej
właśnie formie. Budynie słodkie i wytrawne, nie tylko "babki gotowane"
/np.
budyń z brokułów, ryby, sera, orzechowy.../. Naprawdę warto
zainwestować w
zakup tradycyjnej, dobrej "papierowej" książki kucharskiej. Otwierają się
oczy - i poprawia wiedza o tej dziedzinie życia.

Ania


Myślę, że ta moja forma to jest babkowa......posiada środek. Jakos nie
wyobrażam sobie .... " budyń z otworem w srodku " ...

Barbara
GG 4367681

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-04-03 07:49:35

Temat: Re: babka gotowana
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Baśka <b...@w...pl> napisał(a):

> Myślę, że ta moja forma to jest babkowa......posiada środek. Jakos nie
> wyobrażam sobie .... " budyń z otworem w srodku " ...

No i właśnie o to mi chodziło w moim poście. Zakładasz, że budyń
przygotowany według przepisów, o których pisałam, będzie miał konsystencję
paćki. Otóż nie. Budyń czekoladowy, który kiedyś robiłam, był jak biszkopt,
jak delikatne ciasto. I może mieć otwór w środku. Według kanonów sztuki
kulinarnej to są właśnie budynie. A nazwy zwyczajowe mogą być różne,
różniste /vide "pampuchy" i dyskusja o nich/.

I gdyby komukolwiek przyszło do głowy szukać sposobu na wykorzystanie takiej
formy, powinien szukać w dobrych książkach kucharskich przepisów na budyń.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-04-03 07:57:06

Temat: Re: babka gotowana
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"czeremcha " <c...@g...pl> wrote in message
news:e0qk2f$n36$1@inews.gazeta.pl...
> Baśka <b...@w...pl> napisał(a):
>
>> Myślę, że ta moja forma to jest babkowa......posiada środek. Jakos nie
>> wyobrażam sobie .... " budyń z otworem w srodku " ...
>
> No i właśnie o to mi chodziło w moim poście. Zakładasz, że budyń
> przygotowany według przepisów, o których pisałam, będzie miał konsystencję
> paćki. Otóż nie. Budyń czekoladowy, który kiedyś robiłam, był jak
> biszkopt,
> jak delikatne ciasto. I może mieć otwór w środku. Według kanonów sztuki
> kulinarnej to są właśnie budynie. A nazwy zwyczajowe mogą być różne,
> różniste /vide "pampuchy" i dyskusja o nich/.
>
> I gdyby komukolwiek przyszło do głowy szukać sposobu na wykorzystanie
> takiej
> formy, powinien szukać w dobrych książkach kucharskich przepisów na budyń.
>
> Ania

I ważne - formy mogą miec różne wzory, być z "kominkiem" lub bez, te same
formy do babek jak i budyni czy nawet tortów - formy z wymiennymi wkładami.
Także z pokrywą lub bez. Widziałem kiedyś budyń z nałożoną mieszanką -
sałatką owocówą w miejsce po kominku. W domu pieklismy pierniki w takich
formach - mam do dziś grubą żeliwną, emaliowaną formę z kominkiem,
prawdzopodobnie około 100-letnią, fantastycznie piecze się w niej ciasta...
mam i kamionkową. Obecnie planuję zakup silikonowych - dla ich zalet...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-04-03 09:40:18

Temat: Re: babka gotowana
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "czeremcha " <c...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e0qk2f$n36$1@inews.gazeta.pl...
> I gdyby komukolwiek przyszło do głowy szukać sposobu na wykorzystanie
> takiej
> formy, powinien szukać w dobrych książkach kucharskich przepisów na budyń.

Owszem, To sa staropolskie budynie (no, może młodopolskie, bo mam przepisy z
XIX wieku własnie na takowe budynie). W mojej książce kucharskiej "Kuchni
Polskiej" z lat PRLu jeszcze funkcjonują, w tych kolorowych nowych - juz
cięzko znaleźć. Ale: w "Encyklopedii kuchni rosyjckiej" wyd. bodajże REA
(aktualnie w księgarniach) - sa przepisy na budynie, które glupi tłumacz
umiescił pod ANGIELSKĄ nazwa "pudding".

Dominik Jan Domin


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-04-03 11:40:14

Temat: Re: babka gotowana
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Wlewamy wszystko do formy i wkładamy do gotującej wody.
>
> Przykrywamy i gotujemy około 1 godziny i 20 minut.
>
>


Czy po tym czasie sprawdzasz ciasto patyczkiem jak przy pieczeniu w
piekarniku, czy uznajesz za pewnik, że jest gotowe? Od razu po wyjęciu z
gotującej wody wyjmujesz je z formy czy trochę powinno wystygnąć?

Dziś dostałam paczkę z formą - wszystko jedno czy ona do babki czy budyniu -
ja dziś robię babkę:-)

pozdrawiam serdecznie
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-04-03 13:58:23

Temat: Re: babka gotowana
Od: Zbych <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora



Baśka wrote:

> czeremcha napisał(a):
>
> To jest forma budyniowa... Niestety, giną w narodzie podstawowe pojęcia z
> wielu dziedzin. Także i to, że "budyń" to nie tylko deser z torebki.

> Naprawdę warto zainwestować w zakup tradycyjnej, dobrej "papierowej" książki
> kucharskiej. Otwierają się
> oczy - i poprawia wiedza o tej dziedzinie życia.
>
>
>
> Myślę, że ta moja forma to jest babkowa......posiada środek. Jakos nie
> wyobrażam sobie .... " budyń z otworem w srodku " ...

No przeciez czeremcha napisala. Jakich slow miala jeszcze uzyc? Miala napisac
ze slowo "budyn" oznacza nie tylko gesty, slodki, krochmal z odrobina
sztucznego smaku i aromatu?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ciastka ponczowe
lody ?
Szybkowar z sitkiem do pary - Fagor lub coś innego
zupa-krem z kukurydzy
jadalne pestki z papai?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »