Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: babka gotowana
Date: Mon, 3 Apr 2006 09:57:06 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <e0qkh8$9gq$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e0oi1q$1l7$1@atlantis.news.tpi.pl> <e0p4j0$7ni$1@inews.gazeta.pl>
<e0pdi1$fo7$1@atlantis.news.tpi.pl> <e0qk2f$n36$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abbo243.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1144051049 9754 83.6.204.243 (3 Apr 2006 07:57:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 3 Apr 2006 07:57:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 0614-0, 2006-04-03), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264686
Ukryj nagłówki
"czeremcha " <c...@g...pl> wrote in message
news:e0qk2f$n36$1@inews.gazeta.pl...
> Baśka <b...@w...pl> napisał(a):
>
>> Myślę, że ta moja forma to jest babkowa......posiada środek. Jakos nie
>> wyobrażam sobie .... " budyń z otworem w srodku " ...
>
> No i właśnie o to mi chodziło w moim poście. Zakładasz, że budyń
> przygotowany według przepisów, o których pisałam, będzie miał konsystencję
> paćki. Otóż nie. Budyń czekoladowy, który kiedyś robiłam, był jak
> biszkopt,
> jak delikatne ciasto. I może mieć otwór w środku. Według kanonów sztuki
> kulinarnej to są właśnie budynie. A nazwy zwyczajowe mogą być różne,
> różniste /vide "pampuchy" i dyskusja o nich/.
>
> I gdyby komukolwiek przyszło do głowy szukać sposobu na wykorzystanie
> takiej
> formy, powinien szukać w dobrych książkach kucharskich przepisów na budyń.
>
> Ania
I ważne - formy mogą miec różne wzory, być z "kominkiem" lub bez, te same
formy do babek jak i budyni czy nawet tortów - formy z wymiennymi wkładami.
Także z pokrywą lub bez. Widziałem kiedyś budyń z nałożoną mieszanką -
sałatką owocówą w miejsce po kominku. W domu pieklismy pierniki w takich
formach - mam do dziś grubą żeliwną, emaliowaną formę z kominkiem,
prawdzopodobnie około 100-letnią, fantastycznie piecze się w niej ciasta...
mam i kamionkową. Obecnie planuję zakup silikonowych - dla ich zalet...
|